Zwrot z PZU za pobyt na turnusie rehabilitacyjnym

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Zwrot z PZU za pobyt na turnusie rehabilitacyjnym

Post autor: sztani »

;Czy ktoś z Was otrzymał jakieś pieniądze za pobyt na turnusie rehabilitacyjnym ze swojej ubezpieczalni . W moim konkretnym przypadku to PZU Życie plus . ( jestem ubezpieczony w zakładzie pracy )Słyszałem ,że za rehabilitację stacjonarną jeżeli jest po szpitalu to się jakieś pieniądze należą . Dzwoniąc na infolinię jedna z pań mówi tak inna ,że nie. Jest tu na forum dużo ludzi więc może ktoś miał podobną sprawę ,sytuację ( problem) . Był bym zobowiązany. Wiem ,że umowa z ubezpieczycielem to sprawa indywidualna ale tu chodzi o ubezpieczenie grupowe w firmie . Dodam ,ze pobyt w szpitalu spowodowany był wypadkiem przy pracy . Pozdrawiam z ciepłego Wybrzeża
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: Zwrot z PZU za pobyt na turnusie rehabilitacyjnym

Post autor: darek »

Wymieniona Firma ubezpieczeniowa niestety nie okresliła w swej umowie co JEST czym.
Chodzi Mi tutaj o zakres ubezpieczenia chodzi o własciwą PIECZĄTKĘ na wypisie.
W zamierzchłych czasach w ciagu roku kilkakrotnie bywawałem czy to na leczeniu w Klinikach Szpitalach czy też otrzymywałem kontynuacje leczenia w Szpitalach Uzdrowiskowych .
Firma niestety prawdopodobnie zauważyla ,że ma w swej ofercie Usługę czy też ubezpieczenie z,którego się nie Wywiąże !
Podam kilka przykladów ,które tyczyły Mnie osobiście -Pobyty w Klinikach , Szpitalach czy też Nawet leczenia w Szpitalu Uzdrowiskowym Były REFUNDOWANE wg stawki bodajże 35 zł za dzien , Ale okazało się ,że w ciągu 2-3 lat wykorzystałem limit rocznie około 50 dni i Nawet za pobyt kiedy Miałem zabieg juz Zakład nie placił bo wg Niego Było To naduzycie z Mojej ..Strony
Kilka lat temu ( 2-3) Zakład stwierdzil ,że Choruję Zbyt CZĘSTO i przy ponownym przedłużeniu polisy i zwiekszeniu
Zakład WYPOWIEDZIAł Mi Ubezpieczenie na leczenie Szpitalne.( zaproponowano podniesienie stawki o duży % )
Sprawdzałem i okazało się ,że w/w polisa ma kilka luk ktore wykorzystuje ubezpieczyciel ,Aby nie wypłacać ubezpieczenia Szpitalnego.
Jest to powszechne twierdzenie ,że udając się na kontynuację leczenia klinicznego czy też szpitalnego jedzie się ..Na WCZASY
Jest to oczywiście Śmieszne twierdzenie bo jak mozna okreslić kontynuację leczenia juz w ośrodku zamiejscowym , gdzie chory dochodzi po nieraz skompikowanym zabiegu -
Przyklad osrodki rehabilitacyjne np Repty czy też Ustroń - myslę tutaj o slaskich -gdzie kilku pacjentów podało nawet w/w Zakład Ubezpieczeń do ..sadu
Cóz najlepszym dla Ubezpieczyciela jest ,aby płacić a jeżeli On ma cos wyplacic zpolisy to są PROBLEMY lub zapisane drobnym druczkiem obostrzenia np że placa w skali roku do 30 dni!!
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Dziękuję Darku za Twoje spostrzeżenia . Dodam ,że operację kręgosłupa mialem na skutek wypadku przy pracy . Nie zapłacono mi niestety z wypadku tylko normalnie 0.5 % Jako usprawiedliwienie podali ,ze wypadek jest wtedy gdy zgarną mnie do szpitala w ciągu 14 dni od zdarzenia . W moim wypadku było to cztery miesiące i nawet szpital nie napisał mi na wypisie ,że operacja była na skutek wypadku a planowa bo czekalem na telefon z kliniki 3 miesiące . Będę walczył . Pozdrawiam
emi53
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 12 sie 2013 19:32
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: emi53 »

Ja odnośnie zwrotu,za pobyt na turnusie rehabilitacyjnym.W kwietniu miałam operacje na kręgosłup,za pobyt i operacje mi wypłacono.Niedawno byłam w Ustroniu w Śląskim Centrum Rehabilitacji(szpital)również mi zapłacono,tzw:rehabilitacja poszpitalna,Skierował mnie lekarz na tę rehabilitacje,który przeprowadzał operację,jestem ubezpieczona w PZU,przedstawiłam wypis ze szpitala w Ustroniu i takim to sposobem miałam zwrot,słyszałam ale nie wiem dokłdnie,że ma to być szpital a nie sanatorium :) pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