Szczawnica Budowlani czerwiec/lipiec 2025

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
alka50+
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2015 11:50
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 41 razy

Re: Szczawnica Budowlani czerwiec/lipiec 2025

Post autor: alka50+ »

Umawiam się z panią z bufetu, że jak zatańczę, to płacę dychę, po czy zaszywam się w jakiś kąt i liczę, że nikt mnie nie poprosi do tańca. ;)......

Dobre....Andrzeju 1958 .... :lol: bo wiesz ,że długo tak schowany się nie ukryjesz.... :D

Fajnego czasu ...do końca turnusu.
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 55 razy

Post autor: Zosia »

Do czego to doszło :o , facet siedzi i czeka.... i jak cierpliwy ..... to się doczeka :lol:
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 79 razy

Post autor: Andrzej1958 »

Nie czeka, nie czeka.
Cieszy się, o tak :lol: :lol: :lol:, że Pani zza bufetu niechytra na kasę ... mogła poprosić do tańca i dychę zainkasować. ;)

Chyba jakiś centuś we mnie siedzi. :shock:
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Zosia pisze: 09 lip 2025 07:58 Do czego to doszło :o , facet siedzi i czeka.... i jak cierpliwy ..... to się doczeka :lol:
W sanatorium długo nie musi czekać ;) :lol:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Andrzej1958 pisze: 09 lip 2025 12:51 Nie czeka, nie czeka.
Cieszy się, o tak :lol: :lol: :lol:, że Pani zza bufetu niechytra na kasę ... mogła poprosić do tańca i dychę zainkasować. ;)

Chyba jakiś centuś we mnie siedzi. :shock:
Andrzej podoba mi się ten tok myślenia…
Ale oni tam dziwni, mogą inkasować za słuchanie, to i centusia w Tobie by ujarzmili :D
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 254 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Andrzej1958 pisze: 08 lip 2025 09:48 Balety są na miejscu, codziennie, 10 zł za wstęp.

Umawiam się z panią z bufetu, że jak zatańczę, to płacę dychę, po czy zaszywam się w jakiś kąt i liczę, że nikt mnie nie poprosi do tańca. ;)
Dobre :lol: :lol: :lol:

Miłego , dalszego pobytu Ci życzę :)
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

Miłego dalszego pobytu Andrzeju, pozdrawiam :serce:
Awatar użytkownika
Andrzej1958
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 maja 2018 19:18
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 79 razy

Post autor: Andrzej1958 »

Właśnie zakończył się mój pobyt w Budowlanych.
Czas na podsumowanie. Było dobrze.

Budynek sanatorium położony na zboczu, wokół dużo zadbanej zieleni. O ile położenie dla podziwiania widoków jest OK, to dojście do niego, szczególnie dla osób z problemem chodzenia może być trudne. Z placu Dietla są dwie możliwości: drogą dojazdową lub po około 130 schodach.
Budynek wyposażony jest w windę, podest dla wózków inwalidzkich, lecz jest jedno ale – o tym później przy okazji zabiegów. Jak wcześniej pisałem pokoje 1 os i 3 os od strony północnej (prawie bez słońca, co w czasie mojego pobytu było plusem, bo chłodniej). Pokoje 2 os od strony słonecznej głównie dla małżeństw, ale nie tylko.
Mój turnus liczył około 70 osób, w sezonie jesienno-zimowym liczy około 90 osób.
Niewielu gości komercyjnych miało zabiegi, w związku z tym zabiegi były wykonywane sprawnie i szybko.

Zabiegi tak jak wszędzie, jedynie pierwszy raz spotkałem się z inhalacją celkową. 20 minut w pomieszczeniu wielkości budki telefonicznej, wypełnionego mgiełką z solanki, tak gęstą, że nie było drugiej ściany widać. Zabiegi odbywały się sprawnie, nie oszczędzano na czasie, przeważnie trwały 15 minut. Można było je odbyć przed wyznaczoną godziną.
Jedynie zabiegi fizykoterapeutyczne były dostępne z poziomu widny. Pozostałe mokre, borowiny, gimnastyka, łózka masujące inhalacje odbywały się na poziomie -1 i -2 obok basenu. Bez windy, po dość stromych schodach. To jeden wielki minus dla bazy zabiegowej.
Ktoś prosił o listę dostępnych zabiegów. Nie wszystkie są dla NFZ.
20250711_082636.jpg
20250711_082636.jpg (48.77 KiB) Przejrzano 627 razy
Posiłki. Standard sanatoryjny, ale smaczne. Zupa w wazie, można dolewać. Dość duże porcje surówek. Śniadanie zupa mleczna, wędlina, ser żółty, połówka pomidora, sałatka. Porcje jak dla mnie wystarczające, ale niektórzy panowie narzekali, że mało. Czasem było ciasto. Brak owoców.
W jadalni jest klimatyzacja.

Czas wolny. Na miejscu piłkarzyki, stół do ping ponga, bilard, kawiarnia z baletami czynna od 16.
Przychodzi biuro podróży ze swoją ofertą, krajowe: spływ Dunajcem, Niedzica i Czorsztyn, Zakopane, Termy w Kościelisku; na Słowację: Jaskinia Lodowa, Jaskinia Bielska, Wodospady Zimnej Wody, baseny siarkowe, Szczyrbskie Jezioro.
Indywidualnie, jak ktoś lubi, to wędrówki w góry. Niektóre trasy wymagają rezygnacji z przynajmniej jednego posiłku. W Szczawnicy jest dużo wypożyczalni rowerów, można i tak spędzić wolny czas.
No i jeszcze na miejscu jest SPA.

Podsumowując, jestem bardzo zadowolony z pobytu. Jak na moje małe NFZ-towskie doświadczenie, jest to jedno z lepszych sanatoriów. Chętnie bym tam wrócił za jakiś czas, pod warunkiem, że będę sprawny ruchowo.
alka50+
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2015 11:50
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 41 razy

Post autor: alka50+ »

Andrzej1958.....dzięki za opinię....i okazane w niej zadowolenie :kwiat:
Niech pobrane zabiegi...i spa / ???/ o którym wspomniałeś.....utrzymają na długo Twoją sprawność ruchową.
Do kolejnych Twoich relacji w formie słów i pięknych fotek. Miło się czytało i oglądało. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Dziękuję za opis sanatorium :kwiat:
ODPOWIEDZ