Ciechocinek ORION

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
Ania06
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 04 sty 2017 20:55
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Re: Ciechocinek ORION

Post autor: Ania06 »

Ufff, bardzo się cieszę. Wyjeżdżam 11.05, (na NFZ) mam nadzieję, że będę zadowolona.:-)
Awatar użytkownika
Ania06
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Jestem trzeci dzień w Orionie. Na razie wszystko na plus. Baza zabiegowa bardzo dobra, jedzonko smaczne, wszędzie blisko: teznie, park zdrojowy. Brakuje tylko fajnego towarzystwa na tańce. :-)
Pietka 50+
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 lut 2017 14:04
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Pietka 50+ »

Aniu, nie martw się, na pewno jakaś fajne duszyczki się znajdą do tańca :D A balety na dole w budynku ? Tam chyba jest taka mała kawiarenka ?
życzę Ci pięknej pogody i zrób sobie spacer doparku sosnowego, żeby poobserwować cały tabun wiewiórek :D :kwiat:
Awatar użytkownika
Ania06
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Baletów niestety nie ma w budynku, jest remont kawiarenki. Pozostaje tylko spacerować :-). Na pewno wybiorę się do parku, dziękuję:-)
DanuTa58
Na forum od: 12 lis 2024 17:21
Oddział NFZ: Lubelski

Post autor: DanuTa58 »

Pobyt NFZ 23.10-08.11.2024. Po tygodniu zachorowałam najpierw ja, a potem mój mąż. Dopadł mnie koszmarny kaszel, dreszcze, gorące poty, brak sił, bez kataru. Lekarka I nie nazwała choroby, przepisała Augumentin, nie wykluczyła skierowania do lokalnego szpitala – nastąpiła tylko krótka poprawa w kaszlu. Lekarz II stwierdził przeziębienie, przepisał Erdomed – poprawy brak. Lekarka III z uwagi na brak poprawy zaproponowała wypisanie z sanatorium, z czego skorzystałam. Na moje pytanie, czy to Covid żaden z trzech lekarzy nie udzielił odpowiedzi. Po powrocie do domu kupiłam w aptece test za 11 zł, który wykazał Covid. Aktualnie nadal ciężko choruję, najgorszy jest ciężki uporczywy kaszel. Mam wielki żal, że w sanatorium zlekceważono zagrożenie Covid. W moim otoczeniu było bardzo wiele kaszlących osób, a tylko nieliczne nosiły maseczki. Do ich noszenia zachęcały informacje widniejące na tablicach ogłoszeniowych ale milczały na temat zagrożenia Covid. A przecież w przypadku takiego zagrożenia na pewno nosiłabym maseczką. Na dużej stołówce zakażeni kuracjusze powinni być wówczas rozsadzeni żeby nie infekować zdrowych osób. Nie podejrzewam trzech lekarzy o złą wolę bo starali się mi pomóc, jednak żaden z nich nie podjął próby przeprowadzenia testu Covid. Pracownice recepcji, a następnie pielęgniarki powinny wyraźnie uprzedzać przybywających kuracjuszy, że panuje tam Covid w zw. z czym bezwzględnie winni nosić maseczki. Można odnieść wrażenie, że w sanatorium ukrywano, że panuje tam Covid w obawie przed utratą potencjalnych kuracjuszy. Tak duże sanatorium powinno mieć na stanie testy Covid, które można zaproponować kuracjuszom nawet za odpłatnością. Jest oczywiste, że wczesne wykrycie tej choroby pozwoliłby uniknąć rozwoju epidemii i narażania starszych osób na ciężką chorobę. Poza tym pobyt w sanatorium wspominam b. dobrze. Miła obsługa i dobre zabiegi mogłyby sugerować udany pobyt, lecz niestety choroba zniszczyła wszystko. Przestrzegam wszystkich udających się do ww. sanatorium, żeby używali maseczek i zabrali testy Covid bo to może uratować zdrowie i życie.
irenae
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 lut 2012 22:01
Oddział NFZ: Wielkopolski

Post autor: irenae »

Witam
Podobną sytuację miałam we wrzesniu Górniku w Iwoniczu, tylko u nas zamykali kuracjuszy na 3 _4 dni w izolacce z lekami, ale też nie robili testów a napewno był to też cowit.Mi osobiście udało się jakoś nie pochorować, ale były dni źr na stołówce nie było dużo ludzi.
Życzę szybkiego powrotu do zdrowia IE
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Muzyczka »

Witam,
U mnie w sanatorium, teraz, tj.na turnusie skąd dziś wróciłam był taki przypadek u koleżanki w pokoju. Zachorowała wspolspaczka, poprosiła koleżankę z pokoju o kupienie testu covid w aptece dla siebie i Jej, na własne życzenie... Kupiła i okazało się, że test pozytywny, u koleżanki co kupowała negatywny. Konsultacja wieczór z lekarzem , telefoniczna, nakazał jechać do domu i opuścić jutro sanatorium do godz.14, i zlecił wykupienie testu dla pielęgniarki i rano był robiony ponownie i tak samo wyszło.
Nie wychodziła na stołówkę z 2 dni, koleżanka... .....
Serdecznie pozdrawiam
Agis2023
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 08 lis 2023 15:25
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Agis2023 »

Hej , sytuacja z zeszłego roku, sanatorium w Ciechocinku. Też covid, a Pani dr mówi "Pani wie, dziś covid to jak grypa. Wycofam zabiegi i za 5 dni zobaczymy". Była środa, do pon. , byłam ok , we wtorek wróciłam na zabiegi. Miałam pokój jednoosobowy, więc może dlatego nie było problemu. Trzy dni były "takie sobie", następne dwa bez objawów. Pielęgniarki przynosiły posiłki i sprawdzały , co u mnie się dzieje. Miały blisko, bo mój pokój był na przeciwko dyżurki. Nikt , kto ze mną siedział przy stoliku nie zachorował.
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Muzyczka »

Witam - Agis, a był test robiony?...chodzi o to, czy wykazano to testowo?... Dobrze u Cb skończyło się, lekarka świetne zareagowała, i ta mutacja covidu obecna jest już inna, nie jak kiedyś.
Znam taki pokój naprzeciwko pielęgniarek na Leśnej w Ciechocinku, czy może tam?.. kiedyś mieszkałam...

Serdecznie pozdrawiam.
Celina53
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2015 17:01
Oddział NFZ: Lubuski
Staż sanatoryjny: 27

Post autor: Celina53 »

dzien dobry :)...mi przypadł w udziale Orion od 23 pazdziernika....Może znajdzie się dobra dusza i powie czy tam juz remonty pokonczone.Ja w Orione byłam dawno temu i ciekawi mnie jak tam jest teraz?.Jak wyglada sprawa z telewizorem , czajnikiem,ewentualnie lodówką.Czy na dole jest kawiarnia i czy cos się w niej odbywa?Listopad to taki czas ze trzeba sobie ten czas popołudniu jakoś organizować bo spacery raczej odpadaja..Chciałoby sie żeby ludzie byli mili ale na to nie mamy juz wpływu. Ja jak zawsze zabiore ze sobą dobre nastawienie :)....Pozdrawiam......hmmmm a może jest ktos kto w tym czasie tez jedzie?
ODPOWIEDZ