Dofinansowanie z PFRON

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
forumowicz

Dofinansowanie z PFRON

Post autor: forumowicz »

Dziewczyny....czy wiecie coś o turnusach rehabilitacyjnych dofinansowywanych przez PEFRON :?: :?: :?: ,mam możność skorzystać,ale nie wiem o co chodzi...... :mrgreen:
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Re: Rozmowy w ....toku

Post autor: Selene »

Blondi ależ masz wyczucie :D Właśnie wczoraj radziłam się w tejże kwestii u Basi z Olszyna.
Jeżeli masz orzeczoną grupę inwalidzką to składasz wniosek w MOPS-e ( wniosek jest na stronie ) ale wcześniej tenże wniosek wypisuje lekarz.
Do wniosku dołączasz zaświadczenie o dochodach. Jeżeli przekroczysz pułap dochodu na osobę w rodzinie ( w roku ubiegłym było to 1300 PLN )
to takiego dofinansowania nie otrzymasz. :(
forumowicz

A jakiej części są one dofinansowywane.....wniosek mi dały wczoraj panie w siedzibie,ale o nic więcej nie pytałam :(
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

Blondi, znalazłam w netcie:
Wysokość dofinansowania ze środków PFRON do turnusu rehabilitacyjnego może wynosić:
dla uczestnika od 50% do 100% najniższego wynagrodzenia,
dla uczestnika zatrudnionego w Zakładzie Pracy Chronionej od 25% do 50% najniższego wynagrodzenia,
dla niezbędnego opiekuna od 40% do 80% najniższego wynagrodzenia, przy czym nie może ono przekraczać wysokości dofinansowania podopiecznego uczestnika.
Decyzję o wysokości dofinansowania, w granicach określonych w ust. 1, podejmuje każdorazowo PCPR, biorąc pod uwagę sytuację materialną Wnioskodawcy.
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

:) I jeszcze to:

Zgodnie z zasadami dofinansowania zawartymi w ustawie z dnia 27 sierpnia 1997r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (art. 10e.) o dofinansowanie może się ubiegać osoba, której dochód nie przekracza:

50% przeciętnego wynagrodzenia na osobę we wspólnym gospodarstwie domowym
65% przeciętnego wynagrodzenia w przypadku osoby samotnej.

Kwoty zmieniają się kwartalnie (ogłoszenie GUS) w zależności od wysokości przeciętnego wynagrodzenia w danym kwartale. Na dzień dzisiejszy kwoty dofinansowania wyglądają następująco:.

50% przeciętnego wynagrodzenia na osobę we wspól. gospodarstwie domowym: 1 793,37zł
65% przeciętnego wynagrodzenia w przypadku osoby samotnej: 2 331,39 zł

Osobom ze znacznym stopniem niepełnosprawności bądź I grupą inwalidzką przysługuje dofinansowanie w kwocie 968,00 zł jeśli nie jest przekroczony w/w dochód – 27 % przeciętnego wynagrodzenia:.

Osobom z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności bądź II grupą inwalidzką przysługuje dofinansowanie w kwocie 897,00 zł jeśli nie jest przekroczony w/w dochód – 25 % przeciętnego wynagrodzenia

Osobom z lekkim stopniem niepełnosprawności bądź III grupą inwalidzką przysługuje 825,00 zł dofinansowania, jeśli nie jest przekroczony w/w dochód – 23% przeciętnego wynagrodzenia

W przypadku gdy osoba ubiegająca się o dofinansowanie do turnusu rehabilitacyjnego wymaga opiekuna, to on także dostanie dofinansowanie w wysokości 646,00zł – 18% przeciętnego wynagrodzenia.

W przypadku przekroczenia kwot dochodu, kwotę dofinansowania pomniejsza się o kwotę, o którą dochód ten został przekroczony.

Np. Gdy osoba niepełnosprawna z orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności oświadczy że jej dochód netto wynosi 1.900,00 na osobę w rodzinie, a kryterium dochodowe wynosi 1.793,37 zł to osoba ta otrzyma dofinansowanie w kwocie 861,37 zł- zgodnie ze schematem 968,00(osoba ze znacznym stopniem niepełnosprawności)-106,63,00(kwota przekroczona) = 861,37 (kwota otrzymanego dofinansowania).

Trzeba jednak pamiętać, że są to kwoty ważne tylko do końca maja 2012r. i ulegają zmianie co kwartał.
forumowicz

Odpowiadam, osoba niezdolna do samodzielnej egzystencji a prowadząca samodzielne gospodarstwo domowe otrzymała 980 zl dofinansowania do turnusu rehabilitacyjnego w Krynicy który sama znalazłam, co stanowiło 27 % średniego kwartalnego dochodu netto w kraju, w następnym kwartale byłoby już mniej. Ja jako opiekun dostałam 650 zł i tak jak mama korzystałam z zabiegów. Dodam, że dochód osoby ubiegającej sie w ub. roku nie mógł przekroczyć bodajże 1860 zł, bo wtedy dofinansowanie jest zmniejszone. Zawsze decyduje PCPR. Maksymalne dofinansowanie dla uczestnika określają przepisy, zależne są od stopnia orzeczonej niepełnosprawności. Osoby ze znacznym i umiarkowanym stopniem mogą pozostałą kwotę stanowiąca różnicę pomiędzy całkowitą cena turnusu, a dofinansowaniem z PCPR odliczyć od podatku. Pozdrawiam. Basia :D
dalekowic
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 22 gru 2012 20:12

Re: Dofinansowanie z PFRON

Post autor: dalekowic »

Basiu napisz proszę w którym ośrodku byłas w Krynicy .Ja jezdzę do Szczawnicy na takie turnusy.Niestety bez dofinansowania pozdrawiam
forumowicz

Witaj Dalekowic na forum
Byłyśmy we wrześniu w Ośrodku Daglezja. Sam pobyt był bardzo udany. Swoje przemyślenia w tym nt. ośrodka opisałam w wątku Ośrodek Daglezja w Krynicy Zdrój. Odpowiem na pytania, jeśli zechcesz. Dodam, że należy znaleźć dla siebie ośrodek, który będzie o profilu leczenia zgodnym z tym w orzeczeniu o niepełnosprawności. Dopiero wówczas, należy rozpocząć starania o dofinansowanie w PCPR. Pozdrawiam :D
dalekowic
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 22 gru 2012 20:12

Post autor: dalekowic »

Basiu , dziękuje za odpowiedz ale opisz na jakim poziomie jest baza zabiegowa i czy lekarz przepisuje zabiegi zasugerowane przez kuracjusza.Będę wdzięczna .Jeśli chodzi o formalności związane z takim turnusem,to wiem co z czym się je.Tylko za taki turnus płacę sama-dochody.Wiesz o co chodzi.Pozdrawiam i życzę ciepełka w tak zimny słoneczny dzionek
forumowicz

Witaj
lekarz w Daglezji jest super, na pewno się dogadacie. Zreszta ten sam lekarz przyjmuje w Sanatorium Abaton jeśli to ma jakieś znaczenie dla Ciebie. Dodam, że jest przyjazny i sympatyczny. Dodam że Daglezja jest dosyć wysoko położona i dla osób z kiepska kondycja zdrowotną nie polecam. :)
ODPOWIEDZ