Życie ! Blaski i Cienie !

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
ogrodnik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2021 19:47

Re: Życie ! Blaski i Cienie !

Post autor: ogrodnik »

Ja nadmieniam Hipokrycie, że powtarzasz się. oba wpisy są takie same jak już czytałem wcześniej.
Tylko dlaczego mnie to nie dziwi??? :lol:
Znawca tematu... A może bohater tematu? :lol:
Gość

Post autor: Gość »

"Nie rozliczajmy innych, rozliczajmy siebie".
Ksiądz Jan Kaczkowski
Nie używajmy swojej choroby i ułomności jako tarczy do tłumaczenia fatalnych w skutkach uczynków. Podjętych z reguły w pełni świadomie.
I nie negujmy chwili radości, którą poprzedziło być może miesiące bólu, rozgoryczenia, żalu i chęci odwrócenia czasu.
Dopóki nie jesteśmy w czyjejś skórze, w czyimś umyśle, nie stoimy na czyichś krętych schodach donikąd , niewiele o nim wiemy. Jak łatwo zrazić kogoś do siebie tkwiąc w okowach ograniczonego, ukierunkowanego na siebie myślenia..
Jedno jest pewne, za każdą decyzję przychodzi nam zapłacić..nawet jeżeli to płatność odroczona w czasie.
Ważne aby poprawić co można, ruszyć powoli do przodu i starać się żyć tak aby odbicie w lustrze nie było Twoim wrogiem.
Jak to zrobić zależy tylko od nas samych... zrozumienie albo przyjdzie z czasem albo zbuduje górę niesprawiedliwych ocen i miliona słów...z których każde tą górę buduje coraz wyższą.
Książki Kaczkowskiego polecam każdemu... nieważne z jaką chorobą się zmaga i czy z uporem maniaka chce widzieć tylko zakręt...bez prostej.
Gość

Post autor: Gość »

ogrodnik pisze: 08 kwie 2021 22:04 Ja nadmieniam Hipokrycie, że powtarzasz się. oba wpisy są takie same jak już czytałem wcześniej.
Tylko dlaczego mnie to nie dziwi??? :lol:
Znawca tematu... A może bohater tematu? :lol:
Ogrodniku.... wypróbuj nareszcie polecaną opcję. 😉 Mówię... problem z głowy a nie karmisz nikogo komu odpowiedzi i zainteresowanie (niestety nie mające nic wspólnego z sympatią, wsparciem bo brak podstaw ku temu) stworzyły namiastkę życia....
ogrodnik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Co do ks.Kaczkowskiego, to idealny cytat odnoszący się do problemów w kościele. Tam jest tyle rzeczy do poprawienia, że co najmniej dziesięciolecia im to zajmie z takim zapałem jak teraz.
Ale dobrze, że Masz Majko wzór do naśladowania :) Tylko czy ksiądz... Hmmm ? No cóż, życie. Jego blaski i cienie :kwiat:
Aby cokolwiek poprawiać w życiu, trzeba mieć wolę ku temu, i wiarę w powodzenie. Widzieć, że wszystko co dzieje się wokoło nas to pędzący czas bezlitośnie, to dobro i zło to, właśnie tło wspólne, a nie monolog, jako jedyny prawdziwy i jedyny dobry.
Tak odczytuję słowa ks, Kaczkowskiego.
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Post autor: Hipokryt »

Mówcie co chcecie, ale mnie bardzo podoba się ten temat, w którym opisujemy nasze doświadczenia życiowe i omawiamy chwile świecące blaskiem i te niezbyt miłe, które są jak cień :cry: W tej sytuacji mniej ważne jest, czy dotyczy to naszego życia realnego czy forumowego :oops:
ogrodnik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Idiotą sam się nazwałem.
Czy możesz powiedzieć kiedy Cię obraziłem, poniżyłem i świętego poruszyłem?
Nie lubię domysłów. Konkrety proszę.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

