Ciasta-sprawdzone przepisy

Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 6096
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: BozenaMat »

Ciasto czekoladowe na białkach.

SKŁADNIKI
6 białek z jajek rozmiar L
150 g cukru (3/4 szklanki) (cukier kryształ, nie puder)
100 ml oleju
150 g mąki pszennej (1 szklanka) (ja daję 1,5 szklanki i jest w sam raz)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g gorzkiego kakao (4 łyżki)
1 duże jabłko starte na grubych oczkach (u mnie po obraniu i bez ogryzka było 200 g)

Zacznij miksować białka, w trakcie wsyp cukier i miksuj aż białka będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści (gdy weźmiesz odrobinę piany na palec i ją potrzesz, to nie będzie czuć kryształków cukru).
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
Do ubitych białek dodaj na zmianę olej i mąkę - mieszaj na niskich obrotach.
Na koniec dodaj starte jabłko i wymieszaj łyżką.
Przełóż ciasto do formy keksowej o długości około 30 cm - wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź i wyjmij z formy.
Można posypać cukrem pudrem, albo oblać czekoladą.
pawel03
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Posty: 68
Na forum od: 13 gru 2019 06:11
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: pawel03 »

Na święta Bożego Narodzenia proponuję wiedeński klasyk czyli tort Sachera określanego mianem “ króla deserów “.
Jest naprawdę smaczny, idealnie zbilansowany i wybitnie czekoladowy .
Podawany z bitą śmietaną w towarzystwie owoców.
Spróbujesz - zakochasz się.
Wykonanie jest proste.

SKŁADNIKI NA CIASTO/ tortownica o średnicy 27 cm /
150 g masła
195 g czekolady gorzkiej (ok. 64 % Wedel )
9 jajek (o temperaturze pokojowej)
205 g cukru
175 g mąki pszennej typ 450
22 g skrobi ziemniaczanej
11 g kakao Wedel
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru lub aromatu waniliowego / opcjonalnie /
Polewa czekoladowa:
180 g czekolady gorzkiej
180 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
1,5 listka żelatyny (lub 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku)
50 g masła
Pozostałe:
ok. 400 g konfitury morelowej / w zastępstwie brzoskwiniowa /
⅓ szklanki ostudzonej czarnej herbaty do nasączenia

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zaciskamy obręcz.

50 g masła przeznaczonego na polewę odkładamy do zamrażarki.
Przygotowujemy ciasto czekoladowe.
.Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie mieszamy mąkę ze skrobią, kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy na bok.
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo połowę cukru. Odstawić na bok.
Żółtka utrzeć z drugą połową cukru na jasną, kremową masę, miksując mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlewać chłodną, ale płynną czekoladę z masłem, miksując do połączenia.
Do tak powstałej masy delikatnie wmieszać szpatułką ubite białka.
Do masy czekoladowej przesiać wymieszaną mąkę z kakao, skrobią i proszkiem do pieczenia i wmieszać delikatnie szpatułką do połączenia.
Ciasto przełożyć do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 55 minut do suchego patyczka, w temperaturze ok.170°C, grzałka góra- dół. Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 minut w formie, następnie oddzielić nożem od formy, ściągnąć obręcz tortownicy i odwrócić ciasto na kratkę kuchenną do góry dnem. Tym sposobem otrzymamy płaskie ciasto.
Dobrze ostudzone ciasto przeciąć na połowę tak, aby powstały dwa krążki.
Konfiturę podgrzać, mieszając, aby zrobiła się bardziej płynna.
Dolny blat tortu kładziemy na paterze. Nasączamy go herbatą i wykładamy trochę więcej niż połowę konfitury - rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy resztę konfitury, smarując górę tortu oraz boki. Tort wstawiamy do lodówki aby konfitura stężała.

Przygotowujemy drip - polewę czekoladową.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody przez ok. 7 min. Czekoladę posiekać drobno. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, wlać do posiekanej czekolady i szybko mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Zamrożone masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do polewy. Mieszamy energicznie trzepaczką aż do jego rozpuszczenia.
Polewę schładzamy tak aby lekko zgęstniała. Mieszamy od czasu do czasu.
Tort ustawiamy na kratce metalowej a następnie lekko gęstniejącą polewę wylewamy na środek - w ten sposób ładnie rozpływa się ona po całej powierzchni oraz bokach bez konieczności jej rozsmarowywania.
Kratka metalowa umożliwia spłynięcie nadmiaru polewy z tortu.
Gotowy tort wstawiamy do lodówki na co najmniej na kilka godzin lub na całą noc.
Załączniki
20220304_173344.jpg
20220304_174400.jpg
pawel03
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Posty: 68
Na forum od: 13 gru 2019 06:11
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: pawel03 »

