Wasze sposoby na poprawienie odporności organizmu.

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 19424
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10

Re: Wasze sposoby na poprawienie odporności organizmu.

Post autor: andrzej1955 »

Witam,temat bardzo aktualny-dla przypomnienia przy aktualnej sytuacji,Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 7120
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5

Wasze sposoby na poprawienie odporności organizmu.

Post autor: jacky6 »

Zbigniew- I pisze: 25 maja 2016 20:41 To mój sposób, prócz corocznej nalewki czosnkowej, tranu w okresie przejściowym zima -wiosna, jesień-zima i dużych dawek askorbinianu sodu (buforowana witamina C). Ten przepis podawałem już w innym poście, wypróbowałem go jako wzmocnienie odporności i w większych dawkach jako lekarstwo na przeziębienia.

Zbyszek is the best ...

:mrgreen: :ugeek:

Awatar użytkownika
Zbigniew- I
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 1176
Na forum od: 20 sie 2013 12:53
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 11

Re: Wasze sposoby na poprawienie odporności organizmu.

Post autor: Zbigniew- I »

Mój rodzinny przepis na odporność:
BOMBA ODPORNOŚCIOWA
Składniki:
- 1 cebula
- 1 główka czosnku
- 1 kg miodu
-50 gr cynamonu w proszku
- 50 gr kurkumy w proszku
- 5 gr pieprzu czarnego w proszku
- 5 gram pieprzy cajenne
- 5 gr chili w proszku
- 10 gram oregano
- 10 gram tymianku
-10 gram majeranku
-łyżeczka goździków mielonych
- sok z 4 dużych cytryn
-100 ml octu jabłkowego
-4-6 cm świeżego korzenia imbiru
-0,33 l wody
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, następnie zalać niewielką ilością miodu (rozgrzewanym w temp. Do 42 stopni Celsjusza).Zostawić na noc.
Następnie obrać i zetrzeć na tarce imbir. W garnku dodać do niego wodę i zagotować. Gotujemy 5 minut i wyłączamy. Dodajemy do tego cynamon, kurkumę, pieprz, pieprz cajenne, chili, oregano, tymianek goździki, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zostawiamy na noc, aby składniki nasiąknęły.
Następnego dnia łączymy oba nastawy i dokładnie blendujemy. Jeśli już uzyskamy jednolitą masę dodajemy do niej wyciśnięty sok z cytryn, ocet jabłkowy i resztę miodu. Blendujemy całość. Przelewamy do słoików i przechowujemy w lodówce.
Dawkowanie: Łyżka trzy razy dziennie. W razie infekcji łyżka co dwie godziny.
Miksturę należy przyjmować w okresie zwiększonego zagrożenia przeziębieniami, przy przejściach, jesień-zima i zima-wiosna.
ODPOWIEDZ