Życie ! Blaski i Cienie !

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Gość

Re: Życie ! Blaski i Cienie !

Post autor: Gość »

Nie oczekuję Janusz od Ciebie odpowiedzi 😉, powiem Ci tylko, że sam to przerabiałem 🙁. Mój pierwszy post wylądował w koszu "za zaniżanie poziomu Forum" 🤔🙁
forumowicz

Post autor: forumowicz »

No to oboje wiemy o co chodzi 8-)
Nie powiem znalazł się ktoś ,kto mi doradził ,potem znalazłem dobry sklep w Poznaniu ,tam potraktowali mnie bardzo przyzwoicie i nawet gdy pytałem czy dany wzmacniacz będzie dobry do magnetofonu kasetowego , konsultant był pełen niekłamanego podziwu ,że w dzisiejszych czasach ktoś jeszcze używa takiego sprzętu .A ja uwielbiam nagrywać na kasety i patrzeć na te małe szpuleczki ,to tak jak z winylami ,widzieć i czuć zarazem muzykę :serce:
I dla mnie to jest najjaśniejszy blask jaki mi w życiu towarzyszy :D
Gość

Post autor: Gość »

"Tylko głupcy nazywają samowolę - wolnością."

- Tacyt
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

"Nie ten jest mądry, kto wiele spraw umie, lecz kto złe od dobrego rozeznać rozumie."
Mikołaj Rej
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 259 razy
Podziękowano: 138 razy

Post autor: GIENIA »

" Miej godność by nie pchać się tam, gdzie Cię nie chcą. By odejść z miejsc, gdzie Cię nie doceniają. By zrezygnować z bycia alternatywą. Szanuj siebie by nie być piątym kołem u wozu. "

z netu
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

(...) Konstytucja wywodzi nasze prawa z trzech fundamentalnych wartości: godności, wolności i równości. Godność jest najważniejszym z tych terminów. Możemy rozumieć ją zarówno jako źródło i podstawę wolności i praw człowieka lub jako odrębne, przysługujące nam prawo.

Godność przysługuje każdemu z nas, każdemu człowiekowi, bez względu na jakiekolwiek cechy – wiek, płeć, niepełnosprawność, chorobę, pochodzenie, poglądy itd. – niezależnie również od naszego zachowania.

Obowiązkiem państwa, społeczeństwa i innych ludzi jest uznawanie i nienaruszanie tej godności. Oznacza to zapewnienie wszystkim „minimum szacunku” oraz takich ram do samorealizacji, które umożliwią działanie zgodne z naszą wolą i systemem wartości. (...)

Godność jest przyrodzona – jej źródłem nie jest Konstytucja lub inny akt prawny, ale sam fakt bycia człowiekiem (prawo naturalne). Jest również nienaruszalna – co oznacza, że żaden, nawet najważniejszy interes publiczny nie może uzasadniać ingerencji w naszą godność. Nie można jej w żaden sposób stracić, nawet wskutek najbardziej nagannego zachowania czy popełnienia najcięższego przestępstwa, nie może zostać nam odebrana i nie możemy się jej zrzec.

Godność jest więc z jednej strony matką innych praw, „pojęciem-kluczem” dla rozumienia całego systemu, gwarantem naszych wolności. Z drugiej zaś osobnym prawem, pewnego rodzaju buforem bezpieczeństwa dla jednostki. Niektóre naganne działania, które formalnie nie naruszają innych praw lub wolności wynikających z Konstytucji, mogą stanowić naruszenie samej godności i właśnie dlatego być niedopuszczalne. (...)

bip.prbo.gov.pl
Art. 30 - godność osobista
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

A co na to kręgosłup niemoralny :roll: .... sprawiedliwość sprawiedliwością, a prawo musi być po naszej stronie :lol:
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Pewnie, że każdy by chciał by sprawiedliwość była po jego stronie, dlatego z sądów połowa osób wychodzi niezadowolona z wyroku.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Nawet więcej..... po ugodzie i obie strony niezadowolone :lol:
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dokładnie tak. Już gdzieś o tym pisałam, że dobry kompromis, to taki kompromis, gdzie żadna ze stron nie jest zadowolona. :)
ODPOWIEDZ