Helios Sopot

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: HELIOS SOPOT 1 luty 2011

Post autor: Felice »

Byłam w "Heliosie" w sierpniu.Część pokoi jest po totalnym remoncie.Jeżeli chcesz załapać się na dobry pokój,lub na jedynkę trzeba być wcześnie rano.Przyjęcia zaczynają o 11.00 i od numeru w kolejce zależy jaki się pokój dostanie.
Bardzo miły i fajny jest personel bazy zabiegowej.Wspominam pobyt miło zważywszy,ze byłam w środku sezonu.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jak ja byłam studia były nie dla kuracjuszy,zajmowali je pracownicy innych ośrodków MSWiA przebywający na wczasach.Ja miałam akurat jedynkę,więc narzekać nie mogłam,ale również były po 3 osoby w pokojach 2-osobowych,więc ciasno im trochę było.W dawnych apartamentach mieszkało po 5 osób.Może to wina tego,ze akurat był to ścisły sezon wakacyjny?Zimą pewnie zdecydowanie mniej osób jest.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ależ ja bardzo chwalę to sanatorium :D
Pisałam tylko o sytuacji jaka była w sierpniu i dlatego w kwestii wyboru pokoju polecałam wczesny przyjazd.Zazwyczaj na przypadek nie liczę,byłam tam jednak 28 dni,i fakt z kim się mieszka jest niebagatelny.
Położenie świetne,bo blisko wszędzie,a deptak wygodny do spacerowania.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witam serdecznie wróciłem z Sopotu 15 listopada pogoda nie dopisała ale co można oczekiwać w listopadzie ogólnie było super .
Sam dojazd do Heliosa z centrum bardzo dobry autobus nr 143 .trochę kiepsko z meldunkiem ale po kilku godzinach oczekiwania poszło sprawnie same przyjęcia rozpoczynają się o godzinie 10 .Obiekt to 10 piętrowy wieżowiec są cztery windy stołówka jest na pierwszym piętrze czyściutko i pachnąco super posiłki trzy dziennie śniadanie o 8 - obiad 13-kolacja o 17 ,30 ,wyżywienie wspaniałe smacznie i apetycznie podane (nie jeden w domu tego niema i mieć nie będzie)
porcje wystarczające, przy stole siedziało czterech facetów po 1,8m wzrostu i nikt nie chodził po dokładkę ,tyle o jedzeniu .
Zabiegi ok. obsługa przemiła pielęgniarki i lekarze super bardzo mili.
Pokoje jedno dwu i trzy osobowe zależy jak się trafi ruletka na kogo wypadnie to tego bęc. ja byłem w dwójce i było całkiem spoko .
A teraz strona techniczna i opłaty parking samochodowy płatny 6zł-dziennie plus oplata za pilota ,telewizor płatny 2,10zł dziennie no i opłata klimatyczna około 95zł za cały turnus ,dopłata do pokoju jednoosobowego około 350zł,internet darmowy bez przewodowy po WIFI ,ALE tylko na parterze .
kawiarenka na miejscu ceny z kosmosy butelka piwa 6-7 zł kieliszek wódki 9 zł bilet na wieczorek 6 zł .
Sopot jest prawdziwy kurort i kuracjusz musi wiedzieć że tu nic nie jest tanie piękna plaża i molo darmowe wejście.
Pozdrawiam Szymek z ŁODZI.
Awatar użytkownika
MariolaAG
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 31 paź 2010 17:35
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Helios Sopot

Post autor: MariolaAG »

Witam
Bardzo dziekuję za wyczerpujący wpis, ja jadę do Heliosa od 23.01.2012 do 13.02.2012 ,i byłam ciekawa jak tam jest , chociaż to co czytałam , to były raczej pozytywne opinie. Jednak Twoja jest najświeższa. Jeszcze raz dziekuję, że chciało Ci się opisać swoje wrażenia.
Pozdrawiam
Mariola
forumowicz

