Małopolska, krótki czas oczekiwania

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
Alicja5
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 kwie 2021 15:57
Oddział NFZ: Małopolski

Re: Małopolska, krótki czas oczekiwania

Post autor: Alicja5 »

zibi1959 pisze: 14 wrz 2024 19:42 Może napiszcie ile teraz się czeka na wyjazd do sanatorium od chwili złożenie wniosku do wyjazdu
Moze coś się zmieni po powodziach,ale chyba niewiele
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 183 razy
Podziękowano: 110 razy

Post autor: GIENIA »

Zalany ośrodek , to mniej łóżek ... zapewne wydłużą się kolejki oczekiwania . Może być także trudniej o zwrot . Osoby , którym teraz odwołano turnusy , w pierwszej kolejności mogą być informowane o możliwości wyjazdu , nawet w terminie krótszym niż 14 dni ... oczywiście za Ich zgodą .
Awatar użytkownika
Wienia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 01 lis 2015 16:00
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 1 raz

Post autor: Wienia »

Witam :kwiat:
Znów złożyłam wniosek i już miesiąc czekam na decyzję.
Mam nadzieję szybko ustawić się w kolejce.
Pozdrawiam Małopolan I czytających. :kwiat:
mrozen
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 mar 2023 08:11
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: mrozen »

mrozen pisze: 24 lip 2024 14:56
malgonia pisze: 23 lip 2023 16:25 Coś sie zmieniło, złożyłam wniosek i odpisano ze czas oczekiwania 10 miesiecy, a dawniej było 4 lata
Zmieniło się dużo. W 2020 byłem w Ciechocinku a czekałem 3 i pół roku. W 2023 byłem w Inowrocławiu i czekałem 7 miesięcy od złożenia wniosku. W 2024 jadę w listopadzie do Ciechocinka wniosek złożyłem w kwietniu a jadę 19 listopada. W różnych oddziałach NFZ czeka się w kolejce około 10 miesięcy. Zasada twardo obowiązująca jest jedna. Wniosek można złożyć najwcześniej rok po zakończeniu poprzedniego pobytu w sanatorium, a przepis mówi jasno że kuracjusz może korzystać z kuracji raz na 18 miesięcy. Reasumując to wygląda tak że najwcześniej możesz wyjechać po 6 miesiącach od złożenia wniosku. A zwroty mogą tylko przyspieszyć wyjazd jeżeli termin jest dłuższy niż 6 miesięcy. Proste, bezwzględnie musi minąć najmniej18 miesięcy od powrotu z poprzedniego turnusu na którym się kurowaliśmy do następnego wyjazdu. Jeżeli kolejka jest dłuższa to pojedziesz np 12 miesięcy od poprzedniego pobytu + ilość miesięcy w kolejce, jednak nie mniej niż 6 miesięcy. Tak to wygląda w NFZ Kuj Pom a życie pisze swoje scenariusze. Ale obecnie trwają prace nad centralizacją podmiotów do których się wyjeżdża na kurację. Skończą się wyjazdy co pół roku np z NFZ, ZUS, PFRON, KRUS. Zostaną cwaniaczkom wyjazdy pełnopłatne i SPA.
mrozen
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Alicja5 pisze: 16 lip 2024 13:28 Mrozen,nie ma sprawy pochwale się ,oby tylko było czym,mam nadzieje ze będzie ok.Pozdrawiam
Alicjo, napisz nam jak zaczęłaś kurację we Wrzosie, jakie warunki i na co zwrócić uwagę. Pozdrawiam serdecznie. 💋🌹
mrozen
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

zibi1959 pisze: 14 wrz 2024 19:42 Może napiszcie ile teraz się czeka na wyjazd do sanatorium od chwili złożenie wniosku do wyjazdu
Można się pomylić w planowaniu wyjazdu. Po pierwsze od złożenia wniosku do wyjazdu czeka się średnio 8 miesięcy. Ale lekarz dokonujący przydziału i miejsca kuracji robi to po 3 lub 4 miesiącach od złożenia wniosku. Np złożyłem wniosek 2 kwietnia, a 28 czerwca już dostałem wiadomość o przydziale, miejscu i terminie kuracji na 19 listopada. A więc prawie 5 miesięcy przed terminem wyjazdu wiedziałem gdzie i kiedy dostałem przydział. Tak że wszystko się terminowo zgadza zgodnie z wytycznymi MZ. 12 miesięcy od powrotu z ostatniej kuracji można złożyć wniosek, plus około 6 lub 8 miesięcy do wyjazdu. Co jest zgodne z dyrektywą NFZtu że można korzystać z leczenia sanatoryjnego co 18 miesięcy.
Awatar użytkownika
Wienia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 01 lis 2015 16:00
Podziękował: 1 raz

Post autor: Wienia »

Wniosek oceniony pozytywnie po 6 tyg mam nadany nr
Czas oczekiwania 9 miesięcy i nr w kolejce ponad 15 tyś.
Więc czekamy Pozdrawiam :kwiat:
Alicja5
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 19 kwie 2021 15:57

Post autor: Alicja5 »

mrozen pisze: 06 paź 2024 10:20
Alicja5 pisze: 16 lip 2024 13:28 Mrozen,nie ma sprawy pochwale się ,oby tylko było czym,mam nadzieje ze będzie ok.Pozdrawiam
Alicjo, napisz nam jak zaczęłaś kurację we Wrzosie, jakie warunki i na co zwrócić uwagę. Pozdrawiam serdecznie. 💋🌹
Witam.Przepraszam że późno piszę,ale z pobytu jestem bardzo zadowolona.Zabiegi super,pokój w studio ,ale w sumie lepszy niż jedynka ponieważ miałam balkon,czego w jedynkach nie ma.Wiewiórki orzechów mają poddostatkiemi nawet się zdarzyło że ktoś im podkradal :( Pogoda dopisała,koło grzybka ludzie jeszcze tańczyli,czyli wszystko ok.Pozdrawiam cieplutko
Awatar użytkownika
Malgosiasz46+
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 25 sie 2015 14:42

Post autor: Malgosiasz46+ »

Witam wszystkich serdecznie. Składałam wniosek 27.06.2024 , na dzień dzisiejszy mam numer 5010 :) bardzo szybko ubywa. Pozdrawiam :serce:
Awatar użytkownika
Malgosiasz46+
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 25 sie 2015 14:42

Post autor: Malgosiasz46+ »

Witam. Dzisiaj numer 3500. A przy jakim numerze już wiadomo o przyznaniu gdzie i kiedy się jedzie ? Pozdrawiam 😊
ODPOWIEDZ