sanatorium "Leśnik"w Sopocie

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
darco
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 11 cze 2013 09:28
Oddział NFZ: Lubuski
Staż sanatoryjny: 0

sanatorium "Leśnik"w Sopocie

Post autor: darco »

Dzień dobry Wszystkim!Pierwszy raz jadę do sanatorium(skierowanie ZUS)i trafiło na "leśnika".Chciałbym się dowiedzieć jak jest teraz(może właśnie ktoś wrócił) :mrgreen:
SEBA 78
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 29 lip 2013 15:26
Oddział NFZ: Pomorski

Re: sanatorium "Leśnik"w Sopocie

Post autor: SEBA 78 »

Witam też dostałem skierowanie do Leśnika na wrzesień a więc ponawiam pytanie może ktoś był ????
SEBA 78
Kuracjusz
Kuracjusz

Czy tam ktoś jeżdzi czy to zapomniane sanatorium bardzo mało inf w necie można znalezć ????
anoraf
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 06 lip 2013 23:09
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: anoraf »

Sanatorium Leśnik znajduje się w górnej części Sopotu. Miejsce jest piękne, cicho, spokojnie, las dookoła, ławeczki do siedzenia, ścieżki spacerowe.
Relacja dotyczy mojego pobytu sprzed czterech lat.
Parking niestrzeżony i niepłatny. Wejście do budynku po schodach, jest podjazd. Przedziwna sprawa z windami. Wsiadasz na dole wysiadasz na 1 piętrze, musisz przemierzyć cały korytarz, żeby wsiąść do drugiej windy, aby udać się na wyższe piętra. Ten podwyższony parter i 2 piętra to nic ale dla kogoś, kto ma problemy z poruszaniem to trudne.
Recepcja grzeczna i rzeczowa ale chłodna. Pani Dyrektor, która była moim lekarzem prowadzącym nie znosiła pijących i palących. Podczas wizyty okazała się subtelną osobą, doświadczonym lekarzem, zabiegi dobrała starannie, uwzględniła sugestie. Personel medyczny to byli głównie młodzi ludzie, chętni do pracy, życzliwi. Zdarzały się jakieś kolizje godzinowe ale wszystko dało się rozwiązać.
Pokoje 1, 2, 3 osobowe. Od południa słoneczne z balkonami to te większe. Jedynki od północy, balkony w co drugim pokoju. W przedpokoju szafa, lustro, w pokojach łóżko, półka, stolik, 2 fotele lub krzesła, czajnik, talerzyki, sztućce, telewizor (płatny - pilota dostaniesz w recepcji) Łazienka, niby remontowana ale tanie rozwiązanie w postaci foliowej zasłony pod prysznicem skutkuje wilgocią, pleśnią. Sprzątanie marne, tak środek podłogi.
Można się śmiać, że zabieram własną pościel ale tam były jeszcze poduszki z pierzem :shock: Każdy alergik wie o co chodzi :|
Małżeństwa zakwaterowane w małym pawilonie bardzo narzekały na warunki.
Wyżywienie schludnie podane i smaczne ale to typowa stołówka w wystroju, obsłudze i jadłospisie. Diety dwie: lekkostrawna i cukrzycowa oprócz tzw normalnej.
Baza zabiegowa: w hali, która miała chyba być basenem urządzono tężnie solankową, tam są ćwiczenia grupowe. Kąpiele wszystkich typów, cała fizykoterapia, masaże suche, podwodne. Nie było krioterapii no i basenu. ZUS-owcy mają dodatkowo zajęcia w grupach, jakieś prelekcje.
Kawiarenka czynna od 17.00 organizuje wieczorki taneczne, biesiady przy ognisku z pieczeniem kiełbasek.
Sklepik ze wszystkim na parterze, po większe zakupy trzeba zejść niżej do osiedlowego sklepu.
Do centrum 30 min spacerkiem albo autobus 143 co godzinę spod Leśnika, jak pojedziesz dalej, potem tramwaj i wysiadasz przy Gdańskiej Starówce.
Mimo wszystko mój pobyt wspominam przyjemnie, to było słoneczne lato i nikt nie siedział w pokoju aż do późnego wieczora.
Całe Trójmiasto i okolice do zwiedzania, dużo się dzieje, zwłaszcza latem więc popołudnia i weekendy można spędzać ciekawie.
A początek września ... nagle robi się w Sopocie spokój, jesień tego roku też była piękna. :) Jak mogę jeszcze pomóc to odpiszę. Wtedy nie było Wi-Fi, ręczniki były.
Życzę udanej kuracji, wyborowego towarzystwa i miłych wspomnień.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Anoraf gratulacje ,gdyby każdy po pobycie zechciał tak opisać obiekt ,to o sanatorium do którego jedziemy wiedzielibyśmy wszystko .
A przeciez takie info ,pomaga też w wyborze wtedy ,gdy jedziemy np prywatnie.
Pozdrawiam serdecznie :kwiat: :kwiat:
anoraf
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Dziękuję :kwiat: Kruszynko :kwiat: Selene
Żeby nie było nie na temat :) napisze jeszcze:
Sale zabiegowe są w piwnicach i na końcu korytarza pierwszego piętra - sale do ćwiczeń, dobrze wyposażone.
Podczas niedzielnego obiadu zdarzyło się zasłabnięcie, pomoc natychmiastowa, pielęgniarki super, pogotowie przyjechało bardzo szybko.
Po powrocie ze szpitala w Gdyni kuracjuszka chwaliła, jak się nią zaopiekowano.
Leśnik to nieduże sanatorium. Dobre dla sprawnych fizycznie, którzy potrzebują dużo spacerować, wdychać jod i żywicę.
To nie jest dobre miejsce dla ludzi mających problemy z poruszaniem.
Na moim turnusie były jednak osoby starsze, które siedząc sobie na ławeczkach przed budynkiem wcale nie narzekały na odległość do centrum.
Nasuwa mi się porównanie z Heliosem. Owszem, warunki o wiele lepsze i nad samym morzem ale ten leniwy spokój Leśnika też warty poznania.
Warunki można sobie udoskonalić, zwłaszcza jadąc autem.
darco
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 11 cze 2013 09:28
Oddział NFZ: Lubuski

