Wspolny wyjazd malzonkow

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: Wspolny wyjazd malzonkow

Post autor: darek »

Proszę Panią

Ja nie mam zamiaru podważać tego Co Pani NAPISAŁA .

Jednak aby być Sprawiedliwym proszę sprawdzić co Oznacza Termin SANATORIUM

Niestety w Polsce od tzw przemian systemowych nastąpiło spłaszczenie tego TERMINU.
Osobiście dziś Sanatoria nazywam WCZASAMI -TAK Wczasami z zabiegami.
Swego czasu pobyt Sanatoryjny wiązał się z Badaniami oraz Profesjonalnymi zabiegami.

DZIŚ ze względu na wprowadzenie wielu obostrzeń
Brak w ofercie ponad 50 % zabiegów oferowanych w czasach Realnego Socjalizmu w Polsce.

Oczywiście Najbardziej na tym TRACĄ Ludzie ,którzy wymagają rehabilitacji

Ludzie chorzy ,Ludzie którzy niejednokrotnie NIE UPOMNĄ się o SWOJE NALEŻE Prawa

Bo Pule wykorzystają Inni

Do czasu do Kiedy KAŻDY NIEPEŁNOSPRAWNY nie będzie miał swojego Konta -Konta Możliwości Zawsze Kierownik Obiektu sanatoryjnego Będzie wolał dać Miejsce w 1 Kolejności Małżeństwu niż Singlowi

I Na koniec Zadam Przewrotnie Pani Pytanie DLACZEGO Pani i Pani Partner Macie Być w pokoju 2 Osobowym a Ja w jakimś pokoju 3 lub 4 osobowym z widokiem na Haśioki :)

Hasiok to miejsce skąłdowania odpadów
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

I znów to samo w koło Macieju :roll:
I Na koniec Zadam Przewrotnie Pani Pytanie DLACZEGO Pani i Pani Partner Macie Być w pokoju 2 Osobowym a Ja w jakimś pokoju 3 lub 4 osobowym z widokiem na Haśioki :)
Przepraszam, że odpowiem za Eme11. Darku, bo może i chce. :)
Niby troszczysz się o innych, ale tak naprawdę chodzi o to, że ktoś ma lepiej niż Ty i to Cię denerwuje. Czego ludziom żałujesz? Czy rehabilitacja wspólnie z małżonkiem jest gorsza? Może jednym służy pobyt w pojedynkę, a innym w parze. Nie czepiaj się bogu ducha winnych ludzi, tylko swoje zarzuty kieruj tam, gdzie mają one realny wpływ na zmianę sytuacji.
Awatar użytkownika
BozenaMat
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 lip 2018 18:32
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 29 razy

Post autor: BozenaMat »

darek pisze: 16 sie 2023 13:48 Oczywiście Najbardziej na tym TRACĄ Ludzie ,którzy wymagają rehabilitacji

Ludzie chorzy ,Ludzie którzy niejednokrotnie NIE UPOMNĄ się o SWOJE NALEŻE Prawa

Bo Pule wykorzystają Inni
Miałam nic nie pisać, ale przewrotność naszego Darka aż powala. Nie będę szukała pewnej wypowiedzi, ale mam ją w głowie. Kiedyś Darek napisałeś, że dzięki koneksjom córci, która jest lekarzem udało Ci się dostać gdzieś do jakiegoś lekarza. Czyli co? Wykorzystałeś sytuację, a być może ktoś bardziej potrzebował pomocy? Ktoś, kto nie upomniał się o swoje.

Kleinehexe dobrze podsumowała:
Niby troszczysz się o innych, ale tak naprawdę chodzi o to, że ktoś ma lepiej niż Ty i to Cię denerwuje.
Ot i całe sedno. To tyle ode mnie. Może po prostu patrzmy na siebie i to co sami robimy i przestańmy krytykować, że ktoś, coś, kiedyś.
Bo wszystko zależy od "punktu siedzenia".
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Droga Bożeno

Ja Nigdy nie ukrywałem ,że TYLKO DZIĘKI Przyjaciołom Kolegom Koleżankom z Klasy JESZCZE Żyję
To chyba ewenement ponad 10 Różnych Specjalizacji Doktorów Nawet już 3lub 4 Profesorów znanych również z TV

I Najgorsze Oni się do Mnie jeszcze Przyznają .