Przepyszny sernik na czekoladowym spodzie.
Ciasto:
🍰Półtorej szklanki mąki
🍰3 łyżki cukru
🍰cukier waniliowy
🍰szczypta soli
🍰1/2 kostki masła
🍰2 łyżki śmietany kwaśnej
🍰4 żółtka
🍰2 łyżki kakao
Zagnieść ciasto, wyłożyć nim dno tortownicy( 28 cm) i wstawić do lodówki.
Tortownica musi być wyłożona papierem do pieczenia.
Masa serowa:
🥚1 kg sera z wiaderka
🥚1 szklanka cukru( szklanka ma 250 ml)
🥚6 jajek
🥚2 budynie waniliowe
🥚3/4 szklanki oleju
🥚100 ml. mleka
🥚100 ml. śmietanki 30%
🥚cukier waniliowy
Ser, żółtka, 0/5 szklanki cukru, budynie zmiksować na gładką masę.
Następnie po trochu dodawać olej i mleko ze śmietanką.
Ubić pianę z białek z 0/5 szklanki cukru.
Delikatnie połączyć z masą serową i wyłożyć na spód tortownicy.
Piec w piekarniku góra-dół w 180 stopniach przez 60 minut.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić tam sernik jeszcze na 30 minut.

Polewa to 2 tabliczki białej czekolady rozpuszczone w 100 ml. gorącej śmietanki 30 %, ja do dekoracji użyłem min.jadalnych płatków bławatka oraz malin w czekoladzie.
Załączniki
20220424_185514.jpg
20220422_073353 (1).jpg
pawel03
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Posty: 68
Na forum od: 13 gru 2019 06:11
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: pawel03 »

SERNIK PISTACJOWY.
Idealny na święta Bożego Narodzenia.
Tego po prostu TRZEBA spróbować.

SPÓD CIASTECZKOWY/ tortownica 25 cm/
- 200 g ciemnych herbatników
-6 kostek gorzkiej czekolady
- 90 g roztopionego masła

Wykonanie:

Herbatniki zblendować na proszek. Masło rozpuszczamy razem z czekoladą. Łączymy składniki i wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy i wstawiamy do lodówki na 30 - 40 minminut.

MASA SEROWA:
-1 kg twarogu z wiaderka
- 100 ml śmietanki 30%
- 200 g kremu pistacjowego 100%
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 4 średnie jajka

PRZYGOTOWANIE:
Twaróg,mąkę oraz cukier miksujemy w mikserze na wolnych obrotach do połączenia się składników, powoli dodajemy jajka. Krem pistacjowy mieszamy ze śmietanką i również dodajemy do całości.
Po wymieszaniu wylewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 165 st.C. na 70 min.
Na spodzie piekarnika umieściłem dolną blaszkę z wodą.
Po upieczeniu sernika nie wyciągamy go tylko studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.

POLEWA CZEKOLADOWA:
🔸80 g gorzkiej czekolady
🔸75 ml śmietanki 30%

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, powoli dolewamy śmietanę. Mieszamy do połączenia składników. Wylewamy na ciasto. Dekorujemy wg uznania.
SMACZNEGO
Załączniki
20221222_103105.jpg
20221222_103002.jpg
anezobk
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Posty: 199
Na forum od: 22 sie 2010 20:48

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: anezobk »

Wszystkie Twoje ciasta wyglądają smakowicie.
Spokojnych Świat Bożego Narodzenia i szczęśliwego Nowego Roku.
pawel03
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Posty: 68
Na forum od: 13 gru 2019 06:11
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: pawel03 »

Anezobk , dziękuję za miły wpis i również wesołych Świąt Bożego Narodzenia.
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 2029
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: ewiko »

O mój Boże , taki mąż to SKARB.... :lol: Ja , niestety , nie zaliczam się do mistrzów cukierniczych :(
Awatar użytkownika
Maryann
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 6733
Na forum od: 21 kwie 2017 17:42
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: Maryann »

Paweł, ciasta wyglądają obłędnie i pewnie tak smakują :D
pawel03
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Posty: 68
Na forum od: 13 gru 2019 06:11
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: pawel03 »

Dzękuję ewiko i Maryann za ciepłe komentarze. Od ok. 12 lat wstecz gdy przeszedłem na wcześniejszą emeryturę, zacząłem mieć sporo wolnego czasu i czymś trzeba było się zająć. Ryby,grzyby ...ile można. Postanowiłem eksperymentować w kuchni. Wcześniej potrafiłem jedynie- jak pewnie większość mężczyzn zrobić jedynie jajecznicę. No i tak się zaczęło, zacząłem najpierw pomagać żonie w kuchni a później coraz bardziej ją wyręczać. Pamiętam jak był pierwszy lockdown po wybuchu pandemii w 2020 r. i moja córka która była wtedy jeszcze studentką cały ten okres spędziła z nami na wsi. Wtedy założyła mi konto na Instagramie i zaczęła wstawiać zdjęcia niektórych potraw i wypieków jakie wtedy sporządzałem. Cóż mogę powiedzieć- przejąłem od żony pałeczkę w kuchni z czego jest bardzo zadowolona i może zająć się przez to innymi sprawami. Gdyby ktoś miał ochotę na podgląd niektórych moich potraw i wypieków to mam na INSTAGRAMIE konto: gotuj_z_pawlem.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich forumowiczów w nowym 2023 r.
ODPOWIEDZ