ROZMOWY NOCĄ

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Re: ROZMOWY NOCĄ

Post autor: ANDY12345 »

A którą tylną ? :P :lol: .
Używaj, bo u mnie pochmurno, a wczoraj było na odwrót :) . Załóż czapeczkę i szaliczek i nie zapomnij o rękawiczkach :P .
Dobrze że nie jestem fanem szparag.......... bo nie wiadomo gdzie bym szukał języka :lol: .
A na razie ja już po śniadanku i zapoznaję się z "Materiałami przyszłości"...... zamiennikami betonu, stali i szkła :) .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 73 razy

Post autor: Kleinehexe »

Oczywiście, że miało być przednią, ale chciałam być taka hej do przodu, że mi tył podleciał. :oops: :lol:
Rękawiczki nie były potrzebne, ale czapeczka konieczna. Ogólnie nie było aż tak zimno, kwestia doboru trasy. :)
Chyba nie ma warzywa, którego bym nie lubiła :?: :? :) Czasem też ma znaczenie kwestia dotycząca sposobu przygotowania, ale wiadomo, każdy ma swój gust i smak. Osobiście lubię próbować nowych potraw, a nawet eksperymentować. :D
A co to za zamienniki? :?:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Przednią to się podaje :lol: .
Na pewno każda potrawa wymaga "swoich" przypraw...... bo bez przypraw nie ma smaku ;) .
Z reguły naturalne......
Szkło...... z drewna i to przeźroczystego, może jeszcze nie do końca 100% , ale jednak. Na razie w fazie doświadczalnej.
Stal, to przede wszystkim zbrojenie i zastępowany włóknami węglowymi..... oczywiście w matach. Taki żelbet wytrzymuje około 200 lat i można robić skręcane, koliste czy łukowate duże powierzchnie, a ze stalą jest problem i jego żywotność ok. 80 lat.
Beton. Można go zastąpić gliną, też wymieszaną ze słomą. Nie trzeba ich wypalać, a jedynie wystawić na słońce. Nawet drukarką 3D można bardzo szybko wybudować ściany. Do budowania domów czy bloków jak najbardziej, ale tylko do czwartego piętra.
Grzyby, które zmieszane z trocinami rosnąc wypełniają formę. Później się je wypraża, żeby dalej nie rosły i ściana gotowa :lol: . W podobnym programie było pokazane zastosowanie odpowiednich grzybów na materiały niepalne. Powłoka sczerniała na głębokości paru centymetrów, a nie zapaliła się pod wpływem wysokiej temperatury z otwartego ognia.
Najczęściej w Skandynawii budowane są domy, a nawet wieżowce z drewna, które dochodzą do 80 metrów.
A w Azji tworzone są żywe mosty..... tylko nie wszędzie :lol: .
https://www.national-geographic.pl/przy ... z-korzeni/
Bambus, który ma tak wszechstronne zastosowanie w budownictwie, a jest tak bardzo niedoceniany, a tak bardzo wytrzymały..... i lekki :roll: . Wypowiedź projektanta i architekta...... "materiał nie jest zły, tylko trzeba go umieć używać".
Nadaje się na budowę ścian i dachów, wykonuje się z niego rusztowania przy budowie wieżowców, a rośnie metr na dobę.
Len specjalnie tkany na odpowiednich krosnach jest podstawą lekkich trójwymiarowych ażurowych konstrukcji.
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Znam z tego technologię budowy domu z gliny i słomy, reszta ciekawa, bliżej mi nie znana. :) Za to oglądałam program, w którym była m.in. mowa o produkcji bloczków z konopii siewnych w Polsce. Ogólnie temat konopi siewnych i ich ogromnego znaczenia, a jednoczesnie utrudniania w uprawie to temat rzeka. I trochę a propos, to jest już dostępny bez opłat bardzo ważny dokument, który w roku 2024 zdobył I nagrodę wśród filmów edukacyjnych pt. "Ziarno świadomości" traktujacy o bardzo ważnych sprawach dotyczących rolnictwa, żywności i degradacji gleby przez przemysł rolniczy (nie mylić z gospodarstwami, bo to nie ma z tym juz chyba nic wspólnego).
https://www.youtube.com/watch?v=klItN4sKEPM
Twórcy filmu produkowali go przez 6 lat własnym sumptem. Film jest całkowicie niezależny. Dla mnie jest to temat bardzo dobrze znany, ale dla wielu ludzi nie jest to już tak oczywiste. Pytanie brzmi: dlaczego tak jest? Dlaczego w przeddzień wyborów po raz kolejny wałkuje się takie tematy, jak aborcja, imigranci, prawa osób LGBT? Tak, są to ważne tematy i trzeba oczywiście je też podejmować, ale ilu osób bezpośrednio one dotyczą? Czemu nie mówi się o takim temacie jak żywność, który dotyczy każdego z nas, od oseska po staruszka? Czemu rolnicy robiący blokady na drogach nie mówią o degradacji gleby, co prowadzi do tego, że obecna żywność dostępna w sklepach staje się wręcz bezwartościowa?
Film jest bardzo dobrze zrealizowany i choć dość długi, bo trwa półtorej godziny, to warto poświęcić swój czas, by poszerzyć własną świadomość o wiedzę, która ma ogromny wpływ na ludzkie życie, a przede wszystkim zdrowie. Gdyby wszyscy byli tego świadomi za co płacą, może coś byśmy mogli zmienić, stawiając wymagania producentom:?
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Skostniałość i ciężkie myślenie robi swoje, a postęp niestety małe kroczki :roll: .
Większość ludzi uważa, że są to materiały biedaków (tak to zostało nazwane) , a są to przecież materiały wielokrotnego użytku.
Pewnie wiele rzeczy już widziałem czy słyszałem, ale jak będę miał czas, to będę oglądał :) .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

I co z tym zrobisz, jak nic nie zrobisz. :roll:
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

A jak nie wiadomo co z tym zrobić, to najlepiej się z tym przespać. :mrgreen:
Dobranoc :kwiat:
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Słodkich snów :D .
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Cześć Aniołku :D , z tym się przespać ? :oops: ...... myślałem o innych preferencjach ;) :lol: .
I jak to ? i Ty to mówisz ? :oops: .......
Kleinehexe pisze: I co z tym zrobisz, jak nic nie zrobisz. :roll:
...... myślałem że robić swoje i żyć zgodnie z naturą i otoczeniem :) .
Jeszcze delikatny mrozik, ale już słoneczko wyszło zza chmurek i uśmiecha się na błękicie :D .
Papu i do pracy będzie się trzeba szykować.
Miłego i pogodnego :D .
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Nie lubisz spać z problemem? :oops: To może byćproblem. ;) :lol:
Dzień dobry :kwiat:
Oczywiście, że trzeba robić swoje, bo świata nie zmienisz, ale zawsze można zmienić siebie. :)
Może przerwa kawowa w pracy ? :)
Miłego ! :kwiat:
ODPOWIEDZ