Jelenia Góra

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
marianna 111
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 13 kwie 2011 16:50

Jelenia Góra

Post autor: marianna 111 »

Wyjeżdżam do sanatorium AGAT w Jeleniej Górze Cieplice, kto tam był? Chciała bym coś wiedzieć n temat tego sanatorium , jak zabiegi? Co ze saobą zabrać? Czy jest czas wyskoczyć w góry?
zakk77
Na forum od: 15 kwie 2011 14:03

Re: Jelenia Góra

Post autor: zakk77 »

Same Cieplice bardzo ładne. Wycieczki w góry jak najbardziej, bo Karkonosze na wyciągnięcie ręki. Są też organizowane wyjazdy do Drezna, Berlina i Pragi. Byłem w Pradze za 70 zł plus czeskie korony. Nie wiem jak wyglada to w Agacie poniewaz ja byłem w Domu Zdrojowym gdzie wykonywane są wszystkie zabiegi więc bardzo mozliwe, że bedziesz musiał przejść jakieś 100 metrów na ćwiczenia.
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Zosia »

Witam ! W Agacie byłam z 5 lat temu . Pokoje były w trakcie odnawiania ale nie było problemu n.p z jedynkami. Zabiegi na miejscu były bardzo dobre. Wszędzie było słychać język niemiecki . Ja z jednej i drugiej strony balkonu miałam za sąsiadów niemieckojęzycznych dziadków. Jedzenie było raczej dobre ale mało komfortowe. Na dużej sali wszyscy: pół sali szwedzki stół/ Niemcy i prywatni / a reszta wiadomo. Natomiast Cieplice bardzo ładne , dużo zielemi, polecam
marianna 111
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 13 kwie 2011 16:50

Post autor: marianna 111 »

Tak do sanatorium jadę pierwszy raz.
zakk77

To idź na całość :D Tańce też organizują mimo iż obsługa i scenografia przypominają przełom lat 80/90 jest całkiem sympatycznie. Wróciłem stamtąd 12 kwietnia. Było bardzo pozytywnie :)
Awatar użytkownika
Ida
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sie 2010 11:08
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 13
Podziękował: 1 raz

Post autor: Ida »

zakk77 pisze:Same Cieplice bardzo ładne. Wycieczki w góry jak najbardziej, bo Karkonosze na wyciągnięcie ręki. Są też organizowane wyjazdy do Drezna, Berlina i Pragi. Byłem w Pradze za 70 zł plus czeskie korony. Nie wiem jak wyglada to w Agacie poniewaz ja byłem w Domu Zdrojowym gdzie wykonywane są wszystkie zabiegi więc bardzo mozliwe, że bedziesz musiał przejść jakieś 100 metrów na ćwiczenia.
zakk77, mam prośbę - jadę pod koniec maja do Domu Zdrojowego I, ponieważ tam byłeś napisz coś więcej na ten temat. Z góry dziękuję.
zakk77

Pokoje 2 i 3 osobowe z łazienką w dobrym stanie. Szafka przy łóżku, szafa na ciuchy,radio, telewizor płatny 45 zł za cały turnus. Panie sprzątają dwa a nawet trzy razy w tygodniu. Wszystkie zabiegi na miejscu więc z pokoju na mokre kąpiele będziesz mogła sobie schodzić w klapeczkach i szlafroku ;) Na basen od kobiet wymaga się czepek z tym, że nie jest to basen sportowy ale trzy okrągłe brodziki z termalną wodą w których wykonuje 20 minutowe ćwiczenia ogólnorozwojowe. Chodziły plotki, że basen ma iść w kwietniu do remontu, ale może będziesz miała okazje się popluskać ;) Jedzenie takie sobie i jak dbasz o linie to możesz sobie wybrać dietę lekkostrawną.
Jak coś to pytaj dalej :)
Awatar użytkownika
Ida
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

No, to pytam dalej :) .Czy dają ręczniki i czy jest w pokoju czajnik? Czy jakieś wieczorki taneczne robią na miejscu, czy trzeba samemu szukać? Czy woda w basenikach jest naprawdę ciepła? To na razie tyle pytań dodatkowych, pozdrawiam.
zakk77

Czajnik jest. Ręcznik dostaniesz jeden i to mały więc weź ze sobą przynajmniej dwa duże, bo będziesz potrzebował do mokrych zabiegów.Jeżeli dostaniesz pokój od frontu to wysuszysz sobie ręczniki na tarasie, a jak od strony koscioła tak jak ja to będzie problem ponieważ pod koniec maja kaloryfery grzać nie będą. Jedna rolka papieru toaletowego, którą dostaniesz też ci nie starczy, ale kupisz sobie na miejscu, bo sklepów na deptaku sporo.A jak będziesz chciała kupić coś taniej to do Biedronki jakiś 1 km ;)
Co do tańców to jak przyjedziesz w niedziele to we wtorek zaproszą was na wieczorek zapoznawczy do Pałacu Zdrojowego w parku. Szału tam nie ma po prostu czas sie zatrzymał w latach 80, ale grunt, że muzyka gra :) Potańcówki organizowane są też w domu Lalka zaraz obok Domu Zdrojowego, ale tam jest bardzo mało miejsca. Z tyłu za rzeczką jest Dyskoteka Dorosłego Człowieka gdzie wystrój jest podobny do tego w Pałacu Zdrojowym z tym że grają tam muzykę bardziej na czasie przeplataną starymi kawałkami.
Woda są tam termalne, które normalnie mają ponad 90 stopni Celsjusza i mieszają ją z zimną więc się w basenie nie poparzysz :mrgreen:
Awatar użytkownika
Ida
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dziękuję serdecznie, teraz wiem czego się spodziewać. Ostatnio trafiałam na 2 ręczniki - jeden duży i jeden mały, dobrze, że spytałam. Poproszę o pokój od frontu, bo faktycznie nie będą już grzać i z suszeniem będzie problem, jeszcze słońce muszę zamówić :)
ODPOWIEDZ