Polanica Zdrój -Zdrowie

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Awatar użytkownika
yass
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 14 maja 2013 14:08
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Polanica Zdrój -Zdrowie

Post autor: yass »

Turnus od 19 sierpnia skierowanie z ZUS wyjazd z Bytomia 2 raz do sanatorium. Czy ktoś wie jak jest tam z parkingiem dla samochodu? :P
jaro5090
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2013 03:10
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 1

Re: Polanica Zdrój -Zdrowie

Post autor: jaro5090 »

Miejsc parkingowych jest mało. Wczoraj nam przedstawili nam "ofertę", tj 6 zł za dobę. Można przestawić auto na inny parking, gdzie za cały turnus chcą ok 65 zł. lub w pobliżu marketu za free.
Awatar użytkownika
yass
Kuracjusz
Kuracjusz

Czyli widzę że jest kłopot! :evil: wydaje mi się że to dużo 6zł za dobe to ok. 145zł za turnus no nie nieciekawie, nieciekawie!w każdym razie dzięki za odpowiedz :) a ten market to daleko od sanatorium? a ten drugi parking za 65zł to jaka odległość od "Zdrowia" bo ta kwota była by jeszcze do zaakceptowania! z góry dzięki za odpowiedz! :D
jaro5090
Kuracjusz
Kuracjusz

Tu nigdzie nie ma daleko ;) Na kolacji zapytam gdzie kolega przestawił swoje auto. Powiedział, że znalazł miejsce, gdzie nie trzeba płacić.
Na wyjazd weź ze sobą ręczniki, gdyż ten co mamy jest mały i go nie zmieniają pod czas turnusu. Coś na basen i parę koszulek polo. Jest trochę biegania na bieżni i rowerku, więc trzeba je często zmieniać.
Jeżeli będziesz miał jakiekolwiek pytania to pisz w temacie. Jestem tu dopiero od trzech dni, więc dopiero poznaję to miejsce...
Awatar użytkownika
yass
Kuracjusz
Kuracjusz

Dzięki Jaro super gość z Ciebie :!: Napisałeś więcej niż pytałem ;) i to bardzo dobrze :!: Wiadomo, że interesuje mnie wszystko: co dotyczy Polanicy jak i samego szpitala uzdr." Zdrowie" Jak będziesz coś więcej widział bo się "obcykasz" to możesz oczywiście napisać, bardzo chętnie poczytam :!: Np. czy tam są pokoje jednoosobowe :?: jakie zabiegi oferują i co radzisz wybrać ( ja jestem po "stentach" ) jakie jedzonko serwują :?:ogólnie warunki jakie tam są? no i oczywiście coś dla rozrywki czyli odstresowania ;) itd... no i informacje jakie uznasz za użyteczne dla przyszłego kuracjusza...pozdrawiam i życzę owocnej rehabilitacji
jaro5090
Kuracjusz
Kuracjusz

Nie ma sprawy. Napiszę co widzę ;)
Kolega przestawił samochód na parking sklepu InterMarche. Nie ma tam ochrony, ale nie trzeba płacić.

A teraz od początku:
1. Pokoje
Są tu jedynki i dwójki i trójki. Rodzaj zakwaterowania przydziela pielęgniarka / pokój pielęgniarek na I piętrze /. Ja dostałem pokój dwuosobowy z ładnym balkonem. Jest dość duży, więc wystawiliśmy tam stolik i krzesełka. Umeblowanie bardzo ładne i w miarę nowe. Na wyposażeniu mamy Lodówkę, czajnik, filiżanki, talerze, radia i TV. Telewizor ma odblokowany jeden kanał / 1 TVP /, bez możliwości jego zmiany oraz regulacji głosu. Za pilota trzeba zapłacić 6 zł na dobę. My zrezygnowaliśmy z tej opcji.
Łazienka ładna i czysta z ciepłą wodą 24/h. Generalnie standard oceniam na 3 gwiazdki hotelowe.
2. Jadalnia
Zlokalizowana jest na parterze. Po przyjeździe dostaniesz karteczkę, którą oddajesz kelnerce. Przydziela Ci miejsce przy stoliku, zwykle 6-ścio osobowego oraz grupę. To miejsce jest przeznaczone na cały turnus. Są dwie grupy. Pierwsza grupa do której ja należę ma śniadania o 8.00, obiady o 13.00, kolacje o 17.30. II grupa ja po nas.
Jedzenie nie jest zbyt wykwintne, ale nie narzekamy. Na śniadanie dostajemy 3-4 plasterki wędliny, mikrokostka masła / starcza na na jedną kromkę / trochę dżemu oraz zupę mleczną, której nie jadam, więc nie wiem jak smakuje. Do tego jedna herbata. Obiady są zróżnicowane. Zawsze jest zupa i to całkiem smaczna, następnie ziemniaki, jakiś kawałek mięsa i surówka. Do tego kompot. Kolacja jest podobna do śniadania. Do masła dodają czasem serek lub jogurt. raz była fasolka, a dzisiaj po jednej, białej kiełbasie, dość dobrej gatunkowo.
Porcje nie są duże, ale mi wystarczają. Kupować sobie muszę tylko kawę i wodę do picia.
3. Zajęcia
W dniu przyjazdu, a najpóźniej w następnym są badania EKG i wizyta u lekarza. Pani doktor / bardzo miła / decyduje o rodzaju oraz ilości zajęć. Standardowo jest to bieżnia, rowerek, stepper, sala gimnastyczna i basen. Opisane zajęcia są codziennie z wyjątkiem niedziel, ale w sobotę nieco ograniczone. Na basen chodzimy do sanatorium w Wielkiej Pieniawie, oddalonego ok. 100m. Kolega z mojego pokoju też ma stendy i bardzo podobny plan do mojego.
4. Rekreacja
O wolny czas trzeba zadbać samemu. To będzie osobny temat, gdy już się tu oswoję :)
Awatar użytkownika
yass
Kuracjusz
Kuracjusz

