Gryf Połczyn- Zdrój opis pobytu 1.08-22.08.23 r

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
berbla65
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 mar 2019 12:28
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 2 razy

Re: Gryf Połczyn- Zdrój opis pobytu 1.08-22.08.23 r

Post autor: berbla65 »

No to teraz wszystko jasne👍👍😁😁 pozdrawiam :kwiat:
berbla65
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dziś niedziela ...piękna pogoda no i cóż ..z zapoznanymi tu małżeństwami pojechaliśmy samochodem do ...Kolobrzegu :P był to w strzał w 10 :serce: - Kolobrzeg w czasie długiego weekendu wiadomo ile ludzi jest ale po połczyńskich pustkach było dziś do zniesienia :D . Pyszną kawka była i ciacho w kawiarni w sanatorium,, Bałtyk" z widokiem na morze :D potem spacer do Latarni . Poszłam brzegiem morza ( woda Ok) do dużej ARKI i mojego ulubionego miejsca ... duże kamienie przy ścieżce pieszo- rowerowej - z powrotem wracałam deptakiem . Powspominałam sobie co nieco :P . Było fajnie i dużo się tam działo ale z przyjemnością wróciłam do Połczyna :D pozdrawiam :kwiat:
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Super ,więc niedziela upłynęła pod znakiem wspomnień. Ja do Kołobrzegu już nie jeżdżę , za dużo ludzi , gwar ... to zdecydowanie nie dla mnie. Dobrze że pogoda Ci dopisała . A w amfiteatrze nic się nie działo ? Podczas mojego pobytu , było trochę zespołów muzycznych , Drozda , a już po moim wyjeździe zespół cygański. Trzeba przyznać że Uzdrowisko i Urząd Miasta starają się uatrakcyjnić kuracjuszom pobyt. Mnie znowu kręci jesienny wyjazd ... mają atrakcyjne oferty. Miłego dnia :kwiat:
alka50+
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2015 11:50
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 42 razy

Post autor: alka50+ »

Berbla65...ja te tłumy..ten gwar mam non stop w sezonie...tym i z tego żyje Kg 😁 i moi Goście też nie odpuszczają...i aktywnie we wszystkim uczestniczą... :lol: i dobrze , że tak jest.

Będę 15go wracała... około 18.30 w Połczynie...informacje na priv.
Pozdrawiam...czytających i wypoczywających.😁
DORO
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 wrz 2015 08:23
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: DORO »

berbla65, my się widzimy na kawce w poniedziałek za tydzień? Wysłałam nr tel. na priv. Jak niewiele brakowało, żeby kawkę wypić ponownie z alka50+...
Pozdrawiam, :D :kwiat:
Awatar użytkownika
Pancernz
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 kwie 2017 17:11
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: Pancernz »

Ja na niedzielne wypady z Połczyna polecam bo sam to robiłem wypady do Ustronia morskiego właśnie z powodu tłoku itd w Kołobrzegu i też bardzo chwalę sobie ten wybór jako alternatywa ,polecam i pozdrawiam
berbla65
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Tak- wypad niedzielny czy ( jak jutro świąteczny) nad morze to i owszem ale Połczyna bym nie zamieniła :D Dziś dzień znowu szybko minął- rano na 6 00 poszłam do kościoła na godzinkę na koniec nocnej adoracji. W GRYFIE jest Kaplica na 2 piętrze ale msza jest tylko w soboty o 19 00- teraz nawet nie ma bo ksiądz jest na urlopie. Potem zabiegi - oczywiście w międzyczasie ławeczka w parku :lol: . Po obiedzie, że super dziś słoneczko grzało poszłam nad zaporę się opalać- hehe- byli też kuracjusze z Borkowa :D. Po kolacji wypożyczyłam rower i 2 godziny ,, buszowałam" po Połczynie. Znalazłam kolejne fajne miejsce - przy ul.Koszalińskiej nieopodal rzeki jest staw a w nim fontanna tzn .tryska jak ...gejzer raz wysoko raz nisko póżniej jedna za drugą się włączają - oczywiście po stawie pływają kaczuszki :P Jest altanka- na trawie są ławki ze stolikami a po drugiej stronie stawu siłownia pod chmurką. Można tak siedzieć i siedzieć i patrzeć i patrzeć :serce: . Pozdrawiam :kwiat:
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Pancernz pisze: 14 sie 2023 18:53 Ja na niedzielne wypady z Połczyna polecam bo sam to robiłem wypady do Ustronia morskiego właśnie z powodu tłoku itd w Kołobrzegu i też bardzo chwalę sobie ten wybór jako alternatywa ,polecam i pozdrawiam

Hm , przypomniała mi się historia sprzed wielu lat. Wówczas w sanatorium byłam z siostrą , i w odwiedziny przyjechał mój mąż. Piękna pogoda , więc zabrał nas do Ustronia. To był piękny maj , na plaży cisza , puściutko ... tylko nas troje. Rozstawiliśmy parawan i napawaliśmy się szumem fal. Nagle jak grom z jasnego nieba , na plaży zrobił się ogromny hałas .... to przyjechały 3 autokary szkolnych dzieciaków . I żeby było weselej , cała wesoła grupa , rozłożyła się za naszym parawanem. Czar prysł :lol: :lol: :lol: Tak , zdecydowanie wolę miejsca spokojne , ciszę i spokój ... tego w Kołobrzegu nie uświadczę . Pozdrawiam.
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

berbla65 , jakbyś poszła kawałek dalej w kierunku Koszalina , przy trasie jest przepiękna posiadłość , na której jest dużo saren i (chyba) danieli . W tym miejscu zaczynamy lub kończymy "swoją" trasę SZLAKIEM ZWINIĘTYCH TORÓW. A skoro dotarłaś nad staw , to kawałek dalej , na terenie prywatnej posiadłości , stoi (jeszcze) MŁYN WODNY. , który 1976 roku wpisano do rejestru zabytków.

"Młyn wodny w Połczynie-Zdroju powstał w XIX w. Koło młyńskie miało aż 13 m średnicy i 1 m szerokości. Dzięki tym rozmiarom przez ponad 100 lat młyn był dumą miasta. Najprawdopodobniej należał do dwóch największych młynów w ówczesnej Europie. Młyn działał do lat 70-tych XX w. W latach 90-tych XX w. stał się własnością prywatną. Właściciel nie podjął się jednak działań renowacyjnych. Obecnie młyn jest w stanie ruiny, natomiast koło jest mocno zmurszałe. Obiekt znajduje się na terenie prywatnym, widoczny jest z odległości kilkudziesięciu metrów" ... ściągnięte z netu.

Wspomnianego koła już nie ma . I tak właśnie giną kolejne zabytki , których w Połczynie jest mnóstwo. Pozdrawiam :kwiat:
berbla65
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ewiko, dzięki za podpowiedź- Młyna nie zauważyłam jeszcze :lol: tą dużą posiadłość to i owszem ale tylko z ,, zawrotnej szybkości roweru" :lol: gdy wracałyśmy ze Złocieńca :D może jeszcze tam podjadę i uda mi się zobaczyć te sarny czy daniele :oops: teraz jestem na Koszalińskiej nad stawem - lnie ma ludzi a w parku dziś już tak :roll: . Pozdrawiam :kwiat:
ODPOWIEDZ