Ile razy można się odwoływać

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Ile razy można się odwoływać

Post autor: Narewka »

Tak czekałam no i się doczekałam.W listopadzie dostałam skierowanie do Szczawna i zrezygnowałam ,prosząc o zmianę miejsca i terminu.No i dziś patrzę,znów to samo.Szczawno i Dom Zdrojowy od 17 marca.Udało mi się dodzwonić,ale bardzo nieuprzejma pani powiedziała,że jeśli nie chcę jechać do Szczawna,powinnam przy odwołaniu załączyć zaświadczenie od lekarza z poprzedniego sanatorium,też w Szczawnie,że tam nie powinnam jechać.
Tak sobie myślę,że kilka miesięcy przed złożeniem wniosku,powinnam już przewidzieć,że następne też tam będzie i załatwiać zaświadczenie.'
To chyba tylko Duch Święty potrafi,bo ja nie.
Na moją sugestię,że mój lekarz sugerował Kołobrzeg,lekarz balneolog jako pierwszy wpisał Kołobrzeg,poni odpowiedziała,że brak przeciwwskazań do pobytu w Szczawnie i już.Bardzo nieuprzejmie zakończyła rozmowę.
zastanawiam się teraz,czy warto ponownie się odwoływać,czy jechać ,mimo wszystko.Poradżcie, proszę,
PS.W Szczawnie byłam już 4 razy.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: Ile razy można się odwoływać

Post autor: sztani »

Ja kocham góry i chętnie bym tam pojechał Pozdrawiam ( ale 5 raz w Twoim wypadku?) :kwiat:
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Moja znajoma również odwoływała sie trzykrotnie. Nie chciała jechać do Ciechocinka Jej udało się ..... dostała Busko. Lecz nie chcę Ci niczego sugerować żeby nie zaszkodzić. Może Twój lekarz mógłby Ci pomóc pisząc na odwołaniu że w terenie górskim źle się czujesz... powodzenia.
Awatar użytkownika
syrenka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 paź 2009 17:53
Staż sanatoryjny: 15

Post autor: syrenka »

Ja w Lądku będę po raz 7 ,,,,ale nie narzekam chociaż marzy mi się Krynica Zdrój ale hm,,,,chyba mi nie pisane tam jechać ,,,Pozdrawiam ,,,B,,,,
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witam Narewka :) tak jak sugeruje Ewiko ,niech lekarz napisze że klimat górski jest przeciwwskazaniem.Ja dopuściłam się kiedyś małe małego ;) ;) :roll: :roll: i lekarz wpisał mi podwyższone ciśnienie z przeciwwskazaniem do klimatu górskiego.Życzę powodzenia,ale nie namawiam ;) :D :D
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: iwcia »

Witaj Ewiko :)
Powiedz,jak to zrobiła Twoja znajoma,odwołując się 3-krotnie i udało jej się?????? U nas w dolnośląskim jest to raczej niemożliwe.Moja ciocia w zeszłym roku dostała skierowanie akurat na okres kiedy miała w planie urlop u córki w Norwegii.
Pojechała do NFZ z prośbą o przesunięcie terminu, przedstawiająć zakupiony wcześniej bilet lotniczy.Wogóle nie chciano z nia rozmawiac, usłyszała"Nie ma takiej mozliwości, albo pani jedzie w tym terminie albo rezygnuje z sanatorium".
Moja koleżanka równiez próbowała przesunąć termin wyjazdu na ferie zimowe, ze względu na to,że jest nauczycielka, ale bez skutku.
Proszę powiedzcie, w jaki sposób mozna sie odwołać? Jakie argumenty podac by uwzględnili naszą prośbe.Pytam,bo prawdopodobnie będę musiala przesunąc termin wyjazdu.
Z góry dziekuję za podpowiedz :) :kwiat:
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: ewiko »

Iwciu, nie znam szczegółów owego odwołania natomiast wiem że taka sytuacja miała miejsce. Można jedynie powiedzieć...CO KRAJ TO OBYCZAJ. Wszystko zależy od człowieka. Mogę jedynie na własnym przykładzie zasugerować że wszelkie odwołania trzeba mieć potwierdzone przez lekarza bądź firmę w której pracujemy. Zależy co będzie powodem odwołania. W mazowieckim w każdym razie nie robią problemu....pozdrawiam.
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: iwcia »

Dzieki Ewiko :) Jesli nie przypasuje mi termin, wiem juz co mam robic.Ale póki co czekam cierpliwie, powinna juz byc weryfikacja,ale status w przeglądarce wciąz ten sam.
Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Właśnie w mazowieckim nfz tak niemiło zostałam dziś potraktowana, niestety.Na moje pytanie, czy nie można by bardziej po ludzku podejść do sprawy, pani odpowiedziała, ze jest urzędnikiem , a urzędnik nie może kierować się uczuciami, tylko przepisami.Prawdopodobnie będę zmuszona jednak pojechać, bo termin mi pasuje.Ale postaram się na miejscu załatwić sobie od lekarza zaświadczenie o przeciwwskazaniach, , może się uda.
Mrowka
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 01 lip 2013 16:06

Post autor: Mrowka »

Witaj Iwciu nie wiem jak to się dzieje w dolnośląskim nfz . Ja dostałem skierowanie do sanatorium w Lądku napisałem do nfz /bez szczególnych załączników zwykła prośba/ i po kilku dniach otrzymałem odpowiedź z nowym przydziałem jeszcze lepszym niż pierwotnie .Możliwe że mam szczęście ale fakt jest taki, że jest to możliwe.
ODPOWIEDZ