zmiana czy rezygnacja

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
andrzej54
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 17 mar 2014 11:22
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 0

zmiana czy rezygnacja

Post autor: andrzej54 »

Dostałem skierowanie do senatorium w góry.,mimo ze we wniosku zaznaczone było morze.Ja poprostu żle sie czuję w górach czy mogę domagac się zamiany czy złozyc rezygnację z tego powodu .Może mi ktoś doradzić ? -pozdrawiam
forumowicz

Re: zmiana czy rezygnacja

Post autor: forumowicz »

Witaj Andrzeju nie rezygnuj absolutnie ,zrezygnować z wyjazdu nie można tak po prostu.Natomias zadzwoń do NFZ i zapytaj dlaczego tak sie stało.Może bedziesz poproszony o jakieś pismo od lekarza kierujacego,a może nie ,przecież napisałTobie morze ,to miał podstawę.Może ktos to przeoczył w NFZ więc poprawi.
Zyczę powodzonka .
Pozdrawiam :) :kwiat:
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: iwcia »

Andrzeju54 :) Kruszynka ma rację, trzeba poprosic o zamianę na morze, koniecznie zadzwoń, a da bym dodatkowo wysłała pisemną prośbe.
W NFZ często nie zwracają uwagi na sugestie lekarza kierującego.Mnie ostatnim razem wyslano nad morze, pomimo, że lekarz wyraznie wpisał góry.
Powodzenia :)
forumowicz

No to trudne chyba będzie tak zamienić. Też próbowałam i prosiłam o zamianę. Lepiej czuję się nad morzem. Niestety nasz NFZ nie bierze pod uwagę naszych próśb. W kwietniu jadę w góry. :P :P
andrzej54
Kuracjusz
Kuracjusz

Dziekuję za wszystkie odpowiedzi.Dzisiaj napisałem kilka słów do NFZ.Poczekamy ,zobaczymy co na to NFZ
andrzej54
Kuracjusz
Kuracjusz

milusinska ,a Ty gdzie w te góry jedziesz ?mnie dali własnie kwiecien i góry
forumowicz

andrzej54 pisze:milusinska ,a Ty gdzie w te góry jedziesz ?mnie dali własnie kwiecien i góry
Duszniki Zdrój. Wyjazd 17.04.
forumowicz

milusinska pisze:No to trudne chyba będzie tak zamienić. Też próbowałam i prosiłam o zamianę. Lepiej czuję się nad morzem. Niestety nasz NFZ nie bierze pod uwagę naszych próśb. W kwietniu jadę w góry. :P :P
Witaj Milusińska :)
Wiesz jesli lekarz wystawiający skierowanie prowadzi pacjenta(a prowadzi) t o lekarz NFZ nie powinien zmieniać miejscowości.
Takie jest moje zdanie.Ciekawe jak teraz w przypadku kolegi z tego tematu postapią w NFZ.
Lekarz nawet rodzinny ,nie koniecznie specjalista prowadzacy leczenie lepiej wie co jego pacjentowi służy morze czy góry.
Czym innym jest prośba o zamianę na podstawie naszego kaprysu ;) a czym innym jest zlekceważenie przez lekarza NFZ konkretnego zalecenia we wniosku dot pacjenta.
Miłego wieczorka życzę. :) :kwiat:
Pamiętajmy ze do oddziału NFZ można wysyłać korespondencję e mailem . :)
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: serendipity »

kruszynka pisze:
milusinska pisze:No to trudne chyba będzie tak zamienić. Też próbowałam i prosiłam o zamianę. Lepiej czuję się nad morzem. Niestety nasz NFZ nie bierze pod uwagę naszych próśb. W kwietniu jadę w góry. :P :P
Witaj Milusińska :)
Wiesz jesli lekarz wystawiający skierowanie prowadzi pacjenta(a prowadzi) t o lekarz NFZ nie powinien zmieniać miejscowości.
Takie jest moje zdanie.Ciekawe jak teraz w przypadku kolegi z tego tematu postapią w NFZ.
Lekarz nawet rodzinny ,nie koniecznie specjalista prowadzacy leczenie lepiej wie co jego pacjentowi służy morze czy góry.
Czym innym jest prośba o zamianę na podstawie naszego kaprysu ;) a czym innym jest zlekceważenie przez lekarza NFZ konkretnego zalecenia we wniosku dot pacjenta.
Miłego wieczorka życzę. :) :kwiat:
Pamiętajmy ze do oddziału NFZ można wysyłać korespondencję e mailem . :)
Moim zdaniem lekarz nfz (powinien to być specjalista balneolog) wyznacza profil sanatorium, a przydział.... dzieje się wg grafika nfz:)
(a'propos byłam wczoraj u lekarza rehabilitacji, bo do takiego się rejestrowałam, a na drzwiach było napisane m.in. i po pierwsze: pediatra, żadnego słowa o rehabilitacji;) tak korzystają z nfz:) na szczęście mają komorę krio:)
andrzej54
Kuracjusz
Kuracjusz

Dostałem powiadomienie z NFZ ze skierowanie moje zostanie ponownie zarejestrowane i przekazane do oceny lekarzowi specjaliście. - pozdrawiam odwiedzających
ODPOWIEDZ