Witam zapomniałem o najważniejszym ,o tej porze roku warto zabrać barchanowe gałganki bo nad morzem jest bardzo zimno potrafi przedmuchać i nie tylko
ja biegałem po sklepach i szukałem czapki bo bez niej nie dało się chodzić tym bardziej na plaży a o molo już nie wspomnę ,
pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku .
forumowicz

MariolaAG pisze:Witam
Bardzo dziekuję za wyczerpujący wpis, ja jadę do Heliosa od 23.01.2012 do 13.02.2012 ,i byłam ciekawa jak tam jest , chociaż to co czytałam , to były raczej pozytywne opinie. Jednak Twoja jest najświeższa. Jeszcze raz dziekuję, że chciało Ci się opisać swoje wrażenia.
Pozdrawiam
Mariola
jak wrócisz to napisz jak i co
pozdrawiam życzę zdrówka i miłego wypoczynku
Awatar użytkownika
MariolaAG
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Witam ,
13.02.2013 wròciłam z sanatorium Helios , było super . Budynek ogromny przy samej plaży , miałam pokòj na10 piętrze przepiękny widok. Pokoje czyste sprzątane codzienie , ręczniki mały i duży wymieniane dwa razy w ciągu pobytu . Baza zabiegowa urozmaicona ,wszystko na miejscu. Jedzenie bardzo smaczne , stołówka ogromna, wszystko podane na czas , mimo tak ogromnej ilości osób. Na obiekcie są 4 windy, ale zawsze trzeba było trochę pojeździć żeby dostać się n a 10 piętro. W budynku jest kawiarnia Perełka gdzie codziennie oprócz poniedziałków można potańczyć. Ja miałam szczęście spotkać tam fajnych ludzi dlatego, pobyt tam będę bardzo miło wspominać. Jeszcze dodam ,że są organizowane wycieczki do Gdańska, Gdyni, na Hel, do Malborka, do Szwajcari Kaszubskiej , wszystkie profesjonalnie zorganizowane, ciekawe i w przystępnych cennach, warto z korzystać.
Pozdrawiam całą naszą grupę tj.Tereskę, Różę, Jadzię, Monikę, Lucynkę, Beatkę, oraz Remka, Stasia, Wiesia, Bogdana , Józia, Czesia, Andrzeja. Dzięki Wam pobyt tam , zawsze będzie miłym wspomniem.
Wszstkim wybierającym się do Heliosa ,życzę przyjemnego pobytu i dużo zdrowia. :P
Mariola AG:)
forumowicz

Witam ponownie na forum! Tak jak pisałem w swoim poście w dniu 16.01.2011 o nadziei na powrót do 'Heliosa" tak stało się :D Zrezygnowałem z turnusu NFZ na wyjazd do jednego z "kombinatów " do Kołobrzegu i przyjąłem propozycję wyjazdu do "Heliosa" w Sopotu ( z rezygnacji kuracjusza). W dniu przyjazdu poprosiłem o studio , pani przyjmująca zapytała się czy nie reflektuję na jedynkę bo są wolne jedynki z dopłatą.Dostałem od strony morza. Czytałem w BIP, że był ogłoszony konkurs na projekt przebudowy hallu wejściowego wraz z recepcją w "Heliosie".Pani Mariolu, czy hall jest po remoncie :?: Będąc na ostatnim swoim turnusie w "Heliosie" było dużo osób młodszych , tj ZUS z prewencji rentowej.
Awatar użytkownika
MariolaAG
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Cześć
Hall nie był remontowany ,co do osób z prewencji rentowej ZUS, nic mi nie wiadomo, większość była z NFZ , oraz osoby które mały wykupione turnusy pełnopłatne. jednak nie brakowało osób młodszych.
Pozdrawiam
Życzę miłego pobytu i dużo zdrowia , oraz dobranego towarzystwa!
Mariola
ODPOWIEDZ