Szpital Uzdrowiskowy

Rehabilitacja narządu ruchu. Sanatoryjne leczenie chorób stawów, kręgosłupa, ograniczenia ruchowe, stany pourazowe stawów i kości.
Awatar użytkownika
Mirabella
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2012 20:55
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10

Szpital Uzdrowiskowy

Post autor: Mirabella »

Szukam w uzdrowiskach dobrego szpitala z oddziałem rehabilitacyjnym
...chodzi o rehabilitację ze skierowaniem do szpitala
Czy ktoś był na takim leczeniu?
bogjan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2012 14:24

Re: Szpital Uzdrowiskowy

Post autor: bogjan »

Przeważnie w każdym uzdrowisku jest SZPITAL Uzdrowiskowy dla dorosłych z oddziałami chirurgia,reumatologia,ortopedia,neurologia itd......
Awatar użytkownika
Mirabella
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

W każdym uzdrowisku jest....
....nie każdy przyjmuje ze skierowaniem do szpitala
....większość tu kieruje NFZ jako leczenie poszpitalne
ninak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 lis 2012 16:21
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: ninak »

Wróciłam parę dni temu z Rabki Zdrój.Byłam na skierowaniu do szpitala na oddział rehabilitacyjny.Jest to sanatorium dla dzieci im. Szebesty.Obecnie jeden budynek przeznaczony dla dorosłych,2 piętra jako sanatorium ze skierowania z NFZ i 2 piętra jako szpital.Warunki bardzo dobre,pokoje po remoncie z łazienkami.Jedzenie dobre.Zabiegi na miejscu,basen.Dla mnie po operacji kręgosłupa najważniejsze były zajęcia na sali z rehabilitantką,która z pacjentem spędzała 2 godz i ćwiczenia dopasowała do schorzenia i możliwości.Od stycznia tego roku został otwarty taki oddział w Kudowie Zdrój w Bristolu,na razie czeka się tylko 2 miesiące.Skierowanie z ankietą mają na swojej stronie.W Cieplicach też chyba jest nowootwarty w Stoczniowcu.Obecnie przyjęcia są na wrzesień.W Lądku Zdrój w Stanisławie czeka się 3 lata.
bogjan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

NFZ też kieruje do szpitala uzdrowiskowego jeżeli lekarz wypisujący wniosek zaznaczy szpital!!!!!!!!
bogjan
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Iwonicz "Excielsior"szpital,Busko "Krystyna",Włóknirz,Wojskowy,Nida,Krynica bardzo dużo teraz przyjmuje z NFZ szpital uzdrowiskowy,sanatoryjny.
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2012 15:56
Podziękowano: 1 raz

Post autor: dzi »

Po leczeniu szpitalnym byłem dwukrotnie kierowany przez NFZ do Szpitala Uzdrowiskowego Excelsior w Iwoniczu Zdroju
i raz do Beskidu w Wysowej. Pisaliśmy trochę opinii o w/w uzdrowiskach szpitalnych na forum NS. Proponuję wpisać
w górne prawe okienko szukaj: Excelsior lub Beskid Wysowa po kliknięciu w temat jest trochę do poczytania. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Mirabella
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Jest różnica w poszpitalnej rehabilitacji i tej drugiej.
....mnie chodzi o ten szpital gdzie samemu składa się papiery ...z pominięciem NFZ .
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2012 15:56
Podziękowano: 1 raz

Post autor: dzi »

Z pełną odpłatnością nie ma problemu z przyjęciem do każdego uzdrowiska ( i tzw. szpitalnego też) po wcześniejszym telefonicznym uzgodnieniu terminu i dokonaniu przelewu na konto.
ninak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 lis 2012 16:21
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: ninak »

dzi,lekarz neurolog,rehabilitant,ortopeda wypisuje skierowanie do szpitala ,może być bez nazwy szpitala, .Ponizej na skierowaniu jest oddział i tam wpisuje ;oddział rehabilitacji ogólnoustrojowej lub neurologicznej;Jak masz takie skierowanie to szukasz sobie właśnie takiego oddziału o jaki zapytała Mirabel.Szpital Uzdrowiskowy to nie to samo co oddział rehabilitacyjny.Na takim skierowaniu nie ponosi się żadnych kosztów.Ale też na takie skierowanie nie pojedzie się ze złamanym paluszkiem bo jest kwalifikacja i często odrzucają.
ODPOWIEDZ