Ciasta-sprawdzone przepisy
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
- Gabriela
- Super Kuracjusz
- Posty: 354
- Na forum od: 19 kwie 2013 15:00
- Oddział NFZ: Zachodniopomorski
- Staż sanatoryjny: 10
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
Może ktoś podeśle sprawdzony przepis.
Re: Ciasta-sprawdzone przepisy
pewnie jagodzianki wnukom piecze
-
- Pomocny Kuracjusz
- Posty: 75
- Na forum od: 13 gru 2019 06:11
- Oddział NFZ: Podlaski
- Staż sanatoryjny: 8
Szarlotka Tatrzańska
Robiłem kilka podejść aby uzyskać taki efekt końcowy. Kluczową rolę odgrywa odmiana jabłek czyli szara reneta. Zastępowałem antonówką lecz to nie było to.
Ta szarlotka wychodzi przepyszna i cieszy oko
Przepis na blachę 25x36 cm.
Kruche ciasto:
400 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
pół szklanki drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka jaj
łyżka kwaśnej śmietany np. 18%
Składniki na jabłkowe nadzienie
3 kg jabłek szara reneta
2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania/ opcjonalnie /
rumem.
Kruche ciasto:Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, zimne pokrojone na kawałeczki masło,śmietanę. Całość wyrobić na gładką masę, podzielić na pół. Uformować dwie kule, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 1 godzinę.
Zamrożoną połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na blachę wyłożoną papierem, lekko uklepać . Podpiec w piekarniku w temp.180 st.C przez 15 min.
Jabłka po obraniu kroimy na cienkie plastry. W misce mieszamy z cynamonem. Następnie wykładamy poziomo na podpieczone ciasto I na to ścieramy ciasto na kruszonkę. Szarlotkę pieczemy w 170 st.C przez ok.80 min. Po upieczeniu można posypać pudrem.