Zakończenie leczenia

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
cieszyn
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 10:08
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Zakończenie leczenia

Post autor: cieszyn »

Mała prośba o pomoc. jestem na świadczeniu rehabilitacyjnym. Mam zamiar wrócić do pracy. Z tego co mi wiadomo to muszę mieć zakończenie leczenia. I teraz pytanie. Czy takie zakończenie moze wystawić mi lekarz rodzinny czy musi być od lekarza specjalisty? Dzięki wielkie za pomoc
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Re: Zakończenie leczenia

Post autor: aqula »

Z tego co mi wiadomo, powinno się iść do lekarza u którego się leczysz, on wystawia zaświadczenie, że zakończyło się leczenie, po czym trzeba udać się do lekarza medycyny pracy z tym zaświadczeniem, lekasz medycyny pracy wystawia zaświadczenie o braku przeciwskazań do pracy i możesz wracać do pracy ;-)
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

Wydaje mi się , że żaden szanujący się pracodawca nie dopuści Cię do pracy bez tzw badań wstępnych. Pracownik, który nie ma bieżącego orzeczenia o stanie zdrowia, nie może wykonywać swych obowiązków,ponieważ pracodawca musi mieć pewność, że nie istnieją przeciwwskazania związane z określonym stanowiskiem.
Jest to bowiem badanie pracownika pod kątem jego indywidualnych predyspozycji do pracy na określonym stanowisku, w określonych warunkach, z uwzględnieniem czynników szkodliwych i uciążliwych występujących w środowisku pracy i wpływających na stan zdrowia pracownika.
W przypadku zmiany pracodawcy termin ważności zaświadczenia wydanego w czasie zatrudnienia u poprzedniego pracodawcy traci ważność. Badania kontrole są z kolei wykonywane (również na wniosek pracodawcy) po dłuższej chorobie pracownika. Powinny być wykonywane u wszystkich pracowników, którzy byli niezdolni do pracy dłużej niż 30 dni z powodu choroby. Pracodawca nie może dopuścić takiej osoby do pracy bez aktualnego orzeczenia lekarskiego, stwierdzającego brak przeciwwskazań do ponownego zatrudnienia na określonym stanowisku.
Najlepiej jak skonsultujesz to z pracodawcą, może mają podpisaną umowę z przychodnią, która takie badania wykonuje.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

Zwykle jest tak, że lekarz specjalista, u którego się leczysz, podczas ostatniej wizyty wystawia Ci zaświadczenie o zakończeniu leczenia i z tym idziesz do lekarza zakładowego, który na tej podstawie przywróci Cię lub wyda zgodę na przystąpienie do pracy. Mówimy tu, jak nadmienił wczesniej Violet, o zwolnieniu lekarskim trwającym ponad 30 dni. Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