Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
PabloPawo
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 07 wrz 2018 18:10
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 5

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: PabloPawo »

Dzień dobry.
Piszę dopiero dziś, bo miałem sporo zajęć w ostatnim czasie. Otóż, 05.04.2022 byłem na komisji w ZUS Tom.Maz., w wyniku której uzyskałem orzeczenie, stwierdzające potrzebę rehabilitacji leczniczej w zakresie narządu ruchu w systemie stacjonarnym. Prezes ZUS w terminie 14 dni może zgłosić zarzut wadliwości orzeczenia. Jeśli tego nie zrobi to orzeczenie się uprawomocni. ;) Co będzie jednak z wyjazdem i ewentualnie kiedy to nie wiadomo. Pani Orzecznik poinformowała mnie, że wyjazdy są mocno ograniczone, dla niektórych wstrzymane a decyzję podejmuje warszawska Centrala. Jako powód takiego stanu rzeczy Pani Orzecznik podała, że w sanatoriach mieszkają teraz Ukraińcy. Jak to wygląda u Was?
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękowano: 1 raz

Post autor: sztani »

Jutro składam do ZUS i czekam ,zobaczymy. Teraz po tylu turnusach i latach mogę powiedzieć ,że mogły by być krótsze np.21 dni :)
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

Komisję miałam 15 marca i do dziś nie dostałam listu ze skierowaniem...
Awatar użytkownika
andrzej590
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 kwie 2017 12:58
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: andrzej590 »

PabloPawo taka sama odpowiedz sanatorium przyznane ,ale wyjazdow brak.
Apolinary
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 25 wrz 2016 08:03
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Apolinary »

Można przez portal ZUS się dogadać. Po zadaniu pytania otrzymałem po dwóch dniach taką odpowiedź "sprawa Pana orzeczenia o potrzebie rehabilitacji została przekazana do rezerwacji miejsca w ośrodku rehabilitacji Gościm Grunwald" wyjazd koniec lipca. Orzeczenie o potrzebie rehabilitacji zaoczne połowa lutego. Czkam na pisemne skierowanie.
ewcia2
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 28 lip 2019 17:50
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: ewcia2 »

Witam
Apolinary czy Twoje pytanie do ZUS było skierowane drogą e-mail? tak mi jakoś się pomyślało w związku z odpowiedzią po dwóch dniach.
ewcia2
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 28 lip 2019 17:50
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: ewcia2 »

oj sorki! doczytałam, że przez portal ZUS :)
PabloPawo
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 07 wrz 2018 18:10
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: PabloPawo »

Apolinary pisze: 15 kwie 2022 11:40 Można przez portal ZUS się dogadać. Po zadaniu pytania otrzymałem po dwóch dniach taką odpowiedź "sprawa Pana orzeczenia o potrzebie rehabilitacji została przekazana do rezerwacji miejsca w ośrodku rehabilitacji Gościm Grunwald" wyjazd koniec lipca. Orzeczenie o potrzebie rehabilitacji zaoczne połowa lutego. Czkam na pisemne skierowanie.
Apolinary, czy mógłbyś poinstruować mnie jak się dogadywać "przez portal ZUS"? Czy trzeba wejść na stronę https://www.zus.pl/, dalej w "KONTAKT", dalej "Zadaj pytanie ZUS" ( tutaj: https://www.zus.pl/o-zus/kontakt/zadaj-pytanie-zus) ?
Apolinary
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 25 wrz 2016 08:03
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Apolinary »

Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Muzyczka »

Witajcie, tak to prawda, że częściowo ograniczone są wyjazdy z Zus-u, tak słyszałam przy składaniu dokumentów.....
Z początkiem lutego , ok 10.02 miałam złożone dokumenty w Zus-ie, zaocznie odbyła się komisja i decyzja pisemnie przyszła do domu o potrzebie rehabilitacji... Czekałam dość długo, ale ponoć jest b.dużo skierowań i mało miejsc Trzeba cierpliwie, spokojnie poczekać...W piątek 8.04 przyszło skierowanie od 6.08 do Uniejowa...
Życzę Wszystkim, by doczekali się rehabilitacji 🐣👍🎵🐏🐣🙂🐣
Spokojnych świąt wielkanocnych...
ODPOWIEDZ