Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Lidia452
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 wrz 2015 21:18
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4
Podziękowano: 1 raz

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Lidia452 »

Tez zycze zeby decyzja byla pozytywna. Mnie w 2022 r przydarzyla sie podobna sytuacja ale to bylo 3 lata temu wiec moglo sie cos zmienic na lepsze.
Nic mi nie bylo wiadomo po komisji dopiero w pismie odmowa. Zlozylam za rok z dokumentacja i dostalam decyzje poztywna .Slask
Powodzenia ,pozdrawiam.
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2017 13:08
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: zuza-zuza »

To miał być mój ostatni wyjazd z ZUS. Zatem za rok już nic nie złożę.
Będzie, co będzie.
Zakładam, że dostanę odmowę.
Jakoś nie mam siły walczyć, odwoływać się itp. Szkoda jedynie mojego czasu.
Awatar użytkownika
sergio_1 2 3 4
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 sty 2014 19:04
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: sergio_1 2 3 4 »

zuza-zuza pisze: 03 kwie 2025 14:16 Czołem drużyna!
Myślałam, że po 4 wyjazdach w ramach prewencji o ZUSie wiem już wszystko. A jednak...!
Wczoraj miałam "komisję" czyli badanie lekarza orzecznika w placówce ZUS. Znowu - wydawało mi się, że wszystkich lekarzy w mojej placówce już widziałam ;) - jednak nie. Inny korytarz inna, pani doktor :shock: .
Ale ...nie o tym.
Zawsze do tej pory, wychodząc z gabinetu po "komisji" znałam decyzję. Do zeszłego roku, znałam nawet miejsce i termin prewencji, nawet jeśłi trzeba było czekać na oficjalne pismo z "centrali". Aż tu nagle wczoraj...zonk. Wyszłam z gabinetu nie wiedząc nic. Nie znam decyzji pani orzecznik. Nie wiem czy w ogóle przyznano mi tę rehabilitację czy nie. Jedyna wiadomość jaką otrzymałam przed wyjściem z gabinetu to, że informację/decyzję dostanę pocztą w ciągu 7 dni. I teraz powiedzcie Wy mi, czy taki obrót sprawy ma miejsce zwyczajowo przy odmowie, czy też zmieniono procedury, czy jeszcze coś innego? Oddział ZUS w Bielsku-Białej.
Starałem się o sanatorium z ZUSu w 2024 i 2023 , jedna z osób pracująca w służbie zdrowia odpowiedziała mi , że dostają szczególne przypadki a teraz ZUS nie ma kasy i jakby mi nie opisał wniosku nie dostanę rehabilitacji i niestety tak się stało trzykrotnie odwoływałem się i nic z tego nie wyszło .Nie chcę być prorokiem . Na pytania o to czy zostałem zakwalifikowany odpowiedź brzmiała , że powiadomienie dostanę pocztą . Pozdrawiam.
Wraca stare pieniędzy nie ma i nie będzie.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: Dzia_dek »

Myślę, że nie warto z góry uprawiać czarnowidztwa, a tym bardziej mieszać do tego polityki. :?
Już od jakiegoś czasu czytamy o tym, że po komisji lekarskiej nie dostajemy ustnej decyzji
od ręki, a tym samym orzecznicy nie muszą wysłuchiwać naszych próśb, pretensji, żalów itp.
Decyzja przychodzi pocztą /list polecony za zwrotnym potwierdzeniem odbioru/, po odebraniu
14 dni na uprawomocnienie się decyzji /negatywnej lub pozytywnej/ i jest to czas na ewentualne
odwołanie. Po tym okresie /jeśli nikt się nie odwoła/nasze dokumenty są przekazywane do działu,
gdzie następuje wyznaczenie czasu i miejsca rehabilitacji i powiadomienie kolejnym pismem.
Pokuszę się o stwierdzenie, że w chwili obecnej wszystkie te procedury są praktycznie poza zasięgiem
naszej interwencji. Ewentualne prośby lub sugestie można przekazać do działu rehabilitacji za pomocą
informacji elektronicznej przez platformę PUE ZUS. W przypadku nie korzystania z usług platformy
zastaje tradycyjna forma korespondencji. Taką informację uzyskałem na ogólnopolskiej infolinii ZUS.
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 33 razy

Post autor: Arker »

Polityka ma wplyw na nasze zycie w kazdym aspekcie,w Pefron-ie tez mi powiedzieli ze w tym roku dostali wyjatkowo malo srodkow (przypadek)?
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękowano: 31 razy

Post autor: Dzia_dek »

Trudno się nie zgodzić z tym stwierdzeniem, że polityka ma wpływ na nasze życie może nie w każdym, ale w wielu aspektach,
co nie oznacza, że jeśli nie potrafimy wyjaśnić pewnych zagadnień czy uwarunkowań to trzeba zaraz mieszać w to politykę, :roll:
a szczególnie na tym forum.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Abstynent w przydziały polityki nie mieszaj...
Ciesz się, że korzystałeś z wyjazdów z PFRON, mnie nie było to dane i nie obwiniałam za to poprzednich rządów.
W każdym miejscu poruszasz tematy polityczne. Zastanów się po co? Mnie nie interesuje Twój pogląd na życie i zostaw to dla siebie. Tematy tabu to pieniądze, polityka, religia i sprawy światopoglądowe.
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 33 razy

Post autor: Arker »

To ze nie korzystalas to nie moja w tym wina ,moze sie nie staralas ,moze niemasz ku temu podstaw ,widze ze cos domnie czujesz ,zawsze masz domnie jakies aluzje ,napisz jakis regulamin co mozna na forum komu mozna ile mozna ,wtedy bedzie mi latwiej .Dziadek potrafi sie odniesc w sposob kulturalny ,a Ty jak zwykle z buta.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Mam podstawy, składałam... to tyle w kwestii informacji.
Do Ciebie osobowo nic nie mam, nie znam i nie oceniam. Wyraziłam swoją opinię w kwestii poruszania polityki w temacie.
Regulamin tego forum już jest i jednoznacznie odnosi się w sprawie zagadnień politycznych.
sylwia166
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 maja 2017 19:01
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: sylwia166 »

Witam Wszystkich
Warszawski ZUS czy ktoś wie jaki czas od pozytywnej decyzji do wyjazdu? Na jakie miesiące dostajecie teraz przydziały?
ODPOWIEDZ