OPOLSKI NFZ - kolejka

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 62 razy

Re: OPOLSKI NFZ - kolejka

Post autor: zbigniew165 »

skrzs mylisz się, bo Mijaiolka dobrze napisała.
Karencja do złożenia wniosku od ostatniego pobytu w sanatorium jest tak, jak piszesz 12 miesięcy i jeden dzień i jeszcze musisz doliczyć sześć miesięcy do wyjazdu, bo musi minąć 18 miesięcy od dnia powrotu z sanatorium i wtedy też możesz ubiegać się o zwroty.
Czyli do sanatorium jedziesz najwcześniej 18 miesięcy od złożenia i zarejestrowania wniosku w NFZ
Taki przepis obowiązuje we wszystkich Oddziałach NFZ, chyba, że dostaniesz skierowanie na leczenie szpitalne w sanatorium, to ta karencja nie obowiązuje.
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: GIENIA »

Zbyszku , w pierwszym zdaniu napisałeś dobrze , musi minąć 18 miesięcy od zakończenia ostatniego turnusu , a nie od złożenia wniosku :)
skrzys
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2024 11:00
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: skrzys »

Czyli reasumując ;) karencja do złożenia wniosku od ostatniego pobytu w sanatorium jest 12 miesięcy i jeden dzień i jeszcze trzeba doliczyć sześć miesięcy do wyjazdu, bo musi minąć minimum18 miesięcy od dnia powrotu z sanatorium i wtedy też można ubiegać się o zwroty. Teraz pasuje :?:
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 62 razy

Post autor: zbigniew165 »

Tak, teraz dobrze. :) :)
Gienia reguła jest taka, że każdy z nas odlicza te 12 miesięcy i jeden dzień i zasuwa do lekarza, który wysyła wniosek do NFZ, czyli będzie to 18 miesięcy z małym haczykiem. Chyba, że nie zależy ci na ponownym szybkim wyjeździe, odwlekasz wizytę u lekarza i wtedy termin się przesunie, jak nie skorzystasz ze zwrotu.
Ale nie wszyscy mogą skorzystać ze zwrotu, bo trzeba być gotowym do wyjazdu w ciągu trzech, czterech dni.
Pracujący, albo zajmujący się wnuczkami niestety są na straconej pozycji. :roll:
Mijariolka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 mar 2023 20:07
Podziękowano: 10 razy

Post autor: Mijariolka »

Wszystko jasne, Gienia i Zbigniew rozwiali Twoje wątpliwości.
Skrzys, niestety czas płynie bardzo szybko i minął w listopadzie rok od mojego powrotu z sanatorium. Na tą chwilę że zwrotów nie mogę i nie chcę skorzystać.
Jeśli chodzi o wyjazd z ZUS korzystałam z rehabilitacji w ramach Prewencji rentowej. Składasz wniosek wypisany przez lekarza specjalistę lub rodzinnego w Twoim oddziale ZUS. Na odpowiedź czekałam 2 tygodnie. Najczęściej było to zaproszenie na badanie do Zus w Opolu do lekarza orzecznika. Zapada decyzja o zasadności bądź nie złożonego wniosku. Kiedyś czekało się krótko i można było sobie wybrać miejsce i termin, ale to już historia. Ostatnio w 2022 roku czekałam na wyjazd 7-8 miesięcy.. Mam nadzieję, że pomogłam.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :kwiat:
Mijariolka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Mija miesiąc od złożenia wniosku i ubyło tysiąca numerków, co stanowi prawie 1/4 całości. Jak tak dalej będzie to wyglądało, to w marcu dowiem się gdzie i kiedy wyjadę :D
Życzę wszystkim forumowiczom zdrowych radosnych rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :serce:
skrzys
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 lip 2024 11:00
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: skrzys »

Jak tak dalej pójdzie to może na wiosnę już pojedziesz :-) Pozdrawiam Serdecznie całą ekipę naszego sanatorium i Życzę wszystkim szczęśliwych zdrowych radosnych rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku a w szczególności żebyśmy nie mieli powodów do narzekania na sanatoria w których bywamy :D
Mijariolka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Witam wszystkich :D
Kolejny miesiąc oczekiwania za mną, tempo spadania numerków nieco spadło. Czytam na forum, że niektórzy mają już przydziały nawet na czerwiec :o . Ciekawa jestem jak to wygląda w opolskim, ale mało ludków z mojego NFZ dzieli się tutaj swoją wiedzą. Może jednak ktoś coś na ten temat napisze ;)
Czekam dalej i na pewno poinformuję o postępach w kolejce. Pozdrowionka :kwiat:
Lacrimosa123
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 30 gru 2018 20:58

Post autor: Lacrimosa123 »

Dzień dobry, ja złożyłam wniosek w połowie grudnia. Jestem z Nysy. Startowałam z pozycji 4300, teraz 3800. Wydaje mi się, że bardzo szybko idzie :)
Mijariolka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Witaj Lacrimosa, ciesze się, że dołączyłaś do opolskiego wątku :D Między naszym startem jest różnica tylko trzech tygodni, mój numer startowy 4242, a dzisiaj 2500. Muszę odczekać okres karencji, który mija 18 maja, a więc po tym terminie mogę wyjechać. Ciekawa jestem która z nas pierwsza otrzyma przydział. Pozdrowionka :kwiat:
ODPOWIEDZ