Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: darek »

Droga Felice

w roku 2022 bylem w Ustroniu
od 26-11-2022 do do 18-12-2022

2 -01-2024
Wypisałem wniosek
Niestety jak zapewne Pamiętacie była BLOKADA bo System nie przyjmował schorzeń
Papierowo dostarczyłem
A już 07-06 Byłem w Ciechocinku w santorium

CZYLI wg Ciebie oraz Minstra
Ktoś w Ślaskim NFZ dopuścil się przestępstwa Bo BYŁEM przed UPŁYWAM
12 miesięcy Odstęp
PLUS 6 Kolejnej Karencji

Osobiście Znam i wiem że po spełnieniu Kryteriow po owych 12 Miesiacach Ktore były WLASNIE woj ślaskiemu Jako Pierwszemu narzucone
Wiem że NFZ stosuje zminiejszenie owej karencji PLUS 6 miesięcy
Ty rozmawialaś z Kierownik ref santoriow
Ja z pracownikiem ,ktory po konsultacji innymi pracownicami zasugerowal mi w/w ruchy
Wiem że w każdym NFZ sa inne Reguły
Może Pani z litości wysluchala mnie i powiedziala to co chcailem uslyszeć
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: Felice »

NFZ jest jeden. Oddziały mogą sobie czasem ustalać pewne zasady, ale nie kolidujące z przepisami.
Z tego co pamiętam Ty zawsze wyjeżdżasz na leczenie szpitalne, a to nie podlega karencjom. Kończę tą dyskusję, bo będziesz mi udowadniał swoje racje i moją niewiedzę.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

jeździłem -było to w okresie kiedy Mocno trzymałem się Zabrza
Może raptem z 3-4 x
ostatnie 3 wyjazdy to Sanatoria
Ale ok
każdy NFZ mial swoje uwarunkowania

a to że Ktoś byl na leczeniu szpitalnym i Tak NIe zwalnia go z karencji 12 miesiecy
kryzny
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 sty 2015 09:26
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: kryzny »

Darku nie masz racji
Oto odpowiedź z centrali NFZ
skierowanie na leczenie uzdrowiskowe wystawia lekarz, o ile brak jest przeciwwskazań do takiego leczenia, biorąc pod uwagę 12 miesięczny okres, który upłynąć musi od dnia zakończenia przez pacjenta leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej do dnia wystawienia kolejnego skierowania. Oznacza to, że pacjent może złożyć ponowne skierowanie na leczenie uzdrowiskowe dopiero, kiedy minie rok od powrotu z uzdrowiska.

Jak stanowią przepisy rozporządzenia [1] taka sytuacja nie dotyczy jednak pacjenta kierowanego do leczenia uzdrowiskowego w szpitalu uzdrowiskowym i leczenia uzdrowiskowego w formie rehabilitacji uzdrowiskowej w szpitalu uzdrowiskowym oraz w uzdrowiskowym leczeniu ambulatoryjnym.[/b]

Jeżeli skorzystała Pani z leczenia uzdrowiskowego w kwietniu 2022 r. i lekarz skieruje Panią na uzdrowiskową rehabilitację dla dorosłych w szpitalu uzdrowiskowym, to może to uczynić przed upływem 12 miesięcy.

Podstawa prawna:

[1] § 2 ust.2 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 lipca 2011 r. w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową (Dz.U. z 2021 r. poz. 111, z późn.zm.)

Z wyrazami szacunku
Departament Obsługi Klientów i Profilaktyki
Centrala NFZ
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

????????????????????????
Z CAŁYM SZACUNKIEM

w którym momencie
NAPISAŁEM ,że ZŁOZYŁEM WNIOSEK PRZED UPŁYWEM 12 MIESIĘCY

Faktem jest ,że kiedyś bodajże w roku 2020
Wnioskowałem o sanatorium
GDY BRAKOWAŁO mi słownie 2 dni
Wniosek był wypisany 30 maja PIATEK a Złozny w NFZ 3 czerwca Wtorek
Poprzednie Sanatorium skończyło sie 1 czerwca
Okazało się że dla NFZ WAŻNA BYŁA data wypisania nie złożenia
Fakt ów wniosek odesłano do Doktora Nie po 30 ale po 60 dniach
Kolejny był złozny Normalnie
Faktem jest tez że w roku 2019 Byłem na Leczeniu szpitalnym Jednak wg Poźniejszych rozmów i wykladni Pani Tytułującej się RZECZNIK NFZ
WSZYSTKIE skierowania były traktowane jednakowo Po 12 miesiącach
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44

Post autor: Genever »

Ja również jestem głąb. O karencji wiem ale nadal nie do końca rozumiem w jakim to systemie mam zgłosić prośbę o zwrot i to jeszcze do konkretnegp uzdrowiska ( już nawet nie myślę o ośrodku bo to już by totalnie ograniczyło możliwości). Do tej pory dzwoniłam ( u nas) moi przyjaciele muszą pisać pismo, czekać na telefon i brać co daje Wrocław 😆Teoretycznie mogę złożyć wniosek w połowie lutego i teoretycznie na początku sierpnia polować na zwroty. Póki co myślę czy w ogóle składać podanie...nie wiem o co chodzi ale brak weny na wyjazd. Poczekam aż mi przejdzie .🥴
kryzny
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 20 sty 2015 09:26
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: kryzny »

