Atrium Polańczyk od 17.08.2023 r.

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
ewcia2
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 28 lip 2019 17:50
Oddział NFZ: Mazowiecki

Re: Atrium Polańczyk od 17.08.2023 r.

Post autor: ewcia2 »

Witam przyszłych kuracjuszy w Polańczyku
Czytam Wasze posty i już się cieszę, że poniekąd byłam pomocna - poprzez otwarcie tematu - w nawiązaniu między Wami nici porozumienia. Marta miło z Twojej strony za podpowiedzi. Ja osobiście ograniczam się do minimum bagażu ponieważ transport publiczny.
Pozdrawiam Was jak na razie na odległość. Jestem od Was starsza o dekadę albo i dwie ale być może pomacham Wam, gdy będziecie na kawie we wspomnianej kawiarence.
Serdecznie pozdrawiam
Awatar użytkownika
mart 36
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 kwie 2017 08:32
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: mart 36 »

Wielu kuracjuszy jak nie może osobiście wziąć wszystkiego czego potrzebuje wysyła walizkę kurierem także jest to bardzo dobra opcja dla podróżujących komunikacja a nie własnym samochodem. Zresztą wiadomo,że ZUS zwraca bardzo mało za dojazd. Jako że Polańczyk jest mały jest szansa,że wszyscy niebawem się tam zobaczymy. A,że ja przyjeżdżam jako ostatnio to Wy wszyscy będziecie do tej pory zintegrowani. Pozdrawiam Was serdecznie :serce: :serce: :serce:
WojtekH
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 05 lip 2023 00:16

Post autor: WojtekH »

mart 36 pisze: 22 lip 2023 18:27 Polecam Ci też wziąć klapki w których trzeba brać prysznic,bo nigdy nic nie wiadomo,tzn. czy osoba z którą mieszkasz nie ma grzybicy stóp.
Dziękuję za radę, klapki to chyba ze dwie pary wezmę - do kąpieli i na zabiegi.
I tu mam jeszcze jedno pytanie: czy zabiegi rehabilitacyjne odbywają się w budynku gdzie jesteśmy zakwaterowani, czy przechodzi się do innego miejsca?
Jak to zazwyczaj wygląda w sanatoriach?
WojtekH
Kuracjusz
Kuracjusz

ewcia2 pisze: 22 lip 2023 23:13 Czytam Wasze posty i już się cieszę, że poniekąd byłam pomocna - poprzez otwarcie tematu - w nawiązaniu między Wami nici porozumienia.
Ja osobiście ograniczam się do minimum bagażu ponieważ transport publiczny.
(...) ale być może pomacham Wam, gdy będziecie na kawie we wspomnianej kawiarence.
Serdecznie pozdrawiam
Dziękuję za założenie tematu, inaczej nic bym nie wiedział o przygotowaniach do pobytu w sanatorium.

Ja też transport publiczny, więc muszę spakować się "kompaktowo".

Zapraszam Was Panie na wspólną kawę, będzie nas więcej w kawiarence i będzie miła atmosfera spotkania w realu.
Również pozdrawiam bardzo serdecznie! :-)
WojtekH
Kuracjusz
Kuracjusz

mart 36 pisze: 23 lip 2023 09:34 Wielu kuracjuszy jak nie może osobiście wziąć wszystkiego czego potrzebuje wysyła walizkę kurierem także jest to bardzo dobra opcja dla podróżujących komunikacja a nie własnym samochodem.
Jako że Polańczyk jest mały jest szansa,że wszyscy niebawem się tam zobaczymy.
A to jest doskonały pomysł, tylko trzeba to tak zorganizować, żeby przesyłka nie dotarła na miejsce przed nadawcą... ;-)