Ja nie mam zamiaru kolejny raz wymieniać kolejnych schorzeń ,które Może TYLKO Profesjonalnej Diagnostyce Oni u Mnie zdiagnozowali

Ja Tego nie ukrywam.

A że Moi Synowie poślubili Te a Nie inne Dziewczyny
To co Miałem ich rozgonić ?

A w RODZINIE SIŁA .

Wspominasz ,że WYPOMINAM Wspólne pobyty Sanatoryjne Małżonków .

Niech Jeżdżą ,ale NIECH wszyscy będą jednakowo Traktowani.

Może mam STARY URAZ ze Stołówki Gdzie to jako Młody Chłopak BYŁEM wraz z Kolegą OKRADANY przez Małżeństwa tak 2 Małżeństwa z Porcji.
Fakt Zauważyły to Panie kelnerki
Fakt było to Bardzo Dawno.

Może Mam Uraz z Bazy zabiegowej Gdzie Pan ma Zabieg i Głupowate Gadanie Pan Poczeka ja zaraz po mężu

Może Irytuje Mnie ,że w Perle Bałtyku Wszystkie pokoje 2 Osobowe od strony ulicy są dla Małżeństw a RESZTA ma Pokoje ZIMNE od strony PARKU i Nawet ręcznika nie można Wysuszyć .

Ja Obecnie nie MAM Problemu z otrzymaniem Pokoju nawet 1 Osobowego zawsze się śmieję ,że dzień wcześniej Kurier przywozi 2 duże Torby z osprzętem
Fakt Kosztuje to wg stawek NFZ.

Ale Ilekroć jestem Widzę i poniekąd Szkoda mi Tych Starszych Ludzi ,którzy są w niektórych Obiektach za Małżeństwami
Bo Każdy Kierownik Zarządca nie będzie zadzierał z Parą Małżeńską .
Zwłaszcza w obecnych czasach.

Choć był kiedyś Dyrektor który w Perfidny sposób Małżeństwa rozdzielał i dawał do pokoji 3 lub 4 osobowych a 2 dawał Singlom
Oj Było Larum.

Po za tym będę się cały czas Odwoływał czy Znamy i wiemy co to Jest SANATORIUM

Niestety kolejny raz Napiszę ,że w dzisiejszych czasach Sanatorium Stało się Funduszem Wczasów Pracowniczych z 54 zabiegami

Na Marginesie ostatnio byłem w Sanatorium z NFZ i przyjemność z Doktorem Miałem tylko przy wypisywaniu zabiegów

i na Koniec Droga Bożeno

Pobyt Par Małżeńskich w sanatoriach Zawsze będzie dla Mnie płachtą jak na Byka

Oczywiście są wyjątki
Ale nich może nie ma co wspominać ,bo Osób korzystajacych z tych jest Bardzo mało

Pozdrawiam
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Też się z Wami zgadzam, że wszyscy powinni być traktowani jednakowo w kwestii przydziału pokoi i o tym powinniśmy, jeśli już, w tym temacie pisać, a nie robić osobiste wycieczki do osób, które szukają tu tylko informacji, sugerując im jakieś kombinatorstwo. Potem się dziwimy, że coraz mniej ludzi pisze, jak zaraz zostaną zjechani, pouczeni itp. Zresztą, ile razy można mielić ten sam temat. :roll: Nasze wpisy tutaj nic nie zmienią.
Jest możliwość to ludzie korzystają, tak samo jak Darek ma prawo korzystać z koneksji rodzinnych. Tylko stosujmy przy ocenie postępowania innych te same kryteria co w stosunku do siebie, bo inaczej stajemy się hipokrytami. Proszę też nie generalizujmy. Osobiście znałam kuracjusza, który jeździł do sanatorium przede wszystkim po wrażenia, nazwijmy je, natury romantycznej. :D Prawie nie korzystał z zabiegów, na gimnastykę w ogóle nie chodził. Czy to oznacza, że mam twierdzić iż wszyscy single jadą do sanatorium na sercowe podboje i robią sobie "portal" randkowy na koszt NFZ? :? No nie! Jeśli bym tak myślała, świadczyłoby to o mojej ignorancji.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Kleine

Ja Pierwszy raz MIAŁEM ponad 35 lat Temu.
Podczas tych ponad czy około 40 pobytów Sanatoryjnych
Poznałem 10,100 czy może nawet 1 000 ludków
Dziś w Moim telefonie mam może 20 może 50 ma może i 100 kontaktów telefonicznych

Nie jestem Osoba Wylewną ZOBACZ ile w ciagu tych kilku lat napisałem postów .

