Rabka Zdrój-Uzdrowisko im. dr.Szebesty

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
gorkaa
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lip 2010 10:57
Oddział NFZ: Podkarpacki
Staż sanatoryjny: 5

Rabka Zdrój-Uzdrowisko im. dr.Szebesty

Post autor: gorkaa »

Proszę o opinię na temat Ślaskiego Centrum Rehabilitacyjno- Uzdrowiskowego im. Dr.A. Szebesty w Rabce Zdroju, (dla pacjentów dorosłych)
Awatar użytkownika
gorkaa
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Re: Rabka Zdrój-Uzdrowisko im. dr.Szebesty

Jeżeli, nikt nie był w Uzdrowisku im. Dr.A. Szebesty to proszę o informację co jest godnego uwagi w Rabce Zdroju i gdzie można tam fajnie spędzić czas?
Awatar użytkownika
gorkaa
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

ponawiam pytanie o Uzdrowisko Szebesty.
Awatar użytkownika
Atja
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 sty 2014 18:58
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 13
Podziękował: 1 raz

Post autor: Atja »

Witam, byłam w Rabce w listopadzie w "Cegielskim". Miejscowość mała i atrakcji też niezbyt dużo. Najlepsza kawiarnia z pysznymi deserami to "Mon ami" (idąc od fontanny ze słonikami do góry wychodzi się prosto na "Mon ami"). Na dancingi biegałam do "Hulaj dusza", dobrze grają. Postaram się coś dowiedzieć o Szebeście - Koleżanka była tam z dziećmi...
Pozdrawiam
Atja
Awatar użytkownika
Atja
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dowiedziałam się jeszcze nieco o samym Sanatorium dr Szebesty... (Koleżanka była tam z dziećmi 2 lata temu).
To b. duży kompleks, dużo dzieci, ale dorosłym nie przeszkadzają. Dla małych dzieci, które przyjeżdżają z rodzicami jest osobny budynek. Dzieci starsze (młodzież) są w tym samym budynku, co dorośli, ale na innych piętrach.
Jedzenie może nie rewelacyjne, ale zawsze świeże. Dorośli jadają na innej turze posiłków niż dzieci.
Nawet zabiegi są raczej tak ułożone, że się mijacie.
Te piętra dla dorosłych 2 lata temu były świeżo po remoncie, więc jest szansa, że warunki lokalowe będą przyzwoite ;-).

Jeszcze w temacie tańców, to raczej będzie trzeba znaleźć inny lokal niż "Hulaj Dusza", bo od "Szebesty" to będzie spory kawałek...
Życzę miłego wypoczynku.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
gorkaa
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

W ubiegły piątek ( 25.IV.2014r) byłam w Sanatorium Szebesty w odwiedzinach u przebywającej tam mamy. Budynek w mojej ocenie jest duży składa się z kilku poziomów. Posiłki dla dorosłych są o innej porze niż dla dzieci więc praktycznie się nie spotyka dzieci. W budynku znajduje się przedszkole. Na samej górze jest oddział szpitalny. Jest kawiarnia i sklepik. Jest też palarnia i kaplica. Budynek zamykają o 21.00 a o 21.15 chodzi pielęgniarka po pokojach. Osobiście na drzwiach widziałam informację że obiekt otwarty jest od 6.00 do 21.00. Pokoje są dość duże, nowe drewniane łóżka. Telewizor wypożycza się za cenę 60 albo 80 zł na cały turnus ( nie pamiętam ile mama zapłaciła 60 czy 80 zł). Na korytarzu znajduje się kuchnia z lodówką, czajnikiem...Pokoje dwuosobowe są dla małżeństw. Trójki otrzymują pozostali kuracjusze. Praktycznie w każdym oknie są kraty, brak balkonów. Posiłki są smaczne. Baza zabiegowa OK, wszystkie zabiegi na miejscu. , po obiedzie jest czas wolny. Wstęp na zabawę do kawiarni kosztuje 5 zł. Organizowane są trzy wycieczki autokarowe i wycieczki piesze po Rabce i w góry. Tyle zaobserwowałam podczas mojego pobytu. Jak sobie coś przypomnę to jeszcze napiszę.
annajak
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 14 sty 2012 22:37
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: annajak »

