Kołobrzeg Mewa (27.10-17.11.2024)

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Ciri
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 maja 2023 23:26

Re: Kołobrzeg Mewa

Post autor: Ciri »

skrzys - odnośnie zwolnienia lek - gdybym była na emce to raczej bym się nie zastanawiała tylko bym brała zwolnienie w całości lub w części. Moze i jakiś urzędas to czyta ale jak czyta to wie, że sporo osób w ten sposób robi, m.in nauczyciele, którzy dostają skierowanie po wakacjach albo ludzie prowadzący działalność. Ci prowadzący w sumie maja najlepiej bo nie muszą się użerać z pracodawcą tylko ew z ZUS-em. I ze dużo im ten ZUS nie zrobi, najwyżej zasiłek cofnie, pod warunkiem że udowodni ze zwolnienie było wykorzystywane niewłaściwie. Tylko jak jedziesz na leczenie to trudno udowodnić tę niewłaściwość. Tylko - jak ktoś tu pisał - na zwolnieniu trzeba podać adres pobytu . Bo przecież możesz prywatnie jechać na leczenie gdzieś do jakiego specjalistycznego ośrodka którego nie masz w miejscu zamieszkania . Dodam jeszcze że te trzy dni na powiadomienie ZUS-u mnie zastanawia. - w jaki sposób powiadomisz ZUS? list napiszesz? mysle że formą powiadomienia est adres wskazany na zwolnieniu . I tylko na zwolnieniu.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: darek »

....KOLEJNY RAZ Toczy się Dyskusja ,która do niczego rozsądnego nie doprowadzi

MY Polacy Nie znamy Prawa

A jakiś paragraf wyraźnie Mówi

Podczas Absebncji chorobowej zwanej popularnie L-4 Nie można korzystać z Innych świadczeń NFZ

Wniosek masz L-4 - w santorium nie korzystasz z zabiegów

Jest też inny Przypadek wychodzisz ze Szpitala i chcesz udac się do innego Doktora na NFZ

Nie mozesz w tym samym dniu kiedy byleś w Klince/szpitalu iść do Specjalisty
Możesz ale Prywatnie nie na NFZ

Osobiście miałem wezwanie o zasadność wizyty w dniu wypisu u Specjalisty w godzinach późnopopołudniowych gdy do 15,00 byłem w klinice

Oczywiście Zrobisz jak będziesz chcial i uważał lub jak napisza doradcy
jednak musisz Pamietać NIE PO TO Komputeryzowano gabinety aby dawać siebie oszukiwać
Każdy szuka oszczędności

A co do wczesnijszego przybycia do Mewy
może to być UTRUDNIONE ponieważ w tych sanatoriach turnusy się zazębiaja
Jedni mają opuścić pokoj do 10.00
kolejni wchodzą od 14,00
A zdarza się że póxniej

Chyba że w Mewach maja pokoje wolne -ale to musiz zweryfikować z Recepcją Mewy I i spytać się czy jest taka możliwość
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Felice »

Podczas Absebncji chorobowej zwanej popularnie L-4 Nie można korzystać z Innych świadczeń NFZ
Co za bzdury wypisujesz. Podczas zwolnienia akurat można korzystać z zabiegów. Jak sobie wyobrażasz dochodzenie do sprawności fizycznej np po operacji ortopedycznej, czy neurologicznej?
Podczas pobytu w szpitalu nie możesz korzystać z innych świadczeń poza szpitalem, chyba że to świadczenie wygeneruje szpital.(np konsultacja )
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: darek »

Mówie w kontekście pobytu w sanatorium
Gdy masz np Grypę lub inna przypadłość wtedy oddajesz Kartę zabiegową i w dniach kiedy masz wypisane L-4 nie korzystasz z zabiegów

Oczywiście jeżeli jesteś SKIEROWANA na rehabilitację i gdy Pracujesz masz tzw Skierowanie Poszpitane to wtedy to się nie tyczy

Nawet teraz gdy byłem w Ciechocinku
Pani miala Jakiś Problem Zdrowotny
Nie była nawet 2-3 dni na Stołowce
Otrzymała Zawolnienie L-4 oraz Informację że za dni Kiedy chorowała Zabiegow nie może odebrać
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Darek napisałeś jednoznacznie, a to może wprowadzać w błąd.
Przeglądając internet trafiłam na wywiad z pracownikiem ZUS, który powiedział, że sanatorium tylko w ramach urlopu. Zostańmy przy tym i nie zagłębiajmy się w dywagacje.
skrzys
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2024 11:00
Oddział NFZ: Opolski

Post autor: skrzys »

darek pisze: 29 lip 2024 20:21 ....KOLEJNY RAZ Toczy się Dyskusja ,która do niczego rozsądnego nie doprowadzi

MY Polacy Nie znamy Prawa

A jakiś paragraf wyraźnie Mówi

Wniosek masz L-4 - w santorium nie korzystasz z zabiegów

Jest też inny Przypadek wychodzisz ze Szpitala i chcesz udac się do innego Doktora na NFZ

Nie mozesz w tym samym dniu kiedy byleś w Klince/szpitalu iść do Specjalisty
Możesz ale Prywatnie nie na NFZ

Osobiście miałem wezwanie o zasadność wizyty w dniu wypisu u Specjalisty w godzinach późnopopołudniowych gdy do 15,00 byłem w klinice

Oczywiście Zrobisz jak będziesz chcial i uważał lub jak napisza doradcy
jednak musisz Pamietać NIE PO TO Komputeryzowano gabinety aby dawać siebie oszukiwać
Każdy szuka oszczędności

A co do wczesnijszego przybycia do Mewy
może to być UTRUDNIONE ponieważ w tych sanatoriach turnusy się zazębiaja
Jedni mają opuścić pokoj do 10.00
kolejni wchodzą od 14,00
A zdarza się że póxniej

Chyba że w Mewach maja pokoje wolne -ale to musiz zweryfikować z Recepcją Mewy I i spytać się czy jest taka możliwość

Generalnie wychodzi na to co napisała Felice
" Przeglądając internet trafiłam na wywiad z pracownikiem ZUS, który powiedział, że sanatorium tylko w ramach urlopu.
Zostańmy przy tym i nie zagłębiajmy się w dywagacje"
może być rawdą nie mniej spytam lekarz pierwszego kontaktu jak to z jej strony wygląda. poza tym z ZUS to nie w ramach l4 jako prewencja jak pisałeś Darku???

Ws szybszego przybycia to niektóre ośrodki jeśli mają komercyjne pokoje to oferują nocleg dla każdego chętnego i tak może być w Mewie. znajdę numer to zadzwonię.

Ponawiam kolejne pytanie:czy wiecie, znacie kogoś kto jedzie w tym terminie do Mewy lub szerzej do Kołobrzegu? Czy to ja tak szybko dostałem skierowanie a pozostali jeszcze nie wiedzą o nim czy poprostu nie zajrzeli na nasze forum(jeszcze)? :-)
skrzys
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Patrząc na portalu B... można tam zarezerwować poój ale nie jest taniej niż gdzie indziej
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Skrzys najlepiej i najprościej byłoby, gdybyś udał się po informację do swojego oddziału ZUS. Lekarz POZ zawsze może wystawić L4 jak widzi tego zasadność. Jeżeli schorzenie na które jedziesz do sanatorium wymaga tego, by być na zwolnieniu to on wystawi.
Prawda jest taka, że ostatnio ZUS bardzo wziął pod lupę zwolnienia, nawet te od psychiatry.
skrzys
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Tylko infolinia a tam wiesz jak obsługują, tak że pani powiedziała że lekarz w sanatorium na przyjęciu może da l4. i Gadaj z nią jak to od niej nie zależy.
skrzys
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Jeszcze raz zapytam bo w powodzi słowa pisanego może umknęło:
Czy znacie wiecie kto wybiera się w tym terminie do Mewy? Pytam pod kątem transportu pobytu kosztów itp może jakiś bywalec sanatoryjny mógłby być przedodnikiem po świecie sanatoryjnym :-)
Zastanawiam się czy ja tak szybko dostałem skierowanie czy inni też tak szybko dostają skierowania?
ODPOWIEDZ