Sanatorium Ustroń Zdrój Równica

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
BarbaraB64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2019 18:01
Oddział NFZ: Śląski
Podziękowano: 2 razy

Re: Sanatorium Ustroń Zdrój Równica

Post autor: BarbaraB64 »

Andrzejem 1954 żadnych dodatkowych kosztów nie musiałysmy ponosić , przy rejestracji od razu zapytałysmy czy jest możliwość otrzymania jedynki powyżej piątego piętra i nie było problemu. Byłyśmy u koleżanki na trzecim piętrze w pokoju zobaczyć jak wyglądają te pokoje które nie są odnowione i nie chciałabym w takim pokoju mieszkać trzy tygodnie więc warto od razu pytać o lepszy pokój bo opłata taka sama a warunki nie do porównania.
andrzejm1954
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 paź 2012 18:35
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 11
Podziękował: 8 razy

Post autor: andrzejm1954 »

Dziękuję za szybką odpowiedź. To jeszcze tylko dopytam czy byłyście dzień wcześniej czy normalnie zgodnie ze skierowaniem :roll: Rozumiem, że generalnie byłaś zadowolona. Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
BarbaraB64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Koleżanka była dzień wcześniej bo kiepski dojazd miała , płaciła za nocleg ze śniadaniem coś koło 250 zł , została w tym samym pokoju w którym nocowała, Ja przyjechałam w tym samym dniu bo nie mam daleko , byłam o szóstej rano żeby mieć większą szansę na jedynkę. Z pobytu jestem zadowolona, zabiegi super , w sumie takie jakie chciałam , w pokoju czysto, jedzenie też ok , smaczne i świeże chociaż menu powtarzające się praktycznie co tydzień ;) opieka pielęgniarska i lekarska też ok , my na 10 piętrze mieliśmy pokój zabiegowy na 9 piętrze a gabinet lekarski na 10 piętrze, nie wiem dokładnie ile jest gabinetów zabiegowych i ilu lekarzy ale podejrzewam że jeden zabiegowy przypada na dwa piętra bo tak było u nas czyli pielęgniarki miały pod opieką 9 i 10 piętro. Gdybyś miał jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem.
andrzejm1954
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 paź 2012 18:35
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 11
Podziękował: 8 razy

Post autor: andrzejm1954 »

Bardzo dziękuję za wyczerpującą dla mnie odpowiedź. Przymierzam się od 2 października do Ustronia z tzw. zwrotów. Byłbym zadowolony gdybym trafi na Równicę. Jeszcze raz dziękuję :kwiat: :kwiat: :kwiat:
Aniutek
Na forum od: 04 wrz 2024 16:49
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski

Post autor: Aniutek »

BarbaraB64

Ja też mam pytanka,
Jak to wygląda organizacyjnie, mniej więcej o której jest wizyta u lekarza w celu ustalenia zabiegów?
Pisała Pani, że była wcześnie rano. Czy do tej 14tej Pani załatwiła wizytę u lekarza?
Wybieram się w najbliższym czasie a nocuje dzień wcześniej w innym obiekcie. Rozważam np czy zostawić tam bagaż i po niego wrócić przed 14 (o ile będzie możliwość) jak załatwię całą rejestrację 😉.

Co warto zabrać z takich dodatkowych rzeczy?
Wyczytałam do tej pory gdzieś, że więcej niż jeden strój kąpielowy 😉 coś jeszcze Pani jest w stanie podpowiedzieć?
A właśnie tam na tym basenie trzeba mieć czepek?

Czy w pokoju jest jakaś szklanka/kubek , sztućce czy lepiej zabrać swoje?

Pamięta Pani mniej więcej jaki koszt jest wycieczek? Jeśli jest zagraniczna trzeba mieć euro przy sobie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: darek »

do Aniutka

Procedura przyjęcia byla opisywana wielokrotnie
Ale pozwolę sobie pokrótce

OFICJALNIE o 8 rano Otwiera sw podwoje Recepcja -Przyjęcie
Jest czy są 3-4 Stanowiska
Po odstaniu kolejki
Otrzymujemy POKÓJ - jednak jest to na zasadzie że Otrzymujemt Przydział Bez klucza
Kierowani jestesmy do
Stołówki gdzie ustalamy Ture oraz stolik
Udajemy się to też na parterze do wstepnej pomairu cisnienie

Mamy Pokoj i piętro
Udajemy sie do dyzurki Pielegniarskiej tam robimy cały wywiad medyczny spisujemy dane plus info o lekach
Otzrymujemy skierowanie do Doktora
w 90% udajemy się gdzie Po rozmowie otrzymujemy czy negocjujemy zabiegi

CZEKAMY az poprzednicy opuszczą i Panie sprzatajace przygotuja Pokoj

Idziemy na Obiad
Przeważnie podczas Obiadu otrzymujemy komunikat
Twoj Pokoj jest dostępny
Po Obiedzie znowu recepcja i otrzymujemy klucz do pokoju
Odbieramy z przechowalni Bagaż i idziemy na Kwadrat

Ach przy opłaceniu opłat OTRZYMUJEMY BRANZOLETĘ ,ktora jest nasza Smyczą

WYCIECZKI

Jest Regionalne Biuro Podroży ,ktore oferuje codzinnie wycieczkę
zagraniczne Wiedeń -Budapeszt Bratsława Praga
Plus po beskidzie ślaskim

