Dlaczego lekarze nie chcą wypisywać skierowańdo sanatoriów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Dlaczego lekarze nie chcą wypisywać skierowańdo sanatoriów

Post autor: darek »

.........dziś byłem w Przychodni po odbiór wyników .Byłem też Swiadkiem AWANTURY.
Pana -Pacjenta z lekarzem Rodzinnym
Wg relacji Pan pojawił sie kolejny raz z prośbą o wypisanie wniosku
Wg Pan dziś zaliczył 2 Prosbę o wypisanie.
Nie ukrywam ,że poniekąd zainteresowałem się przypadkiem a że byliśmy po za przychodnią poniekąd chciałem wesprzeć i wysluchać

Okazuje się że choruje na jakaś nie typową chorobę wg Pana w Polsce sa 2-3 znane mu obiekty które prowadzą rehabilitację santoryjną.
Pan leczy się w przychodni Klinicznej jednak Administracją zajmuje się Lekarz Rodzinny chodzi o wypisywanie recept czy innych.

Lekarz rodzinny TWIERDZI ,że nie jest Sekretarką JEST LEKARZEM też swego czasu usłyszałem taką INFORMACJE
Lekarz TWIERDZI ,ze wg NFZ ma ileś minut na Wizytę a wypisanie wniosku to CZAS NIE ZAPŁACONY
Zreszta Lekarz Rodzinny Odsyla do SPECJALISTY bo jego wizyta jest lepiej płatna wg NFZ niz Rodzinnego
Oczywiście stało sie to od CZASU kiedy NFZ zaczął Liczyć i yceniać CZAS Rodzinnego

Nie ukrywam że nosze sie z zamiarem wnioskować
jednak jestem PELEN OBAW

Sta też Pytanie czy JEST inna Droga obejścia Systemu i wypisanie przez Wniosku
Oczywiście żart
ale Pytam się jak u Was wygląda
Sprawa wyisywania wniosków o rehabilitacje sanatoryjną
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 mar 2018 19:45
Oddział NFZ: Małopolski
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 3 razy

Re: Dlaczego lekarze nie chcą wypisywać skierowańdo sanatoriów

Post autor: Muzyczka »

Hm.... Takie myślenie jest i tak - Niestety czasem bywa.... Zauważyłam u siebie w przychodni, że jak jest lekarz starszy a właściwie dużo starszy - to dla niego wypisanie skierowania jest kłopotliwe i czasochłonne i wymaga dużo czasu, natomiast ten młodszy I lepiej władający klawiaturą i komputerem ma możliwość zrobić to dużo krócej i w ciągu krótszego czadu- 5 min... Mam na myśli lekarza rodzinnego. Ale to też zależy od sytuacji - jeżeli jesteśmy w szpitalu to wypisano mi to w szpitalu bez problemu ( lekarz specjalista- ortopeda) i bez narzekania...Choć teraz przypomniało mi się że mówił że miał problem, że nie chciało prześć elektronicznie przez system, że coś były złe dane i nie tak...i coś tam coś tam ..ale poszło po dłuższym czasie poprawienia skierowania ... Więc jest możliwe ale czasem kłopotliwe... Być może że dla niewprawionych lub jak są złe dane - coś nie chce przejść elektronicznie i to jest to też problem- czasem i wymaga dokładności i dłuższych minut do wypisania.. ... Również także pierwsza wizyta kontrolna po szpitalu to też była możliwość napisania skierowania na rehabilitację ogólnoustrojową 4300.

Aczkolwiek spotykam się z życzliwością, chociaż wiem że też lekarz czasem odwleka wypisanie skierowania ze względu na zrobienie wszystkich wyników badań m.in. morfologia i RTG. Normalne...
Szczerze - podsumowywujac - prawdą jest że to jest czasochłonne i niektórzy bardzo długo wypisują skierowania i dlatego nie chcą...
Przypomniało mi się, że kiedyś miałam sytuację że lekarz pierwszego kontaktu wypisywał i bez problemu tj. jeszcze inny lekarz- pani doktor- kobieta, bo później przepisałam się do pana doktora pierwszego kontaktu ( Wtedy wypisywała na dwie strony ręcznym pismen i była bardzo uprzejma ) I pani Doktór za którymś razem już nie chciała wypisywać skierowania i też mnie odsyłała do specjalisty bo powiedziała że mam takie choroby współistniejące że mogę też do innych - skoro u nich kontroluję się, i leczę...a ja jej na to że ona ma wszystką dokumentację od innych lekarzy i wie co i jak, a jak pójdę do jednego specjalisty to nie napisze że mam jeszcze inne choroby współistniejące tylko umieści jedną z leczenia. To lekarka na to że da mi za świadczenie że mam inne choroby. Więc szczerze różnie z tym bywa. Nawiasem mówiąc kiedyś byłam bardzo ciekawa czy oni rozliczają z tych skierowań do senatorów każdego lekarza osobno - np. ile wypisał...hm... Lub czy nie za dużo ...

Miałam pewnego czasu rozmowę z narodowym funduszem z delegaturą u mnie w miejscowości i pani przedstawiciel powiedziała że lekarz niczym nie ryzykuje a wręcz odwrotnie że wszystko jest ok. jak wypisuje według danych z karty pacjenta...
Przykro jest słyszeć że są problemy ale tak jak pisałam na początku - tak bywa czasem- niestety....

Więc życzę wszystkim żeby to było możliwe jednak by lekarz wypisywał bez problemów.

I też inna sytuacja - pani doktor z Krakowa- należąca do tych młodszych lekarzy specjalistów bez problemu wypisywała skierowanie też jako specjalista rehabilitant i lekarz medycyny sportu.