Oczywiście Cenię SOBIE BARDZO koleżeństwo ,którym obdarzyło mnie Kilka Osób z Portalu

KAŻDY z NAS potrafi się Zauroczyć -ZAUROCZYĆ inną Osobą

Czy TY NIGDY nie miałaś tych Motylków ?

Jestem tak mi się wydaje Osobą ,która Umie docenić Drugiego CZŁOWIEKA

Pamiętaj w Każdym Związku NAJPIĘKNIEJSZE JEST ZDOBYWANIE.

Kiedyś któraś z Pań była Oburzona gdy Zwróciłem się Młoda Damo czy Kochana vel Kofana

Podczas każdego Pobytu poznaję kolejne Osoby z wieloma Utrzymuję Kontakt gdy mogę staram się Pomóc

Osobiście tylko dzięki sugestii Pewnej Pani Doktor ,abym jak najczęściej Korzystał i Rehabilitował się JESZCZE WSZYSTKICH STRESUJĘ swoimi wpisami

Oczywiście korzystam z tzw Puli Państwowej NFZ ,ale też korzystam z Prywatnych wyjazdów Rehabilitacyjnych nawet i 2 x w roku
Dzięki Fakturze obniżam Swój podatek :)
Jedynie pomimo że Pracuję Nie mogę skorzystać z Prewencji Rentowej ZUS Bo orzeczenie mam na STAŁE

Dziękuję Koledze ZAGUBINEMU za poparcie
Gość

Post autor: Gość »

Nie będę się wypowiadał o innych aspektach pobytu małżeństw w sanatoriach, bo ogromna większość z Was ma do nich tylko zastrzeżenia dotyczące zajmowania dwójek.
Jaki model według Was powinien obowiązywać?
1. Już na starcie odmawiamy wspólnego wyjazdu, choćby nawet mieli identyczne schorzenie?
2. Wysyłamy razem, ale nie przydzielamy z góry pokojów, niech decyduje kolejność przybycia?
3. Rozdzielamy małżeństwa do trójek i czwórek - niech odpoczną choć w nocy od siebie.
4. Inne rozwiązanie...

Pozdrawiam tych wszystkich singli, którzy absolutnie nie traktują pobytu jako tanich wczasów, choć nie wiem czemu stają na głowie żeby do 9 mieć zaliczone wszystkie zabiegi a potem korzystać do woli z uroków atrakcyjnej miejscowości i okolic. Od razu zastrzegam, że nie ośmielę się obstawić jaki to procent wzorem jednego z naszych kolegów tu piszących.
Dobrej nocy 🌜
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Kazimierzu, bardzo słuszne spostrzeżenia. Ja optuję za punktem 2.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2023 23:12 przez Kleinehexe, łącznie zmieniany 1 raz.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Darku, ale czy ja neguję zachowanie tych, którzy jadą do sanatorium także po motylki? Wskaż gdzie, a uderzę się w piersi. Oczywiście, że i ja je miałam, również w sanatorium, bo kochliwa jestem i lubię sobie poflirtować. :lol: Nie znaczy to, że każdy tego potrzebuje i ma teraz żyć tak jak mnie się podoba. O nic innego mi nie chodzi, jak o to, byśmy żyli tak jak chcemy i dali żyć innym wedle ich potrzeb. A jeśli nie podobają nam się jakieś sytsemowe rozwiązania, to nie uderzajmy w tych, którzy z nich korzystają, ale w tych, którzy je tworzą lub na nie pozwalają.
I więcej pozytywów w życiu radzę dostrzegać, a nie skupiać się ciągle na negatywnych aspektach codzienności. Jak powiedziała Katarzyna Grochola:
"Wypisz 10 dobrych rzeczy, które się dzisiaj zdarzyły, jeżeli tego nie potrafisz to nie żyjesz".
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Wspolny wyjazd malzonkow / partnerów

Post autor: jacky6 »

Hm,
a jak by się to miało do wyjazdów partnerów / partnerek LGBT ?
Już słyszę jazgot ...

:mrgreen: „Dzień dobry! Świat nie jest dla tych, którzy wcześnie wstają.
Świat należy do tych, którzy wstają szczęśliwi.”

:ugeek:

ODPOWIEDZ