Polanica Zdrój -Zdrowie
Polanica Zdrój -Zdrowie
-
jaro5090
- Kuracjusz

- Na forum od: 04 cze 2013 03:10
- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 1
Re: Polanica Zdrój -Zdrowie
-
jaro5090
- Kuracjusz

Na wyjazd weź ze sobą ręczniki, gdyż ten co mamy jest mały i go nie zmieniają pod czas turnusu. Coś na basen i parę koszulek polo. Jest trochę biegania na bieżni i rowerku, więc trzeba je często zmieniać.
Jeżeli będziesz miał jakiekolwiek pytania to pisz w temacie. Jestem tu dopiero od trzech dni, więc dopiero poznaję to miejsce...
-
jaro5090
- Kuracjusz

Kolega przestawił samochód na parking sklepu InterMarche. Nie ma tam ochrony, ale nie trzeba płacić.
A teraz od początku:
1. Pokoje
Są tu jedynki i dwójki i trójki. Rodzaj zakwaterowania przydziela pielęgniarka / pokój pielęgniarek na I piętrze /. Ja dostałem pokój dwuosobowy z ładnym balkonem. Jest dość duży, więc wystawiliśmy tam stolik i krzesełka. Umeblowanie bardzo ładne i w miarę nowe. Na wyposażeniu mamy Lodówkę, czajnik, filiżanki, talerze, radia i TV. Telewizor ma odblokowany jeden kanał / 1 TVP /, bez możliwości jego zmiany oraz regulacji głosu. Za pilota trzeba zapłacić 6 zł na dobę. My zrezygnowaliśmy z tej opcji.
Łazienka ładna i czysta z ciepłą wodą 24/h. Generalnie standard oceniam na 3 gwiazdki hotelowe.
2. Jadalnia
Zlokalizowana jest na parterze. Po przyjeździe dostaniesz karteczkę, którą oddajesz kelnerce. Przydziela Ci miejsce przy stoliku, zwykle 6-ścio osobowego oraz grupę. To miejsce jest przeznaczone na cały turnus. Są dwie grupy. Pierwsza grupa do której ja należę ma śniadania o 8.00, obiady o 13.00, kolacje o 17.30. II grupa ja po nas.
Jedzenie nie jest zbyt wykwintne, ale nie narzekamy. Na śniadanie dostajemy 3-4 plasterki wędliny, mikrokostka masła / starcza na na jedną kromkę / trochę dżemu oraz zupę mleczną, której nie jadam, więc nie wiem jak smakuje. Do tego jedna herbata. Obiady są zróżnicowane. Zawsze jest zupa i to całkiem smaczna, następnie ziemniaki, jakiś kawałek mięsa i surówka. Do tego kompot. Kolacja jest podobna do śniadania. Do masła dodają czasem serek lub jogurt. raz była fasolka, a dzisiaj po jednej, białej kiełbasie, dość dobrej gatunkowo.
Porcje nie są duże, ale mi wystarczają. Kupować sobie muszę tylko kawę i wodę do picia.
3. Zajęcia
W dniu przyjazdu, a najpóźniej w następnym są badania EKG i wizyta u lekarza. Pani doktor / bardzo miła / decyduje o rodzaju oraz ilości zajęć. Standardowo jest to bieżnia, rowerek, stepper, sala gimnastyczna i basen. Opisane zajęcia są codziennie z wyjątkiem niedziel, ale w sobotę nieco ograniczone. Na basen chodzimy do sanatorium w Wielkiej Pieniawie, oddalonego ok. 100m. Kolega z mojego pokoju też ma stendy i bardzo podobny plan do mojego.
4. Rekreacja
O wolny czas trzeba zadbać samemu. To będzie osobny temat, gdy już się tu oswoję
pozdrawiam!
-
jaro5090
- Kuracjusz

Odwiedziłem w sobotę najbardziej popularny w Polanicy lokal o nazwie Zdrojowa... Mam mieszane odczucia.
Ludzi było sporo, ale raczej wyalienowani we własnych grupach. Samo wejście kosztowało 10zł. Piwo po 7.50 zł. Innych napoi nie kupowałem.
Bardzo dobra muzyka z lat 70 i 80-tych. Nie udało mi się nikogo z naszego ośrodka namówić na wspólne wyjście. Może wynika to z faktu, że 99% kuracjuszy ośrodka Zdrowie to mężczyźni. Coś w tym jest, że nasze Panie mają silniejsze serduszka...
Rozważałem wykupienie karnetu na dodatkowe wejścia na basen, ale nie ma takiej potrzeby. Część kolegów nie chce tam chodzić, więc oddają mi swoje miejsce. W ten sposób mam dwa wejścia dziennie.
Jedną z tutejszych atrakcji jest kolorowa fontanna. Uruchamiają ją tylko w Sobotę i Niedzielę o godz. 22.00. Jako, że to jest już po zamknięciu sanatorium trzeba zgłosić wyjście do pielęgniarki, które udzielają dyspensy do 22.30.
Może zaciekawi kogoś Internet.
W ośrodku Zdrowie nie ma takiej usługi. Sieci Aero i Plus działają dobrze, ale trzeba wychodzić na balkon. Najlepiej spisuje mi się PLAY i wykupienie takiej karty gorąco polecam. Można jeszcze skorzystać z wifi w Wielkiej Pieniawie. Jest tam ogólnie dostępna czytelnia z bezpłatnym dostępem do sieci. Trzeba, jednak mieć swoje urządzenie. Połączenie działa wolno i często zrywa. O Skype można zapomnieć.
Dowiedziałem się dzisiaj, że w mieście istnieje biblioteka publiczna, w której stoi parę komputerów, mających, bezpłatny dostęp do internetu. Muszę to jutro sprawdzić.
Cdn...
-
jaro5090
- Kuracjusz

Dla zainteresowanych internetem mam dobrą informację. W bibliotece publicznej stoi 7 czynnych komputerów z dość dobrym transferem. Można także skorzystać z Wifi i spokojnie porozmawiać na skype. Żadnych opłat. Jedynym mankamentem jest odległość. Trzeba przejść ok 1 km. Spacery jednak są wskazane, więc warto się tam przejść.
Lokal ten mieści się w budynku szkoły podstawowej na ul. Wojska Polskiego.
Odwiedziłem dzisiaj konkurencję dla poprzedniego lokalu. Restauracja nazywa się Merlin. Tak się składa, że na naszym turnusie jest jej właściciel
Pogoda się poprawiła, więc zalecam zabranie letniego obuwia. Ja mam sandały, adidasy i tenisówki. Ręczników trzeba wziąć więcej. Myślę, że przynajmniej trzy. Żelazko jest na trzecim piętrze wraz z deską do prasowania. Rozsądne jest zakupienie takich bawełnianych skarpetek, chodzi mi o tzw. stopki. Nogi się w nich mniej pocą, a przy wysokich temperaturach leje się ze mnie na bieżni i stepperze.... Ja dokupiłem na miejscu 12 par, ale w marketach będzie z pewnością taniej.