Potrawy z ryb
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Potrawy z ryb
Na pewno forumowicze znają smaczne przepisy
Ja robię rybę po grecku,cała rodzinka ją lubi
RYBA PO GRECKU
8 filetów lub kostek miruny lub tilapia lub sola,lub innej dobrej(odradzam mintaja bardzo oblodzonego),
2 duże cebule,2-3 marchewki,1 biały por,1mały seler,1pietruszka,2 łyżki masła,1/2cytryny,papryka słodka,
sól,pieprz,koncentrat pomidorowy,1/2szklanki wody,1kostka rosołu(nie koniecznie).
Rybę po rozmrożeniu,dokładnie osuszyć,nast polać sokiem z cytryny i obsypać przyprawami i obtoczyć w mące(nadmiar mąki strzepnąć) .Usmażyć na oleju,na koniec dodać 2łyżki masła,przykryć, zmniejszyć gaz do minimum i tak trzymać ok 10 min.
Cebulę i por pokroić-usmażyć.Resztę warzyw zetrzeć na grubej tarce i dodać do cebuli i pora,dusić 5 min pod przykryciem,nast dodać konc pom rozmieszany w wodzie,wymieszać i dusić pod przykryciem ok 20min.
Do naczynia żaroodpornego kłaść warstwami rybę(można pokroić na mniejsze kawałki)i farsz,wstawić do piekarnika na ok 20min temp 100stopni
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Potrawy z ryb
2 puszki tuńczyka
1 cebula,1 papryka,majonez,sól,pieprz
20dkg sera żółtego - pokroić w kostkę
Do miski wkładamy tuńczyka,pokrojoną w kostkę cebulę,paprykę pokrojoną w paski,mieszamy,następnie dodajemy
ser żółty,majonez,sól,pieprz.Wszystko mieszamy.
Przepis prosty,ale bardzo dobry Smacznego
Re: Potrawy z ryb
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Potrawy z ryb
Re: Potrawy z ryb
- stada-52
- Super Kuracjusz
- Posty: 291
- Na forum od: 27 lip 2012 16:18
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 6
Re: Potrawy z ryb
Składniki:
- ryba ze skórą (miruna ok.0,80-1 kg),
- 3 szklanki wody,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki octu(10%),
- łyżeczka soli,
- 2 łyzki żelatyny,
- cebula ok.2 szt
Wykonanie:
Rybę (filet kroję na 3-4 kawałki)obtoczyć w mące,jajku,usmażyć na oleju,wyłożyć na głębokie półmiski lub szklana salaterkę i niech się studzi.
Kroimy cebule.Nastawiamy garnek 1-1,5 l i gotujemy zalewę.Do gorącej zalewy wsypujemy żelatynę,szybciutko mieszamy i wsypujemy pokrojoną cebulę.
Delikatnie zalewamy usmażoną rybkę.Wykonane danko bardzo smakuje pod czysty napitek dla zdrowotności.
Uwagi:
Ja używam cebuli cukrowej,jest chrupka i miękka jednak nie ma tego zapaszku.Cebulę zimową można trochę poddusić na patelni i wtedy dodać do zalewy.
- lubelanka64
- Super Kuracjusz
- Posty: 929
- Na forum od: 08 wrz 2015 17:23
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 10
Re: Potrawy z ryb
tuszę dorsza oczyścić, pokroić na dzwonki, posolić, popieprzyć obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.
zalewę przygotować według własnego smaku,
mój: 4 części wody, 1 część octu, cebula pokrojona w piórka, liść laurowy, ziele angielskie, cukier do smaku - zagotować i wystudzić.
Podsmażone dzwonka ryby osączyć na ręczniku papierowym, przestudzić, ułożyć w słoju/garnku glinianym i zalać zalewą.
Po trzech dniach ryba gotowa do spożycia, smacznego
Re: Potrawy z ryb
- lubelanka64
- Super Kuracjusz
- Posty: 929
- Na forum od: 08 wrz 2015 17:23
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 10
Re: Potrawy z ryb
- Felice
- Przyjaciel forum
- Posty: 20160
- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Potrawy z ryb
Pokrojone w plastry ziemniaki obgotowuję,rybę smażę (my lubimy dorsza filety lub łososia). Układam w naczyniu żaroodpornym warstwę ziemniaków,na nią warstwę podsmażonych pieczarek,na koniec kładę rybę i zalewam dobrej jakości doprawioną do smaku śmietaną.Zapiekam i posypuję świeżym koperkiem.
Proste,ale smakowite.