Witam.Dziękuję za informacje,jedziemy z mężem do tego sanatorium od 5-go czerwca. Jestem ze Stargardu Szcz.to pociągiem nocnym z kuszetkami,więc nie będzie to aż tak męczące.Troszkę dziwi mnie to ,że zamykają już o 21-ej,będzie to pełnia lata to o tej porze można by jeszcze posiedzieć w parku lub przy kolorowych fontannach,ale może latem przedłużą o godzinkę.W innych sanatoriach do 22-ej nawet zimą można wracać.I te kraty w oknach,ale to tylko trzy tygodnie,z fotek wiem ,że są tarasy widokowe to jakoś tam będzie.Cieszę się że wycieczki sa organizowane to na pewno skorzystamy.Pozdrawiam i napiszę po powrocie o moich wrażeniach.Dzięki,do następnego pisania. :)
Awatar użytkownika
gorkaa
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

annajak pisze:Witam.Dziękuję za informacje,jedziemy z mężem do tego sanatorium od 5-go czerwca. Jestem ze Stargardu Szcz.to pociągiem nocnym z kuszetkami,więc nie będzie to aż tak męczące.Troszkę dziwi mnie to ,że zamykają już o 21-ej,będzie to pełnia lata to o tej porze można by jeszcze posiedzieć w parku lub przy kolorowych fontannach,ale może latem przedłużą o godzinkę.W innych sanatoriach do 22-ej nawet zimą można wracać.I te kraty w oknach,ale to tylko trzy tygodnie,z fotek wiem ,że są tarasy widokowe to jakoś tam będzie.Cieszę się że wycieczki sa organizowane to na pewno skorzystamy.Pozdrawiam i napiszę po powrocie o moich wrażeniach.Dzięki,do następnego pisania. :)
Witaj, sama byłam zdziwiona tą godz. 21.00. Podobno portier wpuszcza o 22.00 ;) Wiem, że sanatoria nawet te poszpitalne w innych miejscowościach są otwarte do 22.00. Kraty w oknie są tak do połowy okna. Być może dlatego, że wcześniej było to sanatorium całe dla dzieci i zastosowano takie zabezpieczenie żeby nie wypadły.Z tego co mi powiedziano to tarasy widokowe są płatne :( Wycieczki organizowane są do Zakopanego, Czorsztyna i Wieliczki. Koszt wycieczki do Zakopanego to 30 zł. Obok budynku jest płatny parking. Z dworca do Szebesty jest kawałek drogi, dojechać można taxi za 16 zł.
W budynku jest cisza i spokój (głośne imprezy nie wchodzą w rachubę, ostatnio wyjechały dwie osoby za spożywanie napojów rozweselających :roll: )
Jeżeli macie jeszcze jakieś pytanie to służę pomocą :)
Awatar użytkownika
Atja
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Gorkaa napisała dużo ciekawych informacji. Wielkie dzięki, zawsze to się przyda dla innych.
Ja tak jak wspomniałam byłam w "Cegielskim" więc o "Szebeście" wiedziałam niewiele... Jeśli wycieczki górskie i po Rabce będzie prowadził ten sam przewodnik co u nas (w Cegielskim) to warto się wybrać, bo to fantastyczny Człowiek i skarbnica wiedzy o Rabce i okolicy...
Godzina 21.00 mnie zaskoczyła...myślę, że da się to jakoś obejść... czego życzę.

Pozdrawiam!!!
annajak
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 14 sty 2012 22:37
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: annajak »

Witam.Mam pytanie jeszcze odnośnie basenu,czy można tylko korzystać jako z zabiegu na basenie czy również można sobie popływać n.p. po południu za opłatą,z tego co widzę za wszystko trzeba płacić bo nawet za wyjście na taras.Ja się nastawiam na chodzenie w góry,jak dopisze pogoda to mam zamiar wejść na Turbacz.Dobrze że jest to forum i można się z innymi kuracjuszami podzielić opiniami.Pozdrawiam. :serce:
ODPOWIEDZ