Dzień Placków Ziemniaczanych
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
- jan19557
- Przyjaciel forum
- Posty: 7751
- Na forum od: 15 sie 2012 13:01
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 22
Re: Dzień Placków Ziemniaczanych
Re: Dzień Placków Ziemniaczanych
- darek
- Przyjaciel forum
- Posty: 7809
- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Dzień Placków Ziemniaczanych
Kiedy byłem młodym chłopakiem jadłem na podbeskidziu takie dziwne coś ..
Nie ukrywam że nawet mi to smakowało.
Starte ziemniaki wylane na blachę taką wysoką do masy ziemniacznej po wkrawane plastry boczku -słoniny.
Gdy placek był zarumieniony -gdy pojawiła sie skorupa na tego placka wlewano kapuste kiszoną chyba zasmazaną taką jak do drugiego dania tylko że kwasna i dalej do piekarnika.
Pamiętam smak do dziś go wspominam nawet ostatnio gdy byłem u znajomych poprosiłem ale poinformowo że tą potrawę przygotowuje się dwu kierunkowo bo raz placki raz ugotowanie kapusty kiszonej
Re: Dzień Placków Ziemniaczanych
- darek
- Przyjaciel forum
- Posty: 7809
- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
Re: Dzień Placków Ziemniaczanych
..ale pamiętam te niby placki one były bardzo dobre pamiętam ten zarumieniony boczek czy słoninę ai ta kapusta u góry dopełniała całości
Było to bardzo dobre.
Zreszta na śląsku jest popularna tzw Ciapkapusta czyli miszung gotowanych kartofli z kapustą kiszoną gotowaną i skwarkami tłuszczem
Bardzo kaloryczny ile cholesterolu a ile kalorii
Re: Dzień Placków Ziemniaczanych
Re: Dzień Placków Ziemniaczanych
Jest to taka pokrojona w plastry rolada. Wykonana jest z ciasta pierogowego.z farszem ziemniaczanym( jak na babkę ziemniaczaną.)Takie pocięte pod skosem plastry są smażone w głębokim tłuszczu.
Doczytałam się. ze jest to danie z kuchni tatarskiej z okolic Drohiczyna. ......
Re: Dzień Placków Ziemniaczanych
Re: Dzień Placków Ziemniaczanych
Przy okazji wyczytałam że Marcinek -ciasto ma praprzodka tataskiego.Kiedyś nawet coś takiego piekłem. Różnica jest taka.że nie piecze się na rożnie a wylewa warstwy ciasta na blachę.Warstwa po warstwie.Kazdą zapiekając po 5 minut.Do wyczerpania ciasta.W moim wykonaniu było 15 warstw.To była taka ciekawistka .
Sorki.że odeszłam od tematu wiodącego