komercyjny wyjazd a l-4?

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
madella
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 09 sie 2012 21:06
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3

komercyjny wyjazd a l-4?

Post autor: madella »

Hej, planuję wyjazd do sanatorium - komercyjny, nie chcę brać urlopu czy istnieje szansa na l-4 i od jakiego lekarza? proszę o odpowiedź, jest to mój pierwszy wyjazd :oops:
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Re: komercyjny wyjazd a l-4?

Post autor: Narewka »

Co najmniej dziwne pytanie postawione, nie wiem, jaki to lekarz miałby takie zwolnienie wystawić.Zawsze myślałam, że zwolnienie przysługuje w przypadku choroby, nie wczasów. :D
Awatar użytkownika
adamadi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2013 13:27
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: adamadi »

madella pisze:Hej, planuję wyjazd do sanatorium - komercyjny, nie chcę brać urlopu czy istnieje szansa na l-4 i od jakiego lekarza? proszę o odpowiedź, jest to mój pierwszy wyjazd :oops:
Szansa jest zawsze wszystko "prawdopodobnie" zależy od ilości .....PLN ;)
Ale z tym radziłbym uważać, :lol: no cóż takie życie
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

madella pisze:Hej, planuję wyjazd do sanatorium - komercyjny, nie chcę brać urlopu czy istnieje szansa na l-4 i od jakiego lekarza? proszę o odpowiedź, jest to mój pierwszy wyjazd :oops:
....Droga MADELL-o
Planujesz wyjazd KOMERCYJNIE czyli de -fakt wczasy !
Nie chcesz brac urlopu

NIKT lub prawie nikt nie da Ci na WCZASY mimo ,że w domysle lecznicze L-4
Mieszkasz w ..małopolsce , jesteś w sanatorium gdzies i bez "Odpowiedniej podkladki NIKT lub prawie NIKT nie da Ci L-4 "
Spróbuj ze swoim rodzinnym ,ale możesz spodziewac się kontroli organu wypłacającego L-4 czyli ZUS i co ..wtedy
pozdrawiam
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Madella, jeśli masz wyrozumiałego lekarza pierwszego kontaktu to wszystko jest możliwe. Jednak jeśli bardzo zależy Ci na pracy to bądź ostrożna... życzliwych "przyjaciół" nie brakuje. Ja osobiście bym nie ryzykowała. Na ostatni wyjazd z NFZ "zmuszona" byłam wziąć urlop bezpłatny (płatny wykorzystałam latem) ale nie żałuję bo przynajmniej odpoczęłam i nie zastanawiałam się czy mnie skontrolują. Pozdrawiam i trafnego wyboru życzę.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Jest jeszcZe kwestia kontroli z ZUS w domu . ajak coś się stanie na L 4 w sanatorium? :lol: :lol:
Awatar użytkownika
madella
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 09 sie 2012 21:06
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: madella »

Hej, dzięki za rady, ale czy rehabilitacja w sanatorium nie jest podstawą do wystawienia zwolnienia z możliwością chodzenia? Przecież w sanatorium pomimo wszystko korzystamy z zabiegów, kilku w ciągu dnia i chyba czlowiek podczas rehabilitacji nie bardzo nadaje się do pracy. Kiedyś korzystałam z zabiegów w systemie ambulatoryjnym i lekarz już w pierwszym dniu wystawił mi L-4 na cały czas? Wiem, że to było trochę czasu temu i pewnie się to zmieniło. No cóż, trudno.
Awatar użytkownika
adamadi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2013 13:27
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: adamadi »

madella pisze:Hej, dzięki za rady, ale czy rehabilitacja w sanatorium nie jest podstawą do wystawienia zwolnienia z możliwością chodzenia? Przecież w sanatorium pomimo wszystko korzystamy z zabiegów, kilku w ciągu dnia i chyba czlowiek podczas rehabilitacji nie bardzo nadaje się do pracy. Kiedyś korzystałam z zabiegów w systemie ambulatoryjnym i lekarz już w pierwszym dniu wystawił mi L-4 na cały czas? Wiem, że to było trochę czasu temu i pewnie się to zmieniło. No cóż, trudno.

Może z się mylę ale z tego co pamiętam były dwa rodzaje L4
Jedno gdzie choroba była leczona w domu (wtedy ZUS mógł przeprowadzić kontrolę odwiedzając cię w domu)
Drugie to z możliwością normalnego poruszania (wtedy ZUS mógł cię wezwać do siebie)
Ale to wszystko miało zastosowanie do zwolnień powyżej 30 dni
A tyle w sanatorium (czy gdzie tam będziesz) ;) chyba nie masz zamiaru być :?:
Więc bierz kopertę lub jakiś załącznik i śmiało do swojego lekarza
Powodzenia :)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Nigdy komercyjne wyjazdy z NFZ nie były na L4 chyba ,że na miejscu rozchorowałaś się . na zwolnieniu mogą być pobyty poszpitalne z NFZ i Zusowskie powiedz lekarzowi ,ze jedziesz komercyjnie do sanatorium i chcesz zwolnienie to Cię wyśmieje . . Nie wiem ale chyba coś kombinujesz obyś nie wykombinowała .Pozdrawiam Dodam jeszcze ,ze miałem skierowanie na poszpitalne z NFZ i tam było napisane ,ze na zwolnieniu lekarskim
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Zgadzam się z Tobą sztani , na skierowaniu do sanatorium czy do szpitala uzdrowiskowego jest wpisane " w ramach zwolnienia lekarskiego" , i to jest podstawą dla lekarza sanatoryjnego do wystawienie takiego zwolnienia na drukach ZUS ZLA ( L4 to już historia ) , nie sądzę , żeby lekarz w sanatorium wystawił zwolnienie kuracjuszowi w ramach pobytu sanatoryjnego a co dopiero jak się przebywa komercyjnie .
ODPOWIEDZ