Rozumiem, że to pytanie jest skierowane do mnie?🤔
Nie będę wklejać cytatów, bo mi się nie chce zwyczajnie. Wystarczy byś poczytał swoje, posty, nie tylko skierowane pod moim adresem, bo ja pisałam nie tylko o sobie, ale też o innych, których traktowałeś bez szacunku. Owszem nie znajdziesz tam epitetów bezpośrednio skierowanych do konkretnej osoby, bo jesteś bardzo sprytny i piszesz między wierszami, ale sens twych wypowiedzi, pisanych mentorskim tonem świadczy jednoznacznie co myślisz mi.in o mnie, która (cytuję Ciebie) ma "podejście do ludzi na poziomie bruku".
Pozwoliłam sobie za to zrobić research, bo wiedza to największa wartość w mojej ocenie. A oto moje wnioski.
Jesteś jak dr Jekill i mr Hyde. Dużo piszesz o dobroci, potrafisz być bardzo miły i uprzejmy, cytujesz piękne i mądre słowa, a nawet sam jesteś ich autorem. Inteligencji Ci nie brakuje. Nie wiem jak żyjesz w realu, tego nie mogę i nie oceniam, ale tu na forum widać, że często są to tylko słowa, słowa, słowa... Miły jesteś dla tych, którzy myślą tak jak ty i się z Tobą zgadzają. Gdy ktoś Ci wadzi, bo ma inne podejście do życia, inne zdanie zaraz patrzysz na niego z góry. A gdzieś pisałeś, że chodzisz środkiem (w rozumieniu jak myślę, że zachowujesz złoty środek). Niestety to puste słowa, nie mające tu na NS pokrycia. Piszesz o "intrygantach w anielskich orszakach", obłudzie i hipokryzji innych,  oczywiście nielubianych przez Ciebie i nie tylko Ciebie, forumowiczach, a sam jak ten kocioł, co garnkowi przyganiał, smolisz. Mało tego, zaraz szufladkujesz. Jeśli ktoś nawiąże dyskusję z osobą nielubianą przez Ciebie, to i jego zaczynasz krytykować. Oczywiście w Twoim mniemaniu konstruktywnie, dla jego dobra. Ja dziękuję bardzo za tę troskę.
Występujesz tu na forum już pod trzecim nikiem, oczywiście nie przyznając się do tego. Jednocześnie krytykujesz za to samo innych, którzy ponoć występują tu w kilku wcieleniach.
Inny przykład: skrytykowałeś mnie za użycie sformułowania: "...odwiedził mnie ten Niemiec", ale gdy w rozmowie, którą ty prowadziłeś (tylko pod innym nikiem), użyto podobnego sformułowania (z tą różnicą, że zamiast Niemiec, zastosowano zwrot ten z NRD), jakoś Ci to nie przeszkadzało i dobrze się bawiłeś. Dlaczego mnie to nie dziwi? Bo znam dobrze z życia tę zasadę. Jej obrazowy przykład: Największymi homofobami są kryptogeje. I wszystko jasne.
Kończąc, (uff, trochę mnie poniosło, przepraszam, ale nie wytrzymałam).
Ogrodniku, emanujesz złą energią i zaburzasz moje pole energetyczne. Straszysz wilkiem z lasu, przepowiadasz, że spotka mnie coś złego, to się przekonam, jakie jest życie. To jest niefajne. Korzystając z cytatu, który mi wpadł w oko, przy tej kreciej robicie : "Zachowaj dystans społeczny wobec ludzi,  którzy odbierają Ci energię", proszę odpuść. Nie mówię byś milczał, nie wyganiam Cię stąd. Egzystuj gdzie i jak chcesz, tylko może nie tam gdzie ja. Obecne przechodzę proces żałoby i umieram z tęsknoty. Radzę sobie z tym raz lepiej, raz gorzej, a więc nie mam ochoty na przepychanki z Tobą. Poprostu udawaj, że nie istnieję i przestań nawet o mnie myśleć, a będzie nam tu dobrze.
Szczerze pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w wirtualu i realu.😊
ogrodnik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dobry Wieczór. :kwiat:
Kleinechexe. Dziękuję Ci za głęboką analizę mojego życia i postępowania. Naszukałaś sie, napracowałaś, pewnie przejrzałaś mnie od początku. Mam tylko nadzieję, że była to Twoja decyzja. Jeszcze tylko brakuje mi w tym pisaniu troszeczkę obiektywizmu. Wypisujesz rzeczy nie stworzone o kimś, kogo nigdy nie poznałaś, na oczy nie widziałaś, i chore analizy tworzysz, marnując czas. Ale to już twój problem.
Wiem, żałoba przybiera u ludzi różne postacie, każdy odreagowuje ją inaczej, Ty robisz to, żeby nie być posądzonym o złe zachowanie wobec Ciebie, w sposób niedopuszczalny nigdzie.
Jeśli Lubisz takie akcje, to twoja rzecz, i możesz grzebać sie w tym do skutku. Mnie to już nie rusza, i pozwól aby każdy sam ocenił to co robię i kim jestem. Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu, jak mówią. Jesteś tak mocno ambitna, że nie zauważasz pewnych prostych rzeczy. Gdybym to nie ja, byłby to kto inny prawdopodobnie. Popatrz, gwiazdą forum już jesteś, zapewne poklask kolejny już nie długo...
Nieprawdopodobne, że można wypisywać brednie o kimś, kogo nie znasz...
Wiem jedno, to Ty wyluzuj, zanim wleziesz na kogo innego, bo może nie być tak delikatny jak ja dla Ciebie.
Wiesz co? Tobie naprawdę żałoba mocno odcisnęła swoje piętno. Znam ludzi którzy przechodzili żałobę, i Uwierz, woleli się wyciszyć raczej a nie ze złością ludzi z błotem mieszać.
To przejdzie, tylko co Ty zrobisz patrząc w lustro?
Kobieto, wilki, straszenie, przepowiadanie przyszłości...Przecież Ty chora jesteś...Jakaś nawiedzona...
Masz rację, Twoja energia sama zakłóca Ci pole magnetyczne, a to co powstaje odkłada Ci się w pewnym miejscu.
Oczywiście, jak mówisz, jak najdalej od siebie, choć nie obiecuję że sie uda...
Późno już, a czasu który poświęciłem na Twoje krecie robótki i ich efekt, nic mi nie zwróci. Doceń to, i wdzięczny ci będę, za dystans na forum.
Nie wiem Dziewczyno, co jeszcze musi sie wydarzyć, abyś zrozumiała, co Ty robisz, mam nadzieje że ja następny nie będę. A swoje czary i pole magnetyczne spakuj w walizkę i spal, a ludziom daj żyć.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

Uderz w stół, a nożyce się odezwą. Pytałeś, więc odpowiedziałam. Basta!
P.S. Pole energetyczne to nie czary, to fizyka kwantowa, wielki inkwizytorze, mamy XXI wiek. :ugeek:
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 79 razy

Post autor: Andrzej1958 »

Kleinehexe, gdzieś pisałaś pax, pax. Odpuść, szkoda zdrowia i energii.
Wszystko co powiesz, napiszesz zostanie wykorzystane przeciwko Tobie.
Na przykład, ze nie potrafisz przeżywać żałoby i paru innych rzeczy.
Trafiłaś na energetycznego wampira. Jeśli nie chcesz mieś obniżonego poczucia swojej wartości, być zdołowana - to odpuść.
ODPOWIEDZ