Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Z mojego rodzinnego otoczenia osoba wniosek miała wysłany w połowie września i czas oczekiwania 8 miesięcy na szpitalne
Mazowiecki Nfz
Póki co oczekuję w kolejce )
Dostałam po sześciu miesiącach Szpital Willa Fortuna w Kołobrzegu.
Kołobrzeg znam....bliskość morza mnie cieszy .
Może ktoś był w tym szpitalu i opisze jak tam jest...
W pismie mam, ze 6 miesięcy oczekiwania. Po 6 tygodniach dostałam przydział z terminem 4 miesiące od złożenia wniosku. Na koncie epacjent napisałam, w jakim terminie mam wyznaczoną od roku rehabilitację i ze proszę, by terminy wyjazdu i rehabilitacji nie kolidowały. I nic - kolidują. Po długich świętach BN i NY odezwie się rejestracja poradni, moze coś załatwię. Jeśli nie, to czeka mnie zwrot skierowania do NFZ.
Agnieszka Irena
Ja też jestem z Mazowieckiego i cały czas się zastanawiam jechać czy nie .Z moimi dolegliwościami to bardzo uciążliwa podróż. Możesz napisać termin i miejscowość jaką dostałaś?
Proszę Miłych FORUMOWICZÓW
wg posiadanej WIEDZY
Aktuualnie nie ma wg WYTYCZNYCH NFZ zaordynowanych przez Porzedni rząd a zaakceptowanych przez Aktualny
Nie ma mozliwości WNIOSKOWANIA o
SKIEROWANIE POSZPITALNE
O skierowaniu na konkretne leczenie DECYDUJE Doktor Baneolog danego NFZ
Uzaleznione jest to Na kogo i do kogo trafią nasze Papiery
Rozmawialem z Ludźmi podczas ostatniej wizyty "u Religii w Zabrzu "
i jest to Loteria
DLATEGO ZASTANAWIAM Jakie macie Margumenty że WASZE wniski sa Kierowane już z POZIMU Doktora wypisującego jako Skierowania Szpitalne
Darek lekarz prowadzący i wypisujący wniosek ma możliwość wnioskowania o wszystko. Nie ma rubryki, gdzie to się zaznaczało, ale w opisie można napisać wiele, łącznie z prośbą o konkrety rodzaj leczenia.
Oczywistym jest, że decyzja należy do balneologa w NFZ, ale dobra argumentacja lekarza prowadzącego jest kluczem do sukcesu.
Dodam kolejny raz, nie ma czegoś takiego jak skierowanie poszpitalne. Jakie są rodzaje skierowań jest wyszczególnione w zarządzeniu ministra zdrowia.
Jakie argumenty? Największymi są schorzenia, które na taki rodzaj leczenia kwalifikują.
Jednak po zawirowaniach z zeszłorocznym wnioskiem w Moim oddziale NFZ i Rozmowie z Dyrektorem NFZ
WIĄŻĄCE sa cyferki na Skierowaniu.
Faktem jest TEŻ ,że Doktor Baneolog na podstawie Opisu schorzenia roztczyga o skierowniu
Niestety Doktor Pierwszzego kontaktu nie ma mozliwości skladania załaczników
Stąd
Osoby z orzeczeniem o Stopniu Niepelnosprawności w Stopniu ZNACZNYM ( Które to dodatkowo skraca CZas -Muszą Indywidualnie dołaczać owe orzeczenie)
Niestety Musimy się pogodzić,że fakt Kolejki się skrociły ale Skierowania te tzw darmowe poszpitalne są w mniejszości
Wg nie potwierdzonej informacji na rok 2025 w kołobrzeskiej Perle Baltyku
Poszpitalnych ma być o 25% mniej
Natomiast w Ustroniu w Rownicy Tyle samo
Niestety Doktor Pierwszzego kontaktu nie ma mozliwości skladania załaczników
To nie jest do końca prawda. Zależy to od programu komputerowego jakim dysponuje POZ, oraz od umiejętności lekarza.
Moja znajoma musiała osobiście dołączać załączniki, bo podobno program nie dawał takiej możliwości.
Natomiast w mojej przychodni nie było problemu z załącznikami. Jedynie pani doktor posiłkowała się konsultacją z informatykiem.
Najwyraźniej załączniki doszły, bo moje skierowanie jest już po ocenie balneologa i czeka w kolejce na termin wyjazdu
Moja Pani doktor jest bardzo biegła w posługiwaniu się komputerem i wszystko pobrała z systemu, czyli badania, EKG. Wszelkie załączniki jak np. Wypis ze szpitala też można zeskanować. U mnie wynikł nieco inny problem i ostatecznie zawoziłam papierowe skierowanie, co w sumie dla mnie jest gorsze bo nie mam na nie podglądu.
I jeszcze ważna informacja dla tych co składają wniosek o sanatorium. Na swoim IKP trzeba zaznaczyć elektroniczną formę kontaktu z NFZ ( jest to dedykowane właśnie skierowaniom do sanatorium).