Wyjazd przed zakończeniem - koszt

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
kuracjusz15
Na forum od: 25 sty 2014 10:30

Wyjazd przed zakończeniem - koszt

Post autor: kuracjusz15 »

Witam.

Znajduję się obecnie w sanatorium, do końca turnusu pozostał nieco ponad tydzień lecz prawdopodobnie będę musiał wyjechać wcześniej z pewnych ważnych dla mnie przyczyn. Problem w tym, iż sanatoria chcą uiszczenia tej swoistego rodzaju "kaucji więziennej" liczonej za każdą dobę przy wyjeździe wcześniej.
I tutaj mój problem: czy sanatoria rzeczywiście mają prawo umieszczać w regulaminie takie zapisy? Czy coś mi grozi jeśli nie zapłacę - może jakieś wezwania do zapłaty a w późniejszym czasie poważniejsze problemy?

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: Wyjazd przed zakończeniem - koszt

Post autor: darek »

..od roku 2010 kiedy to NFZ -OFICJALNIE okreslilo standardy i koszty pobytów obok dyzurek pielęgniarskich lub w głownych holach na tablicach ogłoszen sa informacje KTO i KIEDY moze opuścić sanatorium
Jest to swoisty REGULAMI -Bat tak dla osrodkow jak i kuracjuszy wszak Fundusz Kupuje leczenie dla kuracjusza,
Stawka za wczesniejsze opuszczenie JESt stawka z gory USTALONĄ zmieniająca sie tak jak zmieniaja sie stawki doplat do pobytow.
NIESTETY opuszczając wczesniej piszesz pismo ...od Dyrekcji osrodka -, osrodek przesyla je do Funduszu i pobiera ustalona taksę ,aby zrekompensować Sobie stratę
sa tylko wyjątki ..tzw przepustka -Śmierć Najbliższych ( potwierdzony ..telegramem -cóz za kuriozum Poczta zrezygnował z TELEGRAMOW !!),ale juz Stawiennictwo w sądzie NIE jest podstawa do ..tzw przepustki

ps

istnieje nie oficjalna Forma zależna od doktora i pielegniarek ,ze zaginiesz 2-3 dni wczesniej i wypis prześla Ci poczta , ale niestety wszyscy bardzo boja sie o Ciebie..
kuracjusz15
Na forum od: 25 sty 2014 10:30

Post autor: kuracjusz15 »

Niewiele dało mi to co napisałeś. Chciałbym się dowiedzieć konkretnie o tym rzekomym obowiązku płacenia ośrodkowi za wyjazd przed terminem.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Skrócenie pobytu w sanatorium

Pacjenci mają prawo skrócić swój pobyt w sanatorium:
z powodu swojej choroby, która uniemożliwia kontynuowanie pobytu w sanatorium;
z przyczyn niezależnych od pacjenta, w tym udokumentowanej choroby lub śmierci członka najbliższej rodziny i osoby pozostającej pod opieką pacjenta,
skrócenie pobytu może nastąpić również z przyczyn leżących po stronie sanatorium.
W takich przypadkach wysokość częściowej odpłatności za pobyt w sanatorium pomniejszana jest o kwotę stanowiącą iloczyn liczby dni (pełne doby), o które pobyt został skrócony. Natomiast w przypadku skrócenia pobytu w sanatorium z przyczyn inne niż wyżej wymienione, pacjent ponosi pełną odpłatność za niewykorzystane dni leczenia.
net

Warto pamiętać iz różne sanatoria podchodzą do wczesniejszych wyjazdów róznie.Nawet są takie gdzie w wyjątkowych sytuacjach innych niż te wynikające z rozporządzenia MInistra zdrowia nie pobierają opłat za te dni.
Trzeba napisać prosbe do dyrekcji sanatorium i prawdopodobnie nie będa robili problemów.
A jeśli to odpłatność za nie wykorzystany dzień oscyluje w granicach do 100 zł .Może to byc np 63 ,68 itd .
forumowicz

Jeszcze jedno ,jeśli dane sanatorium przeżywa oblężenia komercyjne (np w górach) zimą to nie będzie robiło problemu z dobrze udokumentowanej prosby kuracjusza o wczesniejszy wyjazd po prostu. :)
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Prawda jest taka ze wszystko zależy od kierownictwa danego sanatorium. Z jednymi da się dogadać z innymi absolutnie NIE. Prawdą jest że za wcześniejszy wyjazd trzeba zapłacić........... bo inaczej NFZ za niewykorzystane zabiegi nie zapłaci.
forumowicz

Ewiko niektóre sanatoria nie każą sobie płacić :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Oddział NFZ płaci za faktycznie wykorzystaną liczbę dni pobytu pacjenta i jednoznacznie określa ile trwa taki pobyt.Zaś opłata związana z wcześniejszym wyjazdem pacjenta z uzdrowiska (czyli przed godziną 12:00 ostatniego dnia turnusu) pobierana jest przez świadczeniodawców na podstawie wewnętrznego regulaminu, z którym pacjent zapoznaje się w pierwszych dniach pobytu. Stawka ustalana jest przez daną placówkę i nie jest ani konsultowana, ani znana Funduszowi.
Każda więc opłata ustalona przez dane sanatorium (lub jej brak jak ich stać na wolnostany) jest zgodna z prawem.
forumowicz

W kwestii opłat za wcześniejszy przyjazd i wyjazd wypowiadał się już NFZ.NFZ wykupuje pacjentom 21-dniowe pobyty w sanatoriach. Decyzja o wejściu w system Funduszu powoduje, że dla pacjentów z ubezpieczenia muszą one blokować miejsca. Ale NFZ płaci tylko za te dni, w których chory faktycznie był w uzdrowisku. Skrócenie turnusu o kilka dni świąt to dla placówek strata finansowa. Bronią się przed nią na różne sposoby.I te koszty przerzucają na kuracjuszy.Informacja o takich praktykach placówki powinna być znana pacjentowi w dniu przyjęcia na turnus, nie powinien być zaskakiwany w jego trakcie.Tyle za rzecznikiem NFZ.Takie praktyki są nagminne ,spotkałam się z tym we wszystkich sanatoriach w których przebywałam.Jedyna różnica to kwota za dzień , to ustalają sobie sanatoria indywidualnie.Wiele też zależy od dyrekcji sanatorium , bo zdarzają się wyjazdy wcześniejsze jak i przepustki w trakcie pobytu za które nie pobierają opłat.Ale to chyba jest uzależnione od powodu takiego wyjazdu.Spotkałam się z sytuacją śmierci w rodzinie kuracjuszki,dostała przepustkę na pogrzeb bez dodatkowej opłaty.
yona
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2011 19:53
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: yona »

A powiedzmy, że sanatorium nie spełnia moich oczekiwań pod względem warunków np stare niewygodne łózka ;) , niesmaczne jedzenie , brak higieny i ogólnie jestem niezadowolona i też ponoszę koszt (częściowy), czy wtedy mogę zrezygnować? ;)
ODPOWIEDZ