Kwasowęglowa kąpiel sucha
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękowano: 5 razy
Kwasowęglowa kąpiel sucha
-
Genever
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 31 maja 2022 06:44
- Podziękował: 19 razy
- Podziękowano: 73 razy
Re: Kwasowęglowa kąpiel sucha
Myślę, że jest też wiele przeciwskazań ale tutaj powinienien pomóc lekarz.
Brakuje mi takich zabiegów, zwykle przy wyjazdach vNFZ ledwo jestem w stanie wyprosić jakiś z zabiegów mokrych np.
-
Gość
"Efekt terapeutyczny:
Lecznicze działanie dwutlenku węgla CO2 polega na rozszerzeniu naczyń włosowatych, tętniczych i żylnych spowodowany wydzielaniem się w skórze ciał histaminopodobnych i acetylocholiny. Efektem takiego działania terapii CO2 jest spadek ciśnienia krwi na skutek rozszerzenia łożyska naczyniowego. Opisany proces zachodzi bez udziału dodatkowego czynnika termicznego. Zabiegi w gazowym dwutlenku węgla czyli tzw. zabiegi suche zalecane są w przypadku schorzeń kardiologicznych, gdzie stosowanie obciążających hydrostatycznie i termicznie kąpieli kwasowęglowych mokrych jest niewskazane. Po kąpielach kwasowęglowych występuje ogólne uspokojenie, poprawa samopoczucia, czasami uczucie rozleniwienia i senność."
-
Bibi2
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
- Podziękował: 21 razy
- Podziękowano: 31 razy
Jakiś spektakularnych zmian nie zaobserwowałam , fajne jest to , że kuracjusze siedzą w takim kółeczku i powinno być cicho ,
nawet niektórym przeszkadza przewracanie kartek w książce .
Mówią , że to jest bardzo dobry zabieg
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękowano: 5 razy
-
Zosia
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 29 gru 2009 15:33
- Oddział NFZ: Podlaski
- Podziękował: 15 razy
- Podziękowano: 25 razy
- BarbaraB64
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 01 mar 2019 18:01
- Oddział NFZ: Śląski
- Podziękowano: 2 razy
- Gabriela
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 19 kwie 2013 15:00
- Oddział NFZ: Zachodniopomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękowano: 1 raz
Ja miałam suchą przed dwoma laty w Krynicy Zdrój, do zabiegu miałam być ubrana, ale pani kazała odsłaniać jak najwiecej ciała (łydki,brzuch, stopy bez skarpetek) Byłam na reumatologi więc z tego powodu, ten zabieg.andrzej1955 pisze: 12 paź 2023 16:24 Witam- chciałem zapytać czy ktoś z Forumowiczów korzystał z takiego zabiegu na jakie schorzenie i z jakim efektem- będę wdzięczny za wszystkie opinie, Pozdrawiam![]()
W moim odczuciu, zabieg zbędny. Andrzej1955 czy masz już jakieś doświadczeni z tym zabiegiem? Czy orientacyjnie pytasz.