Post autor: darco »

anoraf dziękuję za wyczerpujący opis tego ośrodka,choć szkoda że sprzed 4 lat myślę że jak zaszły jakieś zmiany to na lepsze.Jeśli byś mógł napisać czy są zajęcia na basenie i sygnałwi-fi byłbym bardzo wdzięczny. :)
anoraf
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Darco, wklejam opinię z Google sprzed roku, są tu odpowiedzi na Twoje pytania.
byłem w Lesniku
Plusy: dobra baza zabiegowa ale niestety bez basenu, miły personel Minusy: fatalne położenie w gęstym lisciastym lesie daleko od morza i centrum Sopotu. Jak po zabiegach nie wsiądziesz w autobus i nie pojedziesz do centrum to oszalejesz bo w budynku nie ma nic dla kuracjusza na całe popołudnie i wieczór. Na ironie zakrawa tablica infor, że to dla lesników wybudowano w tym lesie, może dla górników wybudować w kopalni... Baza noclegowa: "wczesny Gierek", żywienie jak w internacie zaraz po wojnie, brak prasy, tv (mozna kupic dostęp za 85 zł), kawiarenka - przykład jak nie powinno być. Oczywiście nie ma internetu w pokoju tylko koło recepcji i to słaby. Taki niczyj obiekt na odludziu .Lokalizacja raczej na zamknięty zakład karny

Janusz (mężczyzna, pow. 40 lat)
Termin skorzystania z usługi: 19.08.2012- 09.09.2012
SEBA 78
Kuracjusz
Kuracjusz

Czyli jest gorzej niż te 4 lata temu :( :( :( A więc mój pobyt we wrześniu będzie fatalny :? :? :? oby choć kuracjusze dopisali w podobnym wieku ;) ;) ;)
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Post autor: eluunia »

Seba ja do mola szłam 20 minut ...spacer po pięknym lesie sama przyjemność ..a wrzesień to cudowny miesiąc na pobyt w Sopocie ...ja byłam w styczniu i było cudownie a warunki... można przeżyć ....bardzo miły personel ...miłego odpoczynku :)
ODPOWIEDZ