Z pewnością się zobaczymy i spędzimy miło czas, w końcu to ma być odpoczynek od codziennych obowiązków. Będzie fajnie, po lekturze Waszych przesympatycznych postów jestem tego pewien.
Pozdrawiam wszystkich! :-)
Awatar użytkownika
mart 36
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Wojtek w Polanczyku akurat wszystkie zabiegi są na miejscu,poza basenem. Nie chce wprowadzić Cię w błąd,ale z tego co czytałam i wiem od tych którzy już w Polanczyku byli. Także nigdzie na zabiegi nie trzeba będzie dochodzić. ZUS też z tego co się orientuję ma takie wymogi,aby zabiegi były właśnie na miejscu. Pamiętaj też,że po przyjeździe i otrzymaniu kluczy do pokoju,udać się do pielęgniarki która kieruje do lekarza. Zgłaszasz się też na stołówke,otrzymasz tam numer stolika przy którym będziesz jadł wszystkie posiłki. Im szybciej dostaniesz się do lekarza tym lepiej bo wtedy on ma większą pulę zabiegów do rozdysponowania. Ja to jeszcze zawsze brałam chociaż dwie zgrzewki wody,ale teraz biorę dzbanek filtrujący wodę. Bo pije chociaż 2 litry wody dziennie. W ośrodkach wszystkich czy to z ZUS czy NFZ jest też stała pora o której też musisz najpóźniej wrócić do ośrodka czyli godzina 22. Kiedyś w Ciechocinku w sanatorium dostałam zabieg :kąpiel kwasowęglowa,i nie miałam pojęcia co to jest to poszłam na niego przez cały ośrodek w stroju kąpielowym i szlafroku. A tam pani od zabiegu powiedziała,że następnym razem mam przyjść w ubraniu :lol: :lol: :lol: bo to jest sucha kąpiel.
WojtekH
Kuracjusz
Kuracjusz

Dobrze wiedzieć o lokalizacji zabiegów, przynajmniej nie da się zabłądzić, mam nadzieję…
Twoje informacje są bardzo przydatne i praktyczne, z pewnością zrobię tak, jak podpowiadasz.
Mam też nadzieję, że nic mnie tam nie zaskoczy, chociaż nigdy nic nie wiadomo.
Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie!
:)
Awatar użytkownika
mart 36
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ja zawsze pierwszego dnia po wizycie u lekarza zwiedzam ośrodek żeby później nie błądzić między zabiegami. Tylko sprawnie przemieszczać się od jednego gabinetu zabiegowego do sali ćwiczeń. Jak czas pozwala robię rekonesans miejscowości w której będę mieszkała trzy tygodnie. A też niejednokrotnie na turnusie jest osobą która zna dana miejscowość i lokale w których warto spędzać czas lub ścieżki spacerowe. Grunt to nie zamykać się na ludzi z którymi spożywa się posiłki,ćwiczy i mieszka. :P
WojtekH
Kuracjusz
Kuracjusz

To bardzo praktyczna porada, zrobię sobie "mapę pamięciową", aby nie spóźnić się na żadne zabiegi.
Mam nadzieję na poznanie nowych ludzi, jestem otwarty na ciekawe znajomości.
Dziękuję i pozdrawiam!
:-)
Awatar użytkownika
mart 36
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Wiesz Wojtek jak już pojedziesz kolejny raz do sanatorium to będziesz mądrzejszy . Pierwszy raz to jest też stresujący jak to przed nieznanym zawsze. Ja jak pierwszy raz pojechałam do Iwonicza Zdrój to zamiast iść tak jak Tobie radzę,najpierw wypakowałam walizkę,założyłam pościel,zjadłam obiad. I przez to dopiero kolejnego dnia miałam wizytę u lekarza,to tak naprawdę straciłam cały dzień,bo zabiegów nie mialam. Wówczas był to 2017 rok. A przyjaźnie z ludźmi z tamtego turnusu trwają do dziś. Najważniejsze też jest to aby nie siedzieć w pokoju tylko integrować się z ludźmi. Ja też właśnie przez wyjazdy do sanatorium odważyłam się na założenie profilu na FB,aby nie rozdawać wszystkim numeru telefonu a mieć kontakt. Jak masz jakieś pytania to pytaj śmiało,zawsze odpowiem.
ODPOWIEDZ