Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
hala5102
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 kwie 2014 15:59
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4

Sanatorium z ZUS

Post autor: hala5102 »

Jeśli ktoś wie, to proszę o odpowiedź :kwiat: .
:?: Jak się jest na emeryturze i pracuje dodatkowo, to czy można starać się o wyjazd do sanatorium z ZUS-u?
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: nika7 »

Witaj Halu , obawiam się że jest to niemożliwe, gdyż ZUS wysyła w ramach prewencji rentowej , a Ciebie to nie dotyczy. Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Jak najbardziej można wyjechać , jak byłam w sanatorium z Zus w 2012 roku to był mężczyzna 75 letni weterynarz oraz 70 letnia Pani profesor z uczelni.
hala5102
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

nika731207 pisze:Witaj Halu , obawiam się że jest to niemożliwe, gdyż ZUS wysyła w ramach prewencji rentowej , a Ciebie to nie dotyczy. Pozdrawiam :kwiat:
Tak myślałam. Dzięki niko :kwiat:
hala5102
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

malgonia pisze:Jak najbardziej można wyjechać , jak byłam w sanatorium z Zus w 2012 roku to był mężczyzna 75 letni weterynarz oraz 70 letnia Pani profesor z uczelni.
Tak, ale w każdym sanatorium są kuracjusze z ZUS, z NFZ, Z PEFRON-u i komercja. I tu nasuwa się pytanie: czy oni byli na pewno z ZUS, może byli z NFZ lub prywatnie. Może w ogóle nie byli na emeryturze mimo wieku, tylko dalej pracowali :? . Ale dzięki Ci malgoniu za tę podpowiedź :kwiat: . Spróbuję jeszcze popytać o to w samym Zus-ie. Może tam zechcą mi udzielić odpowiedzi. Dzięki :)
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Pan weterynarz napewno był na emeryturze i jeszcze pracował, a Pani profesor nie wiem.Obydwoje byli z ZUS wysłani na rehabilitacjie.Tez nas to dziwiło ale tak było.Moge sie załozyć ze na 100 procent można wyjechać .Chyba że od tamtego roku cos sie zmieniło.
Agnes
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 maja 2011 11:27
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: Agnes »

Oczywiście, że będąc na emeryturze i dodatkowo pracując można wyjechac do sanatorium z ZUS. Moja mam jest tego żywym przykładem. Do wniosku oprócz kopii badań dołączyła również zaświadczenie z pracy, że jest zatrudniona i to w zupełności wystarczyło ;)
hala5102
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dzięki małgoniu :kwiat: i Agnes :kwiat: . Pocieszyłyście mnie :) . Dla pewności jeszcze sprawdzę w samiutkim ZUS-ie i zacznę działać na tamtym polu. Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
mariolaa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 mar 2011 20:33

Post autor: mariolaa »

Ze strony ZUS
Do kogo skierowana jest ta forma rehabilitacji
Program rehabilitacji leczniczej w ramach prewencji rentowej skierowany jest do osób ubezpieczonych:
zagrożonych całkowitą lub częściową niezdolnością do pracy
uprawnionych do zasiłku chorobowego lub świadczenia rehabilitacyjnego po ustaniu tytułu do ubezpieczenia chorobowego lub wypadkowego
pobierających rentę okresową z tytułu niezdolności do pracy rokujących jednocześnie odzyskanie zdolności do pracy po przeprowadzeniu rehabilitacji

Znalazłam również w necie poniższą odpowiedź przedstawiciela ZUS

● Czy niepracujący emeryt może ubiegać się o turnus rehabilitacyjny z ZUS?
Niestety nie. Sensem prewencji rentowej, w ramach, której ZUS wysyła na rehabilitację leczniczą, jest zapobieganie niezdolności do pracy osób, które są aktywne zawodowo. Oznacza to, że rehabilitacja z ZUS może przysługiwać osobom, które pracują, osobom, które są uprawnione do zasiłku chorobowego czy świadczenia rehabilitacyjnego po ustaniu tytułu do ubezpieczenia chorobowego lub wypadkowego oraz osobom, które pobierają okresową rentę z tytułu niezdolności do pracy. Do tej grupy uprawnionych należą też emeryci, ale tylko wtedy, gdy są jeszcze aktywni zawodowo i co za tym idzie odprowadzają składki na ubezpieczenie społeczne.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Dowiadywalem sie w ZUS i mozna wyjechac jako emeryt (policjant ,wojskowy i inne zawody ) warunek ,ze oprócz emerytury pracujemy jeszcze na etat. Samo bycie na emeryturze nie upowaznia . Samo slowo " wramach prewencji rentowej " cos chyba mówi .jaka prewencje rentowa ma emeryt?
ODPOWIEDZ