Mięsa rózne ,na różne sposoby
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
- Princi
- Przyjaciel forum
- Posty: 27711
- Na forum od: 17 cze 2014 16:28
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby
Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby
Składniki :
golonka
Warzywa jak do rosołu (cebula nieobierana)
Cola
Piwo karmelowe
Liść laur
Pierprz lub ziele angielskie
Inne przyprawy według uznania.
Woda
Ziemniaki .
Jabłka antonówka ,lub szara reneta
W duzym garze gotuję golonki w warzywach i przyprawach.Mniej więcej w połowie procesu gotowania dolewam piwo i colę.
Tak ugotowaną ale nie do miękkośći przekładam do naczynia żaroodpornego szklanego , podlewam wywarem z gotowania i piekę ,pod koniec pieczenia odkrywam by się zarumieniła ,obsypuję ziemniakami by się razem zapiekły na rumiano (ziemniaki wczesniej lekko sparzam ) ,oraz jabłkami przekrojonymi na połówki.
Cebula nieobrana ,piwo i cola nadają jej ciemny kolor i odpowiedni aromat.
Smacznego
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby
Ja robię gołąbki zawijane w sosie pomidorowym,a na deser zjemy brzoskwinie(soczek pewnie już wypity)Princi pisze:To jesteśmy umówione na gołąbki
- Princi
- Przyjaciel forum
- Posty: 27711
- Na forum od: 17 cze 2014 16:28
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby
Mam fajny przepis na pieczoną białą kiełbasę:
Kupuję kiełbasę parzoną,nakłuwam i smaruję olejem,wkładam do naczynia żaroodpornego,zapiekam pod przykryciem
w 180stopniach 50min.
MASA: 5łyżek musztardy rosyjskiej mieszam z 3 łyżkami wody,1 łyżką płynnego masła i 2 łyżkami bułki tartej.
Masę tą kładziemy na kiełbasę na 20 min przed końcem pieczenia.
Na pewno będzie Wam smakowała
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby
1,8 kg karczku,3-4 ząbki czosnku,4 listki laurowe,sól,pieprz,pieprz ziołowy,majranek,zioła prowansalskie,olej,
10-12 goździków
Mięso opłucz,naszpikuj pokrojonymi na pół ząbkami czosnku,oraz goździkami.Natrzyj solą,pieprzem,ziołami.Oprósz
majrankiem i pieprzem ziołowym.Obłóż listkami ziela angielskiego,przykryj i wstaw do lodówki na 1-2dni.
Następnie włóż do worka,nakłuj w kilku miejscach,skrop olejem i piec ok 2godz w 190 stopniach.
Smacznego
Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby
Składniki :
Królik
Orzechy włoskie
Papryka
Koper
Przyprawy
Cytryna
Olej
W takiej marynacie poleży do 14:00
Do naczynia żaroodpornego i pieczemy.
Sosik z pieczenia miksujemy z resztą z marynaty dodajemy śmietanę 24 % lub 30% .
Dzisiaj z łyżką ziemniaków i sałatą mix
Właśnie się maceruje
[ obrazek zewnętrzny ]
Smacznego
na specjalne zamówienie ,no cóż
Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby
Danusiu wczoraj robiłam ale foteczki nie mogłam zrobić potwierdzam pychotkadanusia57 pisze:Oj żeby mole go nie wypiły
Mam fajny przepis na pieczoną białą kiełbasę:
Kupuję kiełbasę parzoną,nakłuwam i smaruję olejem,wkładam do naczynia żaroodpornego,zapiekam pod przykryciem
w 180stopniach 50min.
MASA: 5łyżek musztardy rosyjskiej mieszam z 3 łyżkami wody,1 łyżką płynnego masła i 2 łyżkami bułki tartej.
Masę tą kładziemy na kiełbasę na 20 min przed końcem pieczenia.
Na pewno będzie Wam smakowała
- danusia57
- Przyjaciel forum
- Posty: 2303
- Na forum od: 10 mar 2012 13:10
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 8
Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby
Cieszę się że przepis trafił w twoje wysublimowane podniebienie
- Adela
- Przyjaciel forum
- Posty: 8986
- Na forum od: 12 lip 2014 15:10
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 9
Re: Mięsa rózne ,na różne sposoby
ja te przepisy Kruszynki na królika na pewno wypróbuję jak będę miała więcej stołowników
Kruszynko czy w tym ostatnim przepisie jest sok z cytryny czy także skórka z niej?
a orzechów,koperku itp. to tak po garsteczce ?