Kiszona kapusta

Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
jollaw
Kuracjusz
Kuracjusz
Posty: 18
Na forum od: 29 kwie 2019 00:22
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski

Re: Kiszona kapusta

Post autor: jollaw »

hej moja babcia i mama do kiszenia kapusty dodawały antonowki jablka kwasne dosc kapusta byla rewelacyjna,do nadziewania kaczki takze je dodawaly
Duszyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 6079
Na forum od: 28 paź 2018 19:17

Re: Kiszona kapusta

Post autor: Duszyczka »

jollaw pisze: 30 lip 2019 21:41 hej moja babcia i mama do kiszenia kapusty dodawały antonowki jablka kwasne dosc kapusta byla rewelacyjna,do nadziewania kaczki takze je dodawaly


Do tej kaczki to jabłka te z kapusty czy świeże?
Taką kapustkę również kiedyś robiłam.Niestety każda kapusta zawsze mi nabierała szarego koloru z wierzchu.Nie wiem czym to jest spoeodowane.Za mało ucisnięta? :roll:
Mój tata kisił kapustę w całych główkach również. ..W wieeelkiej beczce.Taka kapusta była wykorzystywana na gołąbki oraz klasycznie po pokrojeniu.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 24937
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Kiszona kapusta

Post autor: Sloneczko »

Ciekawe jakiej soli używałaś i gdzie beczkę trzymałaś ;)
O matko ale mi się rymuje :P
forumowicz

Re: Kiszona kapusta

Post autor: forumowicz »

Powiem krótko. Mam ślinotok. Uwielbiam kapustę kiszoną. I tak dawno nie jadłam takiej prawdziwej, jak dawniej...mniam.
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 8578
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Kiszona kapusta

Post autor: Lewek »

Jeszcze nie kisiłam w tym roku, ale ponoć strasznie droga...
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 7782
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Kiszona kapusta

Post autor: darek »

Lewku

Dziś podjechałem do zaprzyjaźnionego sklepiku eko w Katowicach gdzie Pan posiada właśnie osławioną kapustę kiszoną i Oficjalnie ogłaszam rozpoczęcie Sezonu na Kapustę Kiszoną .
W słojach 0,9 litra .
Ja nie wiem jak to się stało ,ale odległość wg nawigacji 4,7 km to odległość słoika......

BYŁA SUPER
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 8578
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Kiszona kapusta

Post autor: Lewek »

Darku jednak ukisiłam ...Jest pyszna :D
Awatar użytkownika
poziomka51
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Posty: 47
Na forum od: 07 sie 2019 19:23

Re: Kiszona kapusta

Post autor: poziomka51 »

Domowa kapustka własnoręcznie ukiszona smakuje najlepiej :)
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 31258
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5

Re: Kiszona kapusta

Post autor: Nutka »

Nie tylko własnoręcznie,ale "własnonożnie " udeptana ,smak ma :D
A jakie to udogodnienie i komfort,żeby nie jechać 4,7 km po kg kapusty ,tylko zejść do piwnicy i się ma :D

Pozdrawiam Kapuściarzy :kwiat:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 7782
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Kiszona kapusta

Post autor: darek »

... z całym szacunkiem aby dobrze ukisić nie Zepsuć .
Powinno się posiadać odpowiednie naczynie czytaj Beczkę dębową opalaną bądź garnki gliniane wypalane takie po 25 litrów minimum.
Aby ukisić musiałbym mieć dostęp do odpowiedniej kapusty .
Pomijam odpowiednie NOGI :serce:
Sol kamienną i infrastrukture .
Niestety obecnie przebywam w tzw bloku -fakt jest tzw komórka ale temperatura chyba nie za bardzo do kiszenia sławnej kapusty.
Dlatego zdaję się na Osławionego Pana ,który w swym agro gospodarstwie kisi i następnie przerzuca do słoików o pojemności 0,9 litra .

Dziś z owej kapusty pozwlę sobie przygotować na Mikołaja Bigos wg dziadka Darka z odrobiną wina wytrawnego śliwkami i 4 rodzajami mies
Na degustację zapraszam już a tydzień 7 grudnia ..MIKOŁAJ U Dziadka
ODPOWIEDZ