Do Darka
Mylnie interpretują ten przepis . Właśnie o taki wyjazd chodziło . NFZ odmówił przyjęcia wniosku motywując magicznymi 12 miesiącami . Po przedłożeniu pisma które zacytowałam we wcześniejszym poście wniosek przyjęto i zrealizowano. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Genewer przejrzałam wszystkie zapisy dotyczące wyjazdów. Pojawiła się nowa forma w której można zgłosić czas i miejsce wyjazdu, ale dotyczy to tylko leczenia ambulatoryjnego do wyboru którego ostatnio bardzo zachęcają.
„Uwaga! Możesz przyspieszyć termin realizacji skierowania, jeśli od ostatniego leczenia uzdrowiskowego minęło 18 miesięcy.”
To jest zapis ze strony NFZ dotyczący przyspieszenia wyjazdu.
Genever
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 31 maja 2022 06:44

Post autor: Genever »

Dziękuję Felice. Czasami jedno zdanie dla jest jaśniejsze niż przemowa. Tej formy jeszcze nie próbowałam, zwykle jeżdżę na pobyty już z zabiegami ale wiadomo jakie są i ile. Gdybym takie zgłoszenie chciała wysłać to mam to zrobić przez portal pacjenta? I czy istnieje lista takich ośrodków czy są to prostu obiekty, do których kieruje NFZ. Zielona jeszcze jestem w niektórych tematach.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

To znalazłam na stronie Podlaskiego NFZ
Leczenie ambulatoryjne – ogólne zasady

Do e-skierowania na leczenie uzdrowiskowe, które wpłynie do nas, dodatkowo należy złożyć pismo z prośbą o przydział leczenia ambulatoryjnego wraz z podaniem wybranego zakładu lecznictwa uzdrowiskowego (zgodnie z poniższym wykazem) terminu i czasu realizacji (czas trwania turnusu to 6 – 18 dni zabiegowych).

Leczenie ambulatoryjne obejmuje 3 zabiegi dzienne w ciągu od 6 – 18 dni zabiegowych.

Skierowanie na leczenie ambulatoryjne potwierdzane jest przez NFZ nie częściej niż raz na 12 miesięcy. Osoba ubezpieczona we własnym zakresie zapewnia i ponosi koszty zakwaterowania oraz wyżywienia podczas korzystania z leczenia ambulatoryjnego.

Wykaz przychodni uzdrowiskowych:

Miejscowość Sanatorium
Busko Zdrój Federacja NSZZ Przemysłu Lekkiego Sanatorium „Włókniarz” ul. Rokosza 1 28-100 Busko Zdrój
Busko Zdrój Uzdrowisko Busko Zdrój Spółka Akcyjna Dział Balneoterapii – Przychodnia Uzdrowiskowa, ul. 1 Maja 14, 28-100 Busko Zdrój
Ciechocinek Uzdrowisko Ciechocinek S.A. Przychodnia Uzdrowiskowa ul. Armii Krajowej 6, 87-720 Ciechocinek
Kołobrzeg Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej Sanatorium Uzdrowiskowe Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji w Kołobrzegu, Dział Balneoterapii, ul. Portowa 22, 78-100 Kołobrzeg,
Kołobrzeg Centrum Rehabilitacji i Odnowy Biologicznej Sanatorium Uzdrowiskowe Gryf w Kołobrzegu CRIOB Zakład Lecznictwa Uzdrowiskowego i Rehabilitacyjnego OWL Gryf, ul. Waszyngtona 1, 78-100 Kołobrzeg
Krynica Zdrój Uzdrowisko Krynica Żegiestów Spółka Akcyjna Przychodnia Uzdrowiskowa, ul. Nowotarskiego 9, 33-380 Krynica Zdój
Krynica Zdrój 20 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowo Rehabilitacyjny SP ZOZ Dział/Pracownia Balneoterapii, ul. Świdzińskiego 4, 33-380 Krynica Zdrój
Kudowa Zdrój Uzdrowiska Kłodzkie Spółka Akcyjna – Grupa PGU Zakład Przyrodoleczniczy Nr 1, ul. Zdrojowa 43, 57-350 Kudowa Zdrój
Rabka Zdrój Uzdrowisko Rabka Zdrój S.A. Zakład Przyrodoleczniczy, ul. Orkana 49, 34-700 Rabka Zdrój
Rabka Zdrój Śląskie Centrum Rehabilitacyjno Uzdrowiskowe im dr A. Szebesty w Rabce Zdroju Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnością Śląskie Centrum Rehabilitacyjno Uzdrowiskowe im. dr A. Szebesty, ul. Dietla 5, 34-700 Rabka Zdrój
Szczawnica Uzdrowisko Szczawnica Spółka Akcyjna Przychodnia Uzdrowiskowa – Balneologia, Park Górny 2, 34-460 Szczawnica
ODPOWIEDZ