EURO niestety trzebna sobie kupić bo tzreba sobie kupić Obiad czy napój czy pamiatki

Sanatorium NIE DAJE PROWIANTU ,ale też NIE POBIERA OPŁATY za wycieczkę całodzienna
Zglasza się fakt na stołowce
Bo każde wejście na stołowke to trzeba się zameldowac Banzoletą jak i Zabieg
Awatar użytkownika
BarbaraB64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Aniutek pisze: 04 wrz 2024 19:12 BarbaraB64

Ja też mam pytanka,
Jak to wygląda organizacyjnie, mniej więcej o której jest wizyta u lekarza w celu ustalenia zabiegów?
Pisała Pani, że była wcześnie rano. Czy do tej 14tej Pani załatwiła wizytę u lekarza?
Wybieram się w najbliższym czasie a nocuje dzień wcześniej w innym obiekcie. Rozważam np czy zostawić tam bagaż i po niego wrócić przed 14 (o ile będzie możliwość) jak załatwię całą rejestrację 😉.

Co warto zabrać z takich dodatkowych rzeczy?
Wyczytałam do tej pory gdzieś, że więcej niż jeden strój kąpielowy 😉 coś jeszcze Pani jest w stanie podpowiedzieć?
A właśnie tam na tym basenie trzeba mieć czepek?

Czy w pokoju jest jakaś szklanka/kubek , sztućce czy lepiej zabrać swoje?

Pamięta Pani mniej więcej jaki koszt jest wycieczek? Jeśli jest zagraniczna trzeba mieć euro przy sobie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Rejestracja rozpoczyna się od godziny ósmej i tak jak pisał Darek jest kilka stanowisk , przy rejestracji otrzymuje się pokój , niestety klucze do pokoju dopiero o 14- tej chyba że panie pokojowe szybciej uwiną się ze sprzątaniem wtedy jest nadzieja że recepcja wyda klucz szybciej , od razu też pobierana jest w recepcji opłata za pokój , telewizję jeżeli ktoś chce i parking jeśli ktoś jest samochodem i chce korzystać z parkingu no i oczywiście opłata klimatyczna. Po rejestracji udajemy sie do okienka obok recepcji i tam podana jest godzina wizyty u lekarza, ja miałam ustaloną godzinę na 9:30 , potem na stołówkę i wybór diety, potem idziemy do pokoju zabiegowego a jak załatwimy wszystko u pielęgniarki to czekamy na wizytę u lekarza, po wizycie lekarskiej praktycznie zaraz miałam wydrukowaną kartę zabiegową i już w tym samym dniu pierwsze zabiegi . O 13- tej idziemy na obiad i opaska która jest nam wręczana w recepcji przy rejestracji nie jest potrzebna na stołówce , opaską logujemy się tylko na zabiegach. W pokojach jest kubek , talerzyk i sztućce, powyżej piątego piętra są też w pokojach lodówki , na basenie czepek nie jest wymagany a stroje kąpielowe lepiej zabrać dwa bo nie wiadomo jaka pogoda się trafi i czy zdążą wyschnąć. Jeżeli chodzi o bagaż i przechowalnię to niestety ale moja walizka jak i większości nowo przybyłych kuracjuszy nie zmieściła się w szafkach więc nie skorzystałam z przechowalni . Jeżeli chodzi o wycieczki to ceny są różne , ja byłam tylko na jednej wycieczce w Żywcu która kosztowała 80 zł plus opłata za rejs statkiem i wyjazd kolejką na górę Żar , z tego co czytałam to do Wiednia wycieczka kosztowała 250 zł plus jakieś euro trzeba było sobie kupić ale nie pamiętam ile , pani z biura podróży przychodzi na stołówkę i ogłasza wycieczki, ma też na parterze swoje stoisko i tam są foldery z propozycjami wycieczek . Mam nadzieję że pomogłam, jeśli mogę coś podpowiedzieć to proszę przy rejestracji poprosić o pokój powyżej piątego piętra, tam są pokoje odnowione. Pozdrawiam i Życzę Miłego pobytu .
Aniutek
Na forum od: 04 wrz 2024 16:49
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski

Post autor: Aniutek »

BarbaraB64
darek

Dziekuje za szczegółowe informacje.
Pozdrawiam
Bastek
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 sty 2022 15:52
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Bastek »

Witam bardzo serdecznie dziękuję , za opisane dokładnego , przyjęcia do Sanatorium Równica w Ustroń . To jest przykład, że np. , przydział do Sanatorium Równica mam od dnia 12.09.2024 roku do dnia 3.10.2024 roku . I czy np. mogę przyjechać 1 lub 2 dni wcześniej prywatne do Sanatorium ? I np. jak bym przyjechał tego dnia 10.09.2024 roku lub 11.09.2024 roku . I czy muszę pokój opuścić w dniu 12.09.2024 roku . Czy będą mógł już w nim zostać do końca turnusu z NFZ ? Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
BarbaraB64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Bartek można przyjechać wcześniej tylko płacisz wtedy za ten wcześniejszy pobyt jak za hotel, koleżanka przyjechała dzień wcześniej popołudniu i ze śniadaniem płaciła coś koło 250 zł , udało jej się też zostać w tym samym pokoju , przy rejestracji w recepcji poprosiła o to i udało się .
ODPOWIEDZ