Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Witam. Wybieram się do lekarza po skierowanie. Mam wiele schorzeń. Jakie powinien mi wpisać lekarz, aby okres oczekiwania do sanatorium był jak najkrótszy, zawsze wypisuje mi góry, ale dobrze również czuję się nad morzem. Poradźcie proszę. Pozdrawiam.
renatka11 pisze:Witam. Wybieram się do lekarza po skierowanie. Mam wiele schorzeń. Jakie powinien mi wpisać lekarz, aby okres oczekiwania do sanatorium był jak najkrótszy, zawsze wypisuje mi góry, ale dobrze również czuję się nad morzem. Poradźcie proszę. Pozdrawiam.
Przyznaje
Pytanie z kategorii -co i gdzie lub i za ile
Jest tzn są listy schorzeń na które szybciej można wyjechać jednakże dziś w całej Polsce we wszystkich oddziałach NFZ kolejki się wydłużają.
Nie ma kategorii Morze Góry
Lekarz wypisujący ma trzy tabelki w które wpisuje trzy symbole chorób od Tej najbardziej uciążliwej do powikłań i TYLKO na tej podstawie lekarz balenolog -Klasyfikuje
Oczywiście są kategorie na ,które są tzw przyspieszenia kolejki ale tutaj musi być to poparte zaświadczeniami czy innymi wymaganymi drukami myślę tutaj o leczeniu po szpitalnym gdzie kolejki są bardzo krótkie znam przypadki ,że skierowanie otrzymuje się po 30 dniach od złożenia wniosku
Moja ciocia dostała przydział szybciej z kardiologi, dłużej czekała z reumatologi NFZ Łódż
Koleżanka dostała w dwa miesiące przydział na 28 dni z neurologi na rwę barkową, ale był to jej pierwszy wyjazd do sanatorium
Witaj Renatka 11
... nie obraź sie ale to jest najgłupsze pytanie jakie przeczytałam -'' z jakim schorzeniem najszybciej przydział...'' - ja zastanawiałabym sie ktore z schorzeń najbardziej jest uciazliwe do normalnego funkcjonowania i tu bym sie starała cos w tym kierunku zrobic a po za tym jest tak ze jedno schorzenie wyklucza drugie - tak jak mnie - co z tego ze jade do sanatorium czy bylam jak nie moge skorzystac z pełnej oferty zabiegowej - ale dobrze troche podreperowac zdrowie skoro sie nie da wiecej - wiec sie zastanow co Cie najbardziej boli - szybki wyjazd i strata czasu i pieniedzy czy naprawde zalezy Ci a zdrowiu i bedziesz czekac cierpliwe tak jak kazdy - pozdrawiam
Witam Beataa2702!Może dla Ciebie pytanie głupie, dla mnie nie. Na skierowaniu lekarz wypisuje 3 podstawowe choroby do rehabilitacji, ale w większości od pierwszej zależy czas oczekiwania, a sanatoria mają po kilka profilów rehabilitacji.Byłam dwa razy w sanatorium i bez względu na to, które schorzenie było pierwsze, rehabilitację otrzymałam dla wszystkich 3 schorzeń. Leczę się min. na choroby reumatyczne kardiologiczne i inne i okazało się, że życzliwa osoba odpowiedziała, że jej ciocia szybciej dostała na kardiologię. Zadałam pytanie nie tylko dla siebie, bo może ktoś z czytających forum też skorzysta z podpowiedzi. A poza tym uważam, że żadne pytanie, w miarę poprawnie napisane NIE JEST GŁUPIE.
Renatka11 - myślę lekarz wypisujacy wniosek bedzie sie kierowal Twoim ''dobrem '' a nie mimo wszystko czasem oczekiwania - a co do chorób współistniejących powiem Ci ciekawostke co była dla mnie szokiem - jestem po zabiegach kardiochirurgicznych i z tego powodu wyjezdzam do sanatorium i tylko to było zaznaczone na wniosku lecz lekarz z NFZ oceniajacy wniosek sam dopisał nadcisnienie i dermatologie (choruje na atopowe zapalenie skóry - alergia)z załaczonych dokumentów którymi to były :wypis ze szpitala i wypis z poprzedniego pobytu w szpitalu uzdrowiskowym - a wniosek skladalam 5.12.2012 a wyjezdzam 31.05 - a od operacji nie minelo jeszcze 2 lata, a dodam jeszcze ze rok temu cieszylabym sie z tego wyjazdu a teraz mam mieszane uczucia - pozdrawiam
Beataa2702! Moim skromnym zdaniem rehabilitacja sanatoryjna służy przede wszystkim poprawie stanu zdrowia i tak właśnie uzasadnia skierowanie mój lekarz. A gdy przekroczy się 60 -tkę, poprawa stanu zdrowia jest konieczna w wielu schorzeniach. Jeśli ktoś jest po zabiegu operacyjnym i wskazana byłaby rehabilitacja, to powinien skorzystać z sanatorium poszpitalnego, wtedy otrzyma termin bardzo szybko i w dodatku bezpłatnie. W moim przypadku nie bez znaczenia jest także leczenie klimatyczne, dlatego tak ważny jest dla mnie termin oczekiwania, a mając skromną emeryturkę nie stać mnie na sanatorium prywatnie, tym bardziej że przez długie lata opłacałam składki i nawet teraz od emerytury odciągają składkę zdrowotną. Pozdrawiam.
