Dlaczego lekarze nie chcą wypisywać skierowańdo sanatoriów
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 9 razy
- Podziękowano: 35 razy
Dlaczego lekarze nie chcą wypisywać skierowańdo sanatoriów
Pana -Pacjenta z lekarzem Rodzinnym
Wg relacji Pan pojawił sie kolejny raz z prośbą o wypisanie wniosku
Wg Pan dziś zaliczył 2 Prosbę o wypisanie.
Nie ukrywam ,że poniekąd zainteresowałem się przypadkiem a że byliśmy po za przychodnią poniekąd chciałem wesprzeć i wysluchać
Okazuje się że choruje na jakaś nie typową chorobę wg Pana w Polsce sa 2-3 znane mu obiekty które prowadzą rehabilitację santoryjną.
Pan leczy się w przychodni Klinicznej jednak Administracją zajmuje się Lekarz Rodzinny chodzi o wypisywanie recept czy innych.
Lekarz rodzinny TWIERDZI ,że nie jest Sekretarką JEST LEKARZEM też swego czasu usłyszałem taką INFORMACJE
Lekarz TWIERDZI ,ze wg NFZ ma ileś minut na Wizytę a wypisanie wniosku to CZAS NIE ZAPŁACONY
Zreszta Lekarz Rodzinny Odsyla do SPECJALISTY bo jego wizyta jest lepiej płatna wg NFZ niz Rodzinnego
Oczywiście stało sie to od CZASU kiedy NFZ zaczął Liczyć i yceniać CZAS Rodzinnego
Nie ukrywam że nosze sie z zamiarem wnioskować
jednak jestem PELEN OBAW
Sta też Pytanie czy JEST inna Droga obejścia Systemu i wypisanie przez Wniosku
Oczywiście żart
ale Pytam się jak u Was wygląda
Sprawa wyisywania wniosków o rehabilitacje sanatoryjną
- Muzyczka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 mar 2018 19:45
- Oddział NFZ: Małopolski
- Podziękował: 3 razy
- Podziękowano: 3 razy
Re: Dlaczego lekarze nie chcą wypisywać skierowańdo sanatoriów
Aczkolwiek spotykam się z życzliwością, chociaż wiem że też lekarz czasem odwleka wypisanie skierowania ze względu na zrobienie wszystkich wyników badań m.in. morfologia i RTG. Normalne...
Szczerze - podsumowywujac - prawdą jest że to jest czasochłonne i niektórzy bardzo długo wypisują skierowania i dlatego nie chcą...
Przypomniało mi się, że kiedyś miałam sytuację że lekarz pierwszego kontaktu wypisywał i bez problemu tj. jeszcze inny lekarz- pani doktor- kobieta, bo później przepisałam się do pana doktora pierwszego kontaktu ( Wtedy wypisywała na dwie strony ręcznym pismen i była bardzo uprzejma ) I pani Doktór za którymś razem już nie chciała wypisywać skierowania i też mnie odsyłała do specjalisty bo powiedziała że mam takie choroby współistniejące że mogę też do innych - skoro u nich kontroluję się, i leczę...a ja jej na to że ona ma wszystką dokumentację od innych lekarzy i wie co i jak, a jak pójdę do jednego specjalisty to nie napisze że mam jeszcze inne choroby współistniejące tylko umieści jedną z leczenia. To lekarka na to że da mi za świadczenie że mam inne choroby. Więc szczerze różnie z tym bywa. Nawiasem mówiąc kiedyś byłam bardzo ciekawa czy oni rozliczają z tych skierowań do senatorów każdego lekarza osobno - np. ile wypisał...hm... Lub czy nie za dużo ...
Miałam pewnego czasu rozmowę z narodowym funduszem z delegaturą u mnie w miejscowości i pani przedstawiciel powiedziała że lekarz niczym nie ryzykuje a wręcz odwrotnie że wszystko jest ok. jak wypisuje według danych z karty pacjenta...
Przykro jest słyszeć że są problemy ale tak jak pisałam na początku - tak bywa czasem- niestety....
