Kołobrzeg Mewa (27.10-17.11.2024)
Re: Kołobrzeg Mewa
- darek
- Przyjaciel forum
- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
MY Polacy Nie znamy Prawa
A jakiś paragraf wyraźnie Mówi
Podczas Absebncji chorobowej zwanej popularnie L-4 Nie można korzystać z Innych świadczeń NFZ
Wniosek masz L-4 - w santorium nie korzystasz z zabiegów
Jest też inny Przypadek wychodzisz ze Szpitala i chcesz udac się do innego Doktora na NFZ
Nie mozesz w tym samym dniu kiedy byleś w Klince/szpitalu iść do Specjalisty
Możesz ale Prywatnie nie na NFZ
Osobiście miałem wezwanie o zasadność wizyty w dniu wypisu u Specjalisty w godzinach późnopopołudniowych gdy do 15,00 byłem w klinice
Oczywiście Zrobisz jak będziesz chcial i uważał lub jak napisza doradcy
jednak musisz Pamietać NIE PO TO Komputeryzowano gabinety aby dawać siebie oszukiwać
Każdy szuka oszczędności
A co do wczesnijszego przybycia do Mewy
może to być UTRUDNIONE ponieważ w tych sanatoriach turnusy się zazębiaja
Jedni mają opuścić pokoj do 10.00
kolejni wchodzą od 14,00
A zdarza się że póxniej
Chyba że w Mewach maja pokoje wolne -ale to musiz zweryfikować z Recepcją Mewy I i spytać się czy jest taka możliwość
- Felice
- Przyjaciel forum
- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
Co za bzdury wypisujesz. Podczas zwolnienia akurat można korzystać z zabiegów. Jak sobie wyobrażasz dochodzenie do sprawności fizycznej np po operacji ortopedycznej, czy neurologicznej?Podczas Absebncji chorobowej zwanej popularnie L-4 Nie można korzystać z Innych świadczeń NFZ
Podczas pobytu w szpitalu nie możesz korzystać z innych świadczeń poza szpitalem, chyba że to świadczenie wygeneruje szpital.(np konsultacja )
- darek
- Przyjaciel forum
- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
Gdy masz np Grypę lub inna przypadłość wtedy oddajesz Kartę zabiegową i w dniach kiedy masz wypisane L-4 nie korzystasz z zabiegów
Oczywiście jeżeli jesteś SKIEROWANA na rehabilitację i gdy Pracujesz masz tzw Skierowanie Poszpitane to wtedy to się nie tyczy
Nawet teraz gdy byłem w Ciechocinku
Pani miala Jakiś Problem Zdrowotny
Nie była nawet 2-3 dni na Stołowce
Otrzymała Zawolnienie L-4 oraz Informację że za dni Kiedy chorowała Zabiegow nie może odebrać
- Felice
- Przyjaciel forum
Przeglądając internet trafiłam na wywiad z pracownikiem ZUS, który powiedział, że sanatorium tylko w ramach urlopu. Zostańmy przy tym i nie zagłębiajmy się w dywagacje.
darek pisze: 29 lip 2024 20:21 ....KOLEJNY RAZ Toczy się Dyskusja ,która do niczego rozsądnego nie doprowadzi
MY Polacy Nie znamy Prawa
A jakiś paragraf wyraźnie Mówi
Podczas Absebncji chorobowej zwanej popularnie L-4 Nie można korzystać z Innych świadczeń NFZ
Wniosek masz L-4 - w santorium nie korzystasz z zabiegów
Jest też inny Przypadek wychodzisz ze Szpitala i chcesz udac się do innego Doktora na NFZ
Nie mozesz w tym samym dniu kiedy byleś w Klince/szpitalu iść do Specjalisty
Możesz ale Prywatnie nie na NFZ
Osobiście miałem wezwanie o zasadność wizyty w dniu wypisu u Specjalisty w godzinach późnopopołudniowych gdy do 15,00 byłem w klinice
Oczywiście Zrobisz jak będziesz chcial i uważał lub jak napisza doradcy
jednak musisz Pamietać NIE PO TO Komputeryzowano gabinety aby dawać siebie oszukiwać
Każdy szuka oszczędności
A co do wczesnijszego przybycia do Mewy
może to być UTRUDNIONE ponieważ w tych sanatoriach turnusy się zazębiaja
Jedni mają opuścić pokoj do 10.00
kolejni wchodzą od 14,00
A zdarza się że póxniej
Chyba że w Mewach maja pokoje wolne -ale to musiz zweryfikować z Recepcją Mewy I i spytać się czy jest taka możliwość
Generalnie wychodzi na to co napisała Felice
" Przeglądając internet trafiłam na wywiad z pracownikiem ZUS, który powiedział, że sanatorium tylko w ramach urlopu.
Zostańmy przy tym i nie zagłębiajmy się w dywagacje"
może być rawdą nie mniej spytam lekarz pierwszego kontaktu jak to z jej strony wygląda. poza tym z ZUS to nie w ramach l4 jako prewencja jak pisałeś Darku???
Ws szybszego przybycia to niektóre ośrodki jeśli mają komercyjne pokoje to oferują nocleg dla każdego chętnego i tak może być w Mewie. znajdę numer to zadzwonię.
Ponawiam kolejne pytanie:czy wiecie, znacie kogoś kto jedzie w tym terminie do Mewy lub szerzej do Kołobrzegu? Czy to ja tak szybko dostałem skierowanie a pozostali jeszcze nie wiedzą o nim czy poprostu nie zajrzeli na nasze forum(jeszcze)?

- Felice
- Przyjaciel forum
Prawda jest taka, że ostatnio ZUS bardzo wziął pod lupę zwolnienia, nawet te od psychiatry.
Czy znacie wiecie kto wybiera się w tym terminie do Mewy? Pytam pod kątem transportu pobytu kosztów itp może jakiś bywalec sanatoryjny mógłby być przedodnikiem po świecie sanatoryjnym

Zastanawiam się czy ja tak szybko dostałem skierowanie czy inni też tak szybko dostają skierowania?