Kołobrzeg Mewa (27.10-17.11.2024)

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2024 11:00
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 18 razy

Re: Kołobrzeg Mewa

Post autor: skrzys »

GIENIA pisze: 24 lip 2024 21:21 Skrzys , nie wiem czy czytałeś moją opinię , wprawdzie nie jest najnowsza , ale zapewne wiele się nie zmieniło .... jesli nie czytałeś , wklejam link ..
viewtopic.php?t=23979&start=70
Ja , jednego dnia zabiegi kończyłam przed 9,0 , a o 9,0 śniadanie , kolejnego zabiegi kończyłam tuż po śniadaniu ... naprzemiennie .
Odradzam , o ile będziesz miał wybór , zakwaterowanie w Mewie 5 .... strasznie tam śmierdzi , pisałam o tym w swojej opinii .
W czasie mojego turnusu , ani raz nie było kontroli pielęgniarek , na nic też nie trzeba było specjalnie uważać ... ważne , abyś był na zabiegach :)

Napisz swoją opinię po powrocie :)
Gienia jesteś WIELKA. taka masa informacji w twoich opisach że dobrze że wstawiłaś linka do nich bo pewnie jeszcze z 10x jak nie więcej będę czytał twoje opisy. BARDZO fajnie je się czytało, pod wszystkimi komentarzami i podziękowaniami dla Ciebie podpisuję się dwoma rękami. Gratulacje :kwiat: :kwiat: :kwiat: Taka masa info że na jeden raz to nie do przetrawienia.

Mam jeszcze takie pytanie: jak załatwić, gdzie tańsze miejsce parkingowe? a Dodatkowo mam jeszcze jeden problem z wyjazdem. Pracuję i jak pojadę do sanatorium w ramach uropu to się wyczyszczę z niego a nie chciałbym. w NFZ mówią że dopiero w sanatorium zadecydują czy dostanę L4 na ten czas. a ja coś muszę powiedzieć przełożonemu, Myślę żeby wziąć l4 od lekarza POZ tylko czy da na 21 dni.ponoć może, w trosce o zdrowie pacjenta.

A może jest ktoś na forum albo zna kogoś z forum kto ma aktualne jakieś dane np. z tego roku???
Mijariolka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 mar 2023 20:07
Podziękowano: 11 razy

Post autor: Mijariolka »

Skrzys, bardzo dziękuję za informację :D
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 65 razy

Post autor: darek »

Do <Skrzys-a>

Poruszyłes temat
Potencjalnego --L-4
Podczas pobytu santoryjnego

Od lat toczą się akademickie rozmowy na ten temat.
Jednak wykładnia od lat pozostaje TA SAMA

Podczas pobytu sanatoryjnego Nie ma szan na L-4

Choć sa tacy co będą TWIERDZIĆ inaczej.
Wszystko uzaleznione jest od Twojego ZUS czy i jak zweryfikuje owe L-4 -mając informację o Twoim pobycie w Sanatorium

Doktor w sanatorium
NIE WYPISZE CI Druku
No chyba ,że Cię ROZŁOŻY
no ale wtedy tracisz równie Zabiegi BEZ PRAWA odbioru
Doktor Rodzinny
Słyszałem że są Desperaci

Jest na Forum TEMAT na ten temat możesz sobie poczytać Opisy innych
Jednak Osobiście
Nie polecam kombinować bo kazdy kij ma dwa Końce

Na sanatorium potrzebujesz 15 dni Urlopu
Chyba dasz radę
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 122 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Atina »

Kiedyś to nasi rodzice jeździli do sanatorium na L4...a teraz wysyłają nas pracujących na własnych urlopach :roll:
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 44 razy

Post autor: ewasz »

Skrzys, już masz odpowiedzi więc nie będę ich powielać :D
Miłego dnia, pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 65 razy

Post autor: darek »

Atina pisze: 25 lip 2024 09:54 Kiedyś to nasi rodzice jeździli do sanatorium na L4...a teraz wysyłają nas pracujących na własnych urlopach :roll:

oj Atino

Rodzice ok

Ja jeżdziłem do Sanatorium które mialo 24 dni
Tak 24 dni pobytu rozpoczynało się Sniadaniem kończyło kolacją
Ja dostawałem na pobyt Sanatoryjny Bilet na PKP 2 klasa -Taki jak chłopaki w wojsku
Na dojazd i powrot z sanatorium
TAK
To Pielęgniarka wraz z wypisem dawala ow Bilet Dla niektorych była to OTATNIA deska ratunku na ...powrot do Domu

Do dziś opowiadam w Santorium
jak to wracałem z Kolobrzegu przez Gdańsk-Olsztyn -Warszawę -Poznań -Wrocław do Katowic a odprowadzał nas też kolega ze Stalowej Woli
i było to w czasach kiedy aby być przyjętym należało oddac kartkę na mieso w ilości 1 kg :)

Oczywiście na powrot doktor wypisywał 2-3 dni bo pociągi na tarsie Katowice Kołobrzeg miały przejazd 12-14 godzin dziś robią to w 7-8

To nie tak odległe CZASY
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

darku, chodzi mi o to że urlop chciałbym spędzić inaczej niż w sanatorium, na sanatorium 15 dni powiadasz i może by się udało nazbierać tyle dni ale wolę mieć coś w zapasie gdybym potrzebował parę dni wolnego.
Wczoraj czytałem że lekarz może w roku do 180 dni dać wolnego, ja tyle nie potrzebuję,
dziś czytałem dwa artykuły yj.
https://www.medonet.pl/zdrowie-i-wellbe ... 23824.html
https://www.medonet.pl/zdrowie-i-wellbe ... 93447.html
chodzi o l4 od psychiatry ale niezależnie od jakiego lekarza l4 jest po to żeby stan zdrowia pacjenta się poprawił, zgadza się? a po co jedzie się do sanatorium? na wczasy? Niektórzy tak to traktują ale taki wyjazd ma na celu poprawę stanu zdrowia człowieka. więc wydaje mi się że skoro pacjent może chodzić to może pojechać leczyć się dodatkowo w sanatorium.
Muszę porozmawiać z moją lekarką z POZ a potem z lekarzem psychiatrą i zobaczymy co oni powiedzą. Może ktoś był w podobnej sytuacji?
Jestem na emce dorabiam i leczyć się muszę na urlopie???
Gość

Post autor: Gość »

Uparciuszek... 🙂
Wszyscy Ci tłumaczą jak sprawa wygląda a Ty swoje.
ZUS może podważyć zasadność wystawienia takiego lewego zwolnienia i narazisz lekarza na nieprzyjemności.
Na czas pobytu w sanatorium uzdrowiskowym (nie w szpitalu uzdrowiskowy) nie przysługuje zwolnienie. Koniec kropka.
Można dyskutować czemu tak jest, ale to niczego nie zmieni.
skrzys
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Oj, ka_jak kazimierz nie jestem uparciuszkiem, no może troszkę, zobaczymy co lekarze powiedzą to raz a dwa co może się stać jeśli będąc powiedzmy parę dni na l4 ( i mogąc chodzić) pojadę do sanatorium? Może ktoś był w takiej sytuacji? Muszę w tygodniu zadzwonić na infolinię.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 163 razy
Podziękowano: 105 razy

Post autor: GIENIA »

Jeśli zadzwonisz na infolinię i zapytasz , co by było , gdybyś przed samym wyjazdem na turnus , nagle zachorował , i dostał L4 , a jednak chciał pojechać , już z góry będzie pachniało kombinowaniem ;)
Powodzenia :)
ODPOWIEDZ