ŚLĄSKI - NFZ kolejka

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
Awatar użytkownika
Bea-70
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 08 cze 2025 15:06
Oddział NFZ: Śląski

Re: ŚLĄSKI - NFZ kolejka

Post autor: Bea-70 »

Bardzo dziękuję, mam wiatr we włosach i doba staje się zbyt krótka, ale cóż musze dać radę bo jutro rozpoczyna się turnus

Pozdrawiam serdecznie :kwiat:
Jagoda_01
Na forum od: 05 cze 2025 20:09

Post autor: Jagoda_01 »

ANDY12345 pisze: 06 cze 2025 08:01 Musi bo to jest decyzja z podaniem podstawy prawnej. Najlepiej wysyłać poleconym. W przeglądarce info pojawia się szybko, ale list już dłużej dochodzi. Niestety zdarza się że pismo wsadzone jest do przegródki przez urzędnika i może nie trafić do osoby decyzyjnej :roll: . Miałem podobny przypadek i osobistej interwencji po kilkunastominutowym oczekiwaniu miałem ustną odpowiedź lekarza z decyzją z wyjaśnieniem, że w mojej teczce nie zauważono pisma :o . Składałem osobiście.
W Twoim wypadku jest to jeden z najpoważniejszych usprawiedliwionych powodów do zwrotu skierowania. Niestety będziesz musiała się starać o nowe skierowania od lekarza, bo stan zdrowia uległ zmianie. Ale możecie dostać skierowanie na pobyt szpitalny.
Pozdrawiam i zdrowia życzę.
W środę mija miesiąc i nadal nie ma odpowiedzi z NFZ. Intereniowałeś osobiśie w NFZ?
Awatar użytkownika
ANDY12345
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 maja 2018 11:42
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 4 razy

Post autor: ANDY12345 »

Tak.
Ania52
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 lis 2016 17:48
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Ania52 »

Jagoda_01, moi znajomi mieli podobną sytuację. Wysłali zaświadczenie o pobycie w szpitalu do NFZ, otrzymali odp, że rezygnacja uzasadniona. Następnie wysłali zaświadczenie od lekarza, że nie ma przeciwwskazań do leczenia sanatoryjnego ( od kardiologa, bo to był zawał).Dostali nowe skierowanie w to samo miejsce. Trzeba czekać na odpowiedź. Pozdrawiam
Baszia
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 01 paź 2020 08:34

Post autor: Baszia »

Na moją prośbę o zmianę terminu i miejsca przydziału sanatorium pojawiła się informacja w przeglądarce o rezygnacji. Widocznie moje zaświadczenie od lekarza i powody do zmiany nie zostały zaakceptowane. Jeszcze nie dostałam pisemnego uzasadnienia, chyba powinnam je dostać.
Przyjdzie mi składać nowe skierowanie. Teraz mamy zamiar składać je z mężem w tym samym czasie. Niestety nie możemy korzystać ze zwrotów, bo uzyskanie urlopu w pracy z dnia na dzień jest u nas niemożliwe.

Kiedy można starać się o nowe skierowanie, czy jest jakiś okres karencji po rezygnacji? Czy muszę odczekać jakiś czas?
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: jacky6 »

Po rezygnacji wraca się na koniec kolejki.

:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Samosia »

Baszia pisze: 16 cze 2025 21:22 Na moją prośbę o zmianę terminu i miejsca przydziału sanatorium pojawiła się informacja w przeglądarce o rezygnacji. Widocznie moje zaświadczenie od lekarza i powody do zmiany nie zostały zaakceptowane. Jeszcze nie dostałam pisemnego uzasadnienia, chyba powinnam je dostać.
Przyjdzie mi składać nowe skierowanie. Teraz mamy zamiar składać je z mężem w tym samym czasie. Niestety nie możemy korzystać ze zwrotów, bo uzyskanie urlopu w pracy z dnia na dzień jest u nas niemożliwe.

Kiedy można starać się o nowe skierowanie, czy jest jakiś okres karencji po rezygnacji? Czy muszę odczekać jakiś czas?
Baszia gdy w roku ubiegłym po ponad miesięcznym pisemnej wymianie listów i e-maili ze śląskim NFZ o zmianę Goczałkowic Zdrój na inną miejscowość mój mąż złożyl sam rezygnację....po chyba 2-3 tygodniach przyszla pocztą informacja,że zaakceptowali rezygnacje.... Dodatkowy telefon do NFZ z zapytaniem ...kiedy można składać kolejny wiosek...odpowiedż...po 30 dniach od momenty otrzymania papierowej rezygnacji....Mąż i tak odczekał dłużej i w marcu tego roku złożyliśmy wniosek wspólnie a że od ostatniego pobytu mąż mial 24 miesiąca a ja 18 to pod koniec kwietnia zadzwoniłam z zapytaniem o podwójny zwrot i 14.05 wyjechaliśmy do Rymanowa Zdroju i już od prawie dwóch tygodni jesteśmy w domu i wróciliśmy bardzo zadowoleni....czego i Wam życzę :) :) :)
Baszia
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 01 paź 2020 08:34

Post autor: Baszia »

Dziękuję za informację.
Złożymy nowe wnioski w sierpniu i pojedziemy na wiosnę przyszłego roku.
Wynika z tego, że ze zwrotów na nowe wnioski mogłabym pojechać szybciej niż na stare skierowanie i tam gdzie bym chciała.
Tylko te krótkie terminy do wyjazdu. Ale zawsze można by to rozważyć ;)
TypowaEwa
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 06 lis 2018 09:46
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: TypowaEwa »

Bea-70 pisze: 13 cze 2025 22:22 Witam wszystkich,
Dzisiaj udał się mnie :o i wydzwoniłam: Dąbki- Sanatorium Polonez
Najzabawniejsze jest jednak to, że turnus rozpoczyna się od jutra :lol: i sama nie wiem jak ja to zrobię, żeby sie tam jutro znaleźć. Narazie pakowanie i mam nadzieję jutro wyruszyć :shock: Pozdrawiam wszystkich serdecznie pełna niepokoju bo to mój pierwszy raz :kwiat:
Ja będę w Dąbkach w przyszłą środę :)
Awatar użytkownika
Samosia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2017 21:58
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Samosia »

Baszia pisze: 16 cze 2025 21:52 Dziękuję za informację.
Złożymy nowe wnioski w sierpniu i pojedziemy na wiosnę przyszłego roku.
Wynika z tego, że ze zwrotów na nowe wnioski mogłabym pojechać szybciej niż na stare skierowanie i tam gdzie bym chciała.
Tylko te krótkie terminy do wyjazdu. Ale zawsze można by to rozważyć ;)
Terminy wyjazdów ze zwrotów są różne...my mieliśmy 14 dni ...więc był czas na pozałatwianie spraw,musiałam tylko mężowi przesunąć wizytę u lekarza a potem to już tylko przygotowania do wyjazu :)
ODPOWIEDZ