Natomiast znam osobę która odwrotnie - nie chce jeździć do sanatorium i nie potrzebuje skierowań. Bo często jest jednak to zależne od tego że mają te osoby takie schorzenia i choroby, że nie obejmują leczenie sanatoryjnego...i tak bywa...a i są ludzie, którzy nie chcą rzeczywiście jeździć z wielu różnych przyczyn..

Serdecznie pozdrawiam...
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Acha.... Jeszcze może tutaj pewne osoby napiszą jak u nich bywa ale przypomniało mi się że na leczenie sanatoryjne bez problemu może wypisywać lekarz pierwszego kontaktu, natomiast to co wiem nie wymagają z funduszu żeby był koniecznie specjalista.... Choć Może być też...Natomiast specjalista musi wypisywać skierowanie na rehabilitację ogólnoustrojową.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Darku, przy okazji spytam od kiedy NFZ zaczął liczyć czas rodzinnego? Z tego co wiem te usługi są rozliczane ryczałtem i zależą od ilości pacjentów objętych ubezpieczeniem w danym miejscu.
W mojej przychodni po prostu zgłaszam, że wizyta z wypisaniem skierowania i panie wpisują podwójny czas głównie po to by następny pacjent nie czekał pod drzwiami.
Nie spotkałam się nigdy z odmową w kwestii wypisania czegokolwiek, co leży w gestii lekarza rodzinnego.
Awatar użytkownika
Muzyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Kiedyś Moja koleżanka miała taką sytuację że została posądzona przez lekarza pierwszego kontaktu o nękanie bo przyszła drugi raz prosić o wypisanie skierowania do sanatorium....eh. życie... bywa to problemem... zależy od człowieka i uprzejmości... ewentualnie czy ma czas i przychylny jest pacjentowi..a i czasem zmęczony i humoru nie ma...jak każdy człowiek...eh...
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: ewasz »

Moja rodzinna też mi kiedyś wspomniała, że ma tylko 15 minut na pacjenta a byłam na wizycie po pobycie w szpitalu. Musiała wszystko spisać z karty informacyjnej i dodatkowo wypisać skierowanie do sanatorium. Jednak nie pokazała swojego niezadowolenia z tego faktu i poświęciła mi tyle czasu ile trzeba było.
Jak widać dużo zależy od empatii i szacunku do pacjenta.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: darek »

Bardzo dziękuję za podjęcie tematu.
Felice wspomniałaś,że Lekarz Rodzinny-Pierwszego kontaktu nie ma ograniczeń czasowych

JEDNAK co Potwierdziła Ewasz
Ja mieszkam w województwie śląskim i U Nas lekarze TWORZĄ jakies inne STANDARDTY nie takie jak w Całej POLSCE

Już do tego sie przyzwyczaiłem.
Nie ukrywam ,ze otrzymałem od Portalowicza informację ,ze Jest w punkcie WYJSCIA

Ma schorzenie
Schorzenie to jest określane na rózne Stopnie skala
Nie dociekałem ,ale skrajne dyskwalifikuje z Rehabilitacji sanatoryjnej ( Nie jest to Nowotwór)
Lekarz Rodzinny tak jak wspomniała Muzyczka prawdopodobnie sobie nie radzi z Wprowadzonym systemem może omyłkowo wpisał zamiast II to Wpisał I i NFZ odrzuciło wniosek.

Specjalista w Klinice -MA ZAKAZ wypisywania Wniosków Zaswiadczeni Opini
A rozmowa z Rodzinnym to niestety jak rozmowa z ..Głuchym
Zresztą wg Znajomego jego rodznny stwierdził że Jest Zarobiony i Nie będzie wypisywał wniosków.

Ach dostałem zdjęcie z drzwi gabinetu gdzieś na Sląsku o treści;
Ze wzgledu na duzy natłok pracy -BRAKI Kadrowe
Recepty wypisywane są 1 x w tygodniu
Wnioski Sanatoryjne u Specjalisty

Poniżej
Leczymy Nie prowwadzimy Rozmów Towarzyskich
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Darek, a gdzie ja napisałam, że lekarz pierwszego kontaktu nie ma ograniczeń czasowych? Ty napisałeś, że to NFZ go z czasu rozlicza, co akurat prawdą nie jest.
To że pani doktor wspomniała, że ma 15 minut na pacjenta jest prawdą. Tylko wynika to z formalnego planowania czasu pracy lekarza. To akurat ustala przychodnia, a NFZ towi nic do tego.
Awatar użytkownika
BarbaraB64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 01 mar 2019 18:01
Podziękowano: 2 razy

Post autor: BarbaraB64 »

Witam wszystkich :) Ja niestety też miałam ostatnio problem z lekarzem rodzinnym gdy na wizycie poprosiłam o wypisanie skierowania do sanatorium, mój lekarz rodzinny wszelkie wnioski wypisuje w czwartek więc tydzień wcześniej zadzwoniłam do przychodni z prośbą o zarejestrowanie mnie na wizytę w celu wypisania wniosku , przyszłam na wyznaczoną godzinę ale do gabinetu weszłam z godzinnym opóźnieniem, gdy lekarz usłyszał że chcę żeby wypisał mi wniosek do sanatorium od razu zaczęły się pretensje że dlaczego nie proszę reumatologa o wypisanie wniosku , że nie wie czy kwalifikuję się na leczenie uzdrowiskowe przy leczeniu biologicznym itp. wreszcie po burzliwej wymianie zdań łaskawie wniosek wypisał ale na wniosku dopisał że skierowanie wystawiono na usilną prośbę pacjentki , nie wiem czy jest taki zwyczaj z tym dopiskiem czy złośