Ciasta-sprawdzone przepisy

Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... p?f=2&t=10 oraz netykieta.
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Posty: 11914
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: Atina »

Felice...piękne wypieki ;)
anezobk
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 213
Na forum od: 22 sie 2010 20:48

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: anezobk »

Pogratulować zdolności.
Awatar użytkownika
Gabriela
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 360
Na forum od: 19 kwie 2013 15:00
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 12

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: Gabriela »

Jest czas na jagodzianki.
Może ktoś podeśle sprawdzony przepis. :kwiat:
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Posty: 4503
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26

Re: Ciasta-sprawdzone przepisy

Post autor: Bibi2 »

W jagodziankach najlepsza jest Nutka , ale Ona chyba trochę zajęta ;)
pewnie jagodzianki wnukom piecze :)
pawel03
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Posty: 75
Na forum od: 13 gru 2019 06:11
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 8

Szarlotka Tatrzańska

Post autor: pawel03 »

SZARLOTKA TATRZAŃSKA.
Robiłem kilka podejść aby uzyskać taki efekt końcowy. Kluczową rolę odgrywa odmiana jabłek czyli szara reneta. Zastępowałem antonówką lecz to nie było to.
Ta szarlotka wychodzi przepyszna i cieszy oko🙂
Przepis na blachę 25x36 cm.
Kruche ciasto:
400 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
pół szklanki drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka jaj
łyżka kwaśnej śmietany np. 18%

Składniki na jabłkowe nadzienie
3 kg jabłek szara reneta
2 łyżeczki cynamonu
- cukier puder do posypania/ opcjonalnie /
rumem.
Kruche ciasto:Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, zimne pokrojone na kawałeczki masło,śmietanę. Całość wyrobić na gładką masę, podzielić na pół. Uformować dwie kule, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 1 godzinę.
Zamrożoną połowę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na blachę wyłożoną papierem, lekko uklepać . Podpiec w piekarniku w temp.180 st.C przez 15 min.
Jabłka po obraniu kroimy na cienkie plastry. W misce mieszamy z cynamonem. Następnie wykładamy poziomo na podpieczone ciasto I na to ścieramy ciasto na kruszonkę. Szarlotkę pieczemy w 170 st.C przez ok.80 min. Po upieczeniu można posypać pudrem.
pawel03
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Posty: 75
Na forum od: 13 gru 2019 06:11
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 8

Szarlotka Tatrzańska foto

Post autor: pawel03 »

Dołączam kilka zdjęć szarlotki.
Załączniki
20231014_180558.jpg
20231014_185958.jpg
20231014_185536.jpg
ODPOWIEDZ