jaro właściwie to przeszedłeś samego siebie :D super :!: mogłem się tego spodzewać już po poprzednim poście :shock: dzięki za wyczerpującą odpowiedz, mam nadzieję że będziesz pisał na bieżąco co nowego w Polanicy i "Zdrowiu" :!: no i mam jeszcze prośbę abyś się dowiedział gdzie ten parking za 65zł oczywiście jak będziesz mógł :!:
pozdrawiam!
jaro5090
Kuracjusz
Kuracjusz

Parkingu jeszcze nie ustaliłem. Nikt z mojej grupy tam nie postawił auta, więc muszę rano zejść do administracji.
Odwiedziłem w sobotę najbardziej popularny w Polanicy lokal o nazwie Zdrojowa... Mam mieszane odczucia.

Ludzi było sporo, ale raczej wyalienowani we własnych grupach. Samo wejście kosztowało 10zł. Piwo po 7.50 zł. Innych napoi nie kupowałem.
Bardzo dobra muzyka z lat 70 i 80-tych. Nie udało mi się nikogo z naszego ośrodka namówić na wspólne wyjście. Może wynika to z faktu, że 99% kuracjuszy ośrodka Zdrowie to mężczyźni. Coś w tym jest, że nasze Panie mają silniejsze serduszka... ;) W niedzielę pogoda się zepsuła, więc lokal świecił pustką.
Rozważałem wykupienie karnetu na dodatkowe wejścia na basen, ale nie ma takiej potrzeby. Część kolegów nie chce tam chodzić, więc oddają mi swoje miejsce. W ten sposób mam dwa wejścia dziennie.
Jedną z tutejszych atrakcji jest kolorowa fontanna. Uruchamiają ją tylko w Sobotę i Niedzielę o godz. 22.00. Jako, że to jest już po zamknięciu sanatorium trzeba zgłosić wyjście do pielęgniarki, które udzielają dyspensy do 22.30.

Może zaciekawi kogoś Internet.

W ośrodku Zdrowie nie ma takiej usługi. Sieci Aero i Plus działają dobrze, ale trzeba wychodzić na balkon. Najlepiej spisuje mi się PLAY i wykupienie takiej karty gorąco polecam. Można jeszcze skorzystać z wifi w Wielkiej Pieniawie. Jest tam ogólnie dostępna czytelnia z bezpłatnym dostępem do sieci. Trzeba, jednak mieć swoje urządzenie. Połączenie działa wolno i często zrywa. O Skype można zapomnieć.
Dowiedziałem się dzisiaj, że w mieście istnieje biblioteka publiczna, w której stoi parę komputerów, mających, bezpłatny dostęp do internetu. Muszę to jutro sprawdzić.
Cdn...
jaro5090
Kuracjusz
Kuracjusz

Temat z parkingiem nadal nie wyjaśniony. Kierowniczka administracji się tym nie zajmuje, może co najwyżej wynająć miejsce przy budynku za 6 zł. na godzinę. Wobec tego muszę jutro ustalić kto mi tę informację przekazał...

Dla zainteresowanych internetem mam dobrą informację. W bibliotece publicznej stoi 7 czynnych komputerów z dość dobrym transferem. Można także skorzystać z Wifi i spokojnie porozmawiać na skype. Żadnych opłat. Jedynym mankamentem jest odległość. Trzeba przejść ok 1 km. Spacery jednak są wskazane, więc warto się tam przejść.
Lokal ten mieści się w budynku szkoły podstawowej na ul. Wojska Polskiego.

Odwiedziłem dzisiaj konkurencję dla poprzedniego lokalu. Restauracja nazywa się Merlin. Tak się składa, że na naszym turnusie jest jej właściciel :D Ceny są tam bardziej przystępne. Wczoraj było ok 80 osób / troszkę ciasno /, więc zabawa naszym kuracjuszom się udała. Więcej napiszę po jutrzejszym rekonesansie. Miejsca jest znacznie mniej niż w Zdrojowej, muzyka leci z płyty, którą włącza właściciel.

Pogoda się poprawiła, więc zalecam zabranie letniego obuwia. Ja mam sandały, adidasy i tenisówki. Ręczników trzeba wziąć więcej. Myślę, że przynajmniej trzy. Żelazko jest na trzecim piętrze wraz z deską do prasowania. Rozsądne jest zakupienie takich bawełnianych skarpetek, chodzi mi o tzw. stopki. Nogi się w nich mniej pocą, a przy wysokich temperaturach leje się ze mnie na bieżni i stepperze.... Ja dokupiłem na miejscu 12 par, ale w marketach będzie z pewnością taniej.
janeczka
Na forum od: 11 cze 2013 23:16
Oddział NFZ: Lubelski

Post autor: janeczka »

moze ktos sie orjetuje jak dojechac do Polanicy Zdroj, pieniawa, jestem z okolic lublina mam turnus 21,07 2013 i co mam ze soba zabrac a moze ktos sie wybiera to mogla bym razem pojechac
ODPOWIEDZ