No z sandacza to raczej ten główny "kręgosłup" nie zniknie po 1-2 dniach i tylko jego usuwam , a dzielę na tzw.fileciki przede wszystkim z powodu wielkości dzwoneczek z takiego dużego sandacza nie wejdzie do słoika . Sandacz lubi poleżeć dłłłługo w occie , nie jak inne miękie rybki i wtedy dopiero jest pyszny . Mamy w pobliżu "Rybaczówkę" i zawsze świeże słodkowodne rybki , bo morskie to tylko mrożone a to już nie tolubelanka64 pisze:Smuga, dlatego,że ości w zalewie znikają ja robię z tuszy a nie z filetów
Potrawy z ryb
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
Re: Potrawy z ryb
- stada-52
- Super Kuracjusz
- Posty: 291
- Na forum od: 27 lip 2012 16:18
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 6
Re: Potrawy z ryb
Mirunę przyrządzam identycznie jak tą w galarecie.3-4 duże cebule duszę na oleju/musi być chrupka/
Do cebuli dodaję 3-4 łyzki keczupu,sok z ananasa ok.pół puszki,ananas pokrojony w kostkę,sól,pieprz i to wszystko wymieszać i zalać usmażoną rybę.
Smakuje na zimno z chlebem lub na ciepło z ryżem.
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Potrawy z ryb
Re: Potrawy z ryb
- kuty
- Super Kuracjusz
- Posty: 1109
- Na forum od: 28 wrz 2012 18:03
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Potrawy z ryb
Jest ryba lepsza i gorsza,
ale nie ma ryby
lepszej od dorsza..........
- smuga
- Super Kuracjusz
- Posty: 991
- Na forum od: 25 sty 2017 21:57
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Potrawy z ryb
Re: Potrawy z ryb
Ja piekę rybę w papilotach.Łosoś. dorsz.morszczuk...Jakaś morska większa. Dzwonki lub filet opruszyć solą i pieprzem.Na folię aluminiową plaster cytryny.na to porcja ryby.Obsuszyć rybę ręcznikiem papierowym.Po wierzchu por drobno pokrony i podsmażony wczesniej i na to jeszcze łyzeczka śmietany lub jogurtu.Zrobić z folii szczelną piramidkę łącząc rogami i do nagrzanego piekarnia na ok.30 minut.Piekę to na jednej blasze z obgotowanymi ziemniaczkami pokrojonymi na ćwiartki i przyprawionymi solą.pieprzem.oliwą i rozmarynem.Też 30 minut piez na funcji grila.
Moja sałatka z tuńczyka w sosie własnym jest taka wiekanocna.Można ją robić warstwowo albo mieszać. Dowolnie: 1 puszka tuńczyka.5 jaj na twardo.szczypior.kilka korniszonów lub kiszonych ogórków. majonez.jogurt naturalny .sól.pieprz.Teraz właśnie znowu ją córka na kolację zrobiła. Uwielbiamy ją:D