Dla kogo uzdrowiskowa rehabilitacja?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Dla kogo uzdrowiskowa rehabilitacja?

Post autor: emik »

Szukałam, ale nie znalazłam odpowiedzi. Powiedzcie mi, dla kogo przeznaczona jest uzdrowiskowa rehabilitacja w sanatorium uzdrowiskowym. Chodzi mi o turnus 28 dni z NFZ-u, ale nie ten poszpitalny. Słyszałam różne wersje - że jakieś dwa schorzenia, że skierowanie od lekarza specjalisty, ale nie wiem, co jest prawdą. Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Re: Dla kogo uzdrowiskowa rehabilitacja?

Post autor: Atina »

Emik nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie,ponieważ w tym roku składałam wniosek do sanatorium tak jak zwykle u lekarza rodzinnego do sanatorium a dostałam" rehabilitację w sanatorium uzdrowiskowym"28 dni czas oczekiwania 13-15 m-cy jak do sanatorium.Być może dlatego że przybyła mi kolejna jednostka chorobowa. Pozdrawiam :kwiat:
kamila
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 maja 2011 10:13
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: kamila »

Ja od dawna mam schorzenia współistniejące i któregoś roku też mi dali turnus 28 dni , kolejne dwa znów normalne . Nawet się nad tym głębiej nie zastanawiałam . Skierowanie miałam od lekarza pierwszego kontaktu . Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Emik :kwiat: starałam się w miarę prezyzyjne opiasać to co między innymi Ciebie interesuje w tym tremacie:

http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... =13&t=5874

Jak bedziesz mieć pytania dodatkowe, zapraszam :D
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

Przeczytałam, Selene< Twój wpis i innych forumowiczów, ale tak sobie myślę, że nie ma zasad. Może to zależy od widzimisię lekarza balneologa? Myślałam, że są może jasno określone zasady, np. chory kręgosłup i coś jeszcze albo skierowanie od specjalisty. Chyba jednak nie ma nic takiego. Wszystkim pięknie dziękuję.
wikul
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lut 2012 17:25

Post autor: wikul »

emik pisze:Szukałam, ale nie znalazłam odpowiedzi. Powiedzcie mi, dla kogo przeznaczona jest uzdrowiskowa rehabilitacja w sanatorium uzdrowiskowym. Chodzi mi o turnus 28 dni z NFZ-u, ale nie ten poszpitalny. Słyszałam różne wersje - że jakieś dwa schorzenia, że skierowanie od lekarza specjalisty, ale nie wiem, co jest prawdą. Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Wyczytałem kiedyś że taka forma istnieje i podpowiedziałem koledze żeby sie o nia starał. Nie jest to łatwe bo nawet lekarze o niej niewiele wiedzą. Przede wszystkim na takie leczenie może skierować wyłacznie lekarz specjalista (najczęściej ortopeda). Trzeba lekarza przypilnować żeby dokładnie wypełnił druk bo są rubryczki/półapki które źle wypełnione zdyskwalifikują wniosek. Po kilkkakrotnych wizytach u lekarza specjalisty i w Oddz.NFZ udalo mu sie pokonac trudnosci i zlożyc odpowiedni wniosek. Wyczekał swoje i otrzymał numer, który w kolejce okazał sie 300 coś tam. Numer huśtał sie tam i z powrotem żeby po kilku miesiącach ustabilizować się na ok.240 pozycji. Tak więc kolejka krótka ale rusza się wolniutko, wolniutko. Życzę powodzenia i cierpliwości w staraniach.
nena
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 wrz 2013 07:56
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: nena »

Zostałam skierowana na uzdrowiskową rehabilitację w sanatorium uzdrowiskowym na wniosek lekarza rehabilitacji medycznej po pobycie dziennym na oddziale rehabilitacji, na którym przebywałam po operacji kręgosłupa. Na skierowaniu jest punkt dotyczący wskazania proponowanego miejsca i rodzaju leczenia uzdrowiskowego/rehabilitacji uzdrowiskowej. U mnie lekarz zaznaczył punkt - uzdrowisko podgórskie i uzdrowiskowa rehabilitacja w sanatorium uzdrowiskowym ;)
Awatar użytkownika
tanganika
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 01 lis 2013 10:48
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 1 raz

Post autor: tanganika »

Ja też skorzystałam w br. z takiego leczenia - 28 dni z NFZ. Na moim turnusie było tylko 10 osób z różnych oddziałów. Wniosek wystawił lekarz rodzinny. Nie ma chyba reguły, kto i jaki przydział dostaje. Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