Sanatorium Stróże

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Jolamala
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 04 cze 2020 09:50
Oddział NFZ: Mazowiecki

Sanatorium Stróże

Post autor: Jolamala »

Witam. Miałam wątpliwą przyjemność być w sanatorium Ojca Pio w Stróżach. postanowiłam się podzielić swoimi spostrzeżeniami. Zacznę od obsługi: panie w recepcji średnio miłe, uśmiech raczej wymuszony ale spojrzenie niektórych mówi samo za siebie. Panie sprzątające brzydko komentują kuracjuszy, byłam świadkiem jednej z rozmów niechcący jak komentowały brudne ręczniki, jak zwróciłam uwagę na temasz szmat do wytarcia łazienki powiedziały że sama mam sobie uprać :o . Szok. sprzątanie na życzenie, najlepiej sama sobie sprzątaj, a jeśli poprosisz przejadą mopem po podłodze i tyle. Ogólnie wrażenie słabe, najlepiej sama sobie sprzątaj, zmien pościel zanieś ręczniki brudne. No cóż podobno byliśmy tam na rehabilitacji. Pani kierownik słabo, nie będę komentować, ale na zgłaszane uwagi miała jedno określenie że jesteśmy tu po to żeby się rehabilitować a nie spacerować i wymagać. Na gorąco w pokojach kazała kupić sobie wiatrak>. Rehabilitanci bardzo mili, współpracujący, robili co mogli choc było duszno i lało się po człowieku podczas ćwiczeń ze względu na 30 stopni w pomeszczeniach. Pan Piotr bardzo miły człowiek. Masażystka Pani Patrycja rewelacja, super zabieg. ogólnie zabiegi na dobrym poziomie nie można narzekać a to w sumie najważniejsze. trafiliśmy turnus że temperatura przekraczała 30 stopni, brak klimatyzacji strasznie doskwierał. pokoje w różnym standarcie, szału nie było ale w sumie ok. Na 4 piętrze sauna w pokojach no ale na pogodę nic się nie poradzi. Wiatrak samemu trzeba było sobie kupić, po wielkich problemach w połowie turnusu zakupili wiatraki na wypożyczenie. Jedzenie dobre, śniadania trochę skromne jak dla mężczyzn ale ogólnie spoko. Smaczne. Kolacje wypasione, ale no cóż ośrodek prowadził konferencje, szkolenia więc co zostawało trafiało do nas na stoły jako szwecki stół. Trochę słabe ale w sumie nie narzekajmy, w wielu sanatoriach jedzenie jest słabe. Okolica kiepska budynek przy ruchliwej trasie, głośno, masakra nie ma gdzie usiąść z książką odpocząć. Oczywiście jak ktoś ma samochód to są piękne miejsca do zwiedzania w okolicy i bardzo polecam, ale jeśli ktoś ma problem z poruszaniem to niestety wynudzić się można. W zasadzie nie wiem kto pozwala na sanatoria w takich miejscach, z jednej strony ruchliwa ulica z drugiej stadion. Myślę, że wyjeżdzając do sanatorium człowiek oczekuje dobrej rehabilitacji a psychiczny odpoczynek też jest ważny. Starałam się nie narzekać nigdy a bywało różnie w sanatorium. Jednak dla mnie najważniejsza jest rehabiltacja i to żebym miała gdzie odpocząć z książką po zabiegach. Także sami zdecydujcie czy chcecie tam jeździć.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2024 08:41 przez moderator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiono tytuł
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Re: Sanatorium Stróże

Post autor: GIENIA »

Jolamala :kwiat: dziękuję za opinię . Gdy zaczynałam ją czytać , myślałam , że się ośrodkowi nieźle oberwie ;) , a tu negatywnie oceniłaś tylko zachowanie niektórych pracowników .
No bo na pogodę , jak piszesz nie mamy wpływu :)
Dobrze , że z rehabilitacji jesteś zadowolona :)
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 32 razy

Post autor: Bibi2 »

Dzięki Jolamala :) ,
rzeczywiście , ośrodek broni się tylko zabiegami
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: darek »

Na temat tzw drugiej strony tego obiektu napisano już nawet kilka wypracowań.

Prawdą jest natomiast to ,że Grupa osób gdy powstał PFRON postanowiła coś z niego uszczknąć tak powstala oslawiona Fundacja Pomocy Niepełnosprawnym.
W każdym regionie jest duzo Osób ,ktore wymagają rehabilitacji/
Gdy PFRON był w powijakach a były to lata przełom wieku jak wspomnialem ktos mial dobry plan

Do tego planu zaangażowano kilku notabli z podkarpacia własciwie ze wschodniej małopolski i ...
Nie wiem czy wiecie ,ale w tym Obiekcie dzień mial rozpoczynać się od porannej Mszy św
ok
A co z ludzmi innych wyznań

Prawdą jest też ,że we wnioskach do Urzędu Marszałkowskiego -infomowano ,że są tam Źródla wod podobne do tych co w Krynicy czy Żegiestowie jednak dobrze że wycofano się z tych teorii.

Ośrodek w Stróżach powstał jako pośrednio zadość uczynienie dla ówczesnych notabli za duże bezrobocie .
Jest to chyba JEDYNY obiekt REHABILITACYJNY usytuowany przy glownej drodze.

Przez lata w ten obiekt pompowano Państwowa kasę
Fakt uzyskano obiekt ,który Dziś Utrzymuje sie tylko dzieki umowie z ZUS
Co stanie się z Ośrodkiem gdy skończy się kontrakt z ZUS ?

Niestety przez lata co opisują kuracjusze Personel niezbyt przychylnie traktuje Kuracjuszy
Było i jest wiele skarg do Urzędu Marszłkowskiego

Jednak dotychczas na WSZYSTKO przymykano oczy

Jak wspomniało Kilka Osób DZIŚ ten obiekt RATUJĄ TYLKO REHABILITANCI
Pytanie jak Długo ?

Może ten Obiekt ze swoimi około 150 miejscami powinien skupić się na Rehabilitacji PFRONOWSKIEJ bo z tego Budżetu został Wybudowany i wyposażony a nie Świadczyć usługi do ZUS i jak to okreslił Znajomy ,który po pobycie w Stróżach ZOSTAŁ ULECZONY
A Pan jest po złamaniu kręgosłupa

Moja Opinia jest na podstawie opini osob ktore tam byly na turnusach oraz od Osoby ,ktora tam Pracowała
Znam obiekt z pozycji drogii oraz miejscowej restauracji gdzie serwują .....
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 62 razy

Post autor: zbigniew165 »

Tamaryszek Stróże to nie jest sanatorium tylko obiekt Rehabilitacji Rentowej ZUS.
Stróże nie mają statusu Uzdrowiska i nie ma tam sanatorium.
Tak tylko nazywają ten obiekt niektórzy pacjenci ZUS, bo chyba nigdy nie byli w prawdziwym sanatorium.
ODPOWIEDZ