Sos
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
-
- Kuracjusz
- Posty: 21
- Na forum od: 24 gru 2018 13:58
- Oddział NFZ: Podkarpacki
Re: Rymanów Zdrój - Zimowit
Nie zagęszczam mąką pszenną, gdyż potrawa traci smak.
Re: Rymanów Zdrój - Zimowit
no to czym zagęszczasz czymś musisz , inaczej to będzie tylko wywar
a w sanatorium zawsze mogłaś poprosić , aby podawano Ci bez sosu
- ANDY12345
- Super Kuracjusz
- Posty: 14539
- Na forum od: 26 maja 2018 11:42
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 3
Re: Rymanów Zdrój - Zimowit
-
- Kuracjusz
- Posty: 21
- Na forum od: 24 gru 2018 13:58
- Oddział NFZ: Podkarpacki
Re: Rymanów Zdrój - Zimowit
Niestety, ale nie mogłam. Dla diety mięso jest gotowane i było zaprawiane maka pszenną, a powinno być skrobia ziemniaczaną, wówczas potrawa jest klarowna ale nie traci smaku.Waldeklat45 pisze: ↑07 sty 2019 18:24no to czym zagęszczasz czymś musisz , inaczej to będzie tylko wywar
a w sanatorium zawsze mogłaś poprosić , aby podawano Ci bez sosu
Re: Rymanów Zdrój - Zimowit
nie musi być gęsty , lekko zagęszczony , ale jednak . piszesz , że będzie gęsciejszy , jak go odparuję . ale jak odparować wywar ( wodę ) w końcu zniknie , a nie zgęstniejeANDY12345 pisze: ↑07 sty 2019 18:36 Waldek a dlaczego uważasz że sos musi być gęsty. Ja już dawno nie jadam tego typu sosów i uważam że są o wiele smaczniejsze, a jak chcesz żeby był gęściejszy to go bardziej odparowujesz. Tak samo dotyczy się zup, śmietana wystarczy (zupy które tego wymagają). zdrówko
- ANDY12345
- Super Kuracjusz
- Posty: 14539
- Na forum od: 26 maja 2018 11:42
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 3
Re: Sos
Re: Sos
-żoltkiem jaja.tarkowanymi na drobno ziemniakami .kaszą manną.i kazdą dowolną inną mąką.Gryczaną.kukurydzianą.żytnią.orkiszową .jaglaną i jeszcze wieloma innymi.Są znacznie zdrowsze i niejednokrotnie smaczniejsze.Zależy od upodobań.
Jesli nie kochamy zbóż to warto jest sos zblendować z warzywami po odebraniu grubszych porcji np.mięsa
Zupy również w ten sposób zagęszczone mają bazę przyponinającą krem.
- Koralik_bis
- Super Kuracjusz
- Posty: 270
- Na forum od: 21 sie 2018 13:01
- Oddział NFZ: Mazowiecki