Renatka 11 - wszystko co mówisz jest jak najbardziej prawdziwe i masz racje tez we wszystkim z tym ze ja może zbyt osobiście odebrałam pytanie jakie zadałaś w temacie - wyjasnie tak po krotce dlaczego - bedac po zabiegach kardiochirurgicznych prawdopodobnie naleza sie dwa pobyty w szpitalu uzdrowiskowym tylko warunkiem jest to aby nie minelo 6 miesiecy od operacji wiem to od lekarza ze szpitala uzdrowiskowego pod ktorego bylam opieka w czasie pobytu z tym ze ja pierwszy wyjazd mialam po okolo 4 miesiace od operacji a osoby z ktorymi bylam operowane wyjechaly w ciagu 4 tyg.drugi przyklad pani z ktora mieszkalam byla wlasnie na 2 pobycie i to tez nie wlicza sie do kolejki sanatoryjnej ktora w moim funduszu jest okolo 14 miesiecy , - wiec ja wrocilam do domu i za kilka dni zlozylam wniosek do szpitala uzdrowiskowego - oczywiscie zakwalifikowao mnie ale do sanatorium , i musze odczekac 18 miesiecy bo mimo ze pisze szpital na wypisie zostal moj pobyt potraktowany jako sanatorium co mija sie z prawda - ale ja nie mam zdrowia tego rozstrzygac co jest czym - kolejny powod - uzdrowiskowy szpital kardiologiczny i w ciagu tygodnia wyjezdza kilka osob dyscyplinarnie za alkohol w tym kobiet w wiekszym % o zgroozo , i dodam cos jeszcze jak bys sie czula na moim miejscu osoby z ktorymi bylam w uzdrowisku niektore wyjechaly na ponowny ten nalezny turnus i to malo jeszcze w ramach zwolnienia lekarskiego na 28 dniowy turnus rehabilitacyjny oczywiscie bez oplat za zakwaterowanie +wyzywienie, Renatko jestem na rencie rolniczej mam 40+lat a choruje na serce 12 lat - pierwszy zawał mialam w wieku 35 lat - i tez mnie nie stać na oplaty zwiazane z pobytem ale przez te poltora roku ktore czekalam na wyjazd dusilam grosiki aby naskladac i tez place skladki, wiec ten temat znam bardzo dobrze - nie chcialam Cię urazic wiem ze przeze mnie przemawia gorycz, żal, poczucie niesprawiedliwosci, itp.... tylko jak przeczytalam Twoje pytanie wierz mi cos mnie rąbnęło - przepraszam za to jezeli sprawilam Ci przykrość swoim egoizmem - zycze pozytywnego zalatwienia,duużżoo szczescia bo tu tez trzebo go miec i minium oczekiwania na wyjazd do sanatorium - pozdrawiam
Beataa2702. Dziękuję za wyjaśnienie swojego odczucia dotyczącego mojego pytania. Myślę, że wiele osób korzystających z tego forum jest niezadowolonych z oczekiwania na termin i to z różnych przyczyn. Ja też jestem ze wsi, chociaż nie rolniczka. Leczę się od wielu lat na różne schorzenia, ale dopiero dwa razy byłam w sanatorium, kiedy przeszłam już na emeryturę. Bo niestety byłam z tych, dla których dobrze wykonywana praca, bez zwolnień i wyjazdów sanatoryjnych, to obowiązek. Pracowałam z dziećmi i młodzieżą i bardziej przejmowałam się nimi, niż swoimi chorobami, no i z takim podejściem do pracy przed 60-tką, ze względu na zdrowie odeszłam na emeryturę. No i cóż, przykro mi, że muszę czekać prawie dwa lata na termin, kiedy jestem coraz starsza i być może za kilka lat nie będę w ogóle mogła gdziekolwiek wyjechać, więc dlatego czas oczekiwania jest dla mnie szczególnie ważny. Pozdrawiam.