Więc życzę wszystkim żeby to było możliwe jednak by lekarz wypisywał bez problemów.
I też inna sytuacja - pani doktor z Krakowa- należąca do tych młodszych lekarzy specjalistów bez problemu wypisywała skierowanie też jako specjalista rehabilitant i lekarz medycyny sportu.
Natomiast znam osobę która odwrotnie - nie chce jeździć do sanatorium i nie potrzebuje skierowań. Bo często jest jednak to zależne od tego że mają te osoby takie schorzenia i choroby, że nie obejmują leczenie sanatoryjnego...i tak bywa...a i są ludzie, którzy nie chcą rzeczywiście jeździć z wielu różnych przyczyn..
Serdecznie pozdrawiam...
- Muzyczka
- Super Kuracjusz

- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Podziękował: 17 razy
- Podziękowano: 76 razy
W mojej przychodni po prostu zgłaszam, że wizyta z wypisaniem skierowania i panie wpisują podwójny czas głównie po to by następny pacjent nie czekał pod drzwiami.
Nie spotkałam się nigdy z odmową w kwestii wypisania czegokolwiek, co leży w gestii lekarza rodzinnego.
- Muzyczka
- Super Kuracjusz

- ewasz
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 10 mar 2014 20:44
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 16 razy
- Podziękowano: 26 razy
Jak widać dużo zależy od empatii i szacunku do pacjenta.
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Podziękował: 9 razy
- Podziękowano: 35 razy
Felice wspomniałaś,że Lekarz Rodzinny-Pierwszego kontaktu nie ma ograniczeń czasowych
JEDNAK co Potwierdziła Ewasz
Ja mieszkam w województwie śląskim i U Nas lekarze TWORZĄ jakies inne STANDARDTY nie takie jak w Całej POLSCE
Już do tego sie przyzwyczaiłem.
Nie ukrywam ,ze otrzymałem od Portalowicza informację ,ze Jest w punkcie WYJSCIA
Ma schorzenie
Schorzenie to jest określane na rózne Stopnie skala
Nie dociekałem ,ale skrajne dyskwalifikuje z Rehabilitacji sanatoryjnej ( Nie jest to Nowotwór)
Lekarz Rodzinny tak jak wspomniała Muzyczka prawdopodobnie sobie nie radzi z Wprowadzonym systemem może omyłkowo wpisał zamiast II to Wpisał I i NFZ odrzuciło wniosek.
Specjalista w Klinice -MA ZAKAZ wypisywania Wniosków Zaswiadczeni Opini
A rozmowa z Rodzinnym to niestety jak rozmowa z ..Głuchym
Zresztą wg Znajomego jego rodznny stwierdził że Jest Zarobiony i Nie będzie wypisywał wniosków.
Ach dostałem zdjęcie z drzwi gabinetu gdzieś na Sląsku o treści;
Ze wzgledu na duzy natłok pracy -BRAKI Kadrowe
Recepty wypisywane są 1 x w tygodniu
Wnioski Sanatoryjne u Specjalisty
Poniżej
Leczymy Nie prowwadzimy Rozmów Towarzyskich
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Podziękował: 17 razy
- Podziękowano: 76 razy
To że pani doktor wspomniała, że ma 15 minut na pacjenta jest prawdą. Tylko wynika to z formalnego planowania czasu pracy lekarza. To akurat ustala przychodnia, a NFZ towi nic do tego.
- BarbaraB64
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 01 mar 2019 18:01
- Podziękowano: 2 razy
-
Daro 4242
- Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 26 mar 2023 10:02
- Oddział NFZ: Pomorski
- Podziękowano: 2 razy
Ale nie tylko lekarz rodzinny moze wystawić skierowanie do sanatorium
Ja przeważnie unikam lekarza rodzinnego(czas oczekiwania na wizytę 1 miesiąc ) jeśli chodzi o skierowanie do sanatorium, wybieram sobie innego lekarza w tej samej przychodni (młodego/młodą) i wszystko przebiega sprawnie, bez komplikacji.
Polecam takie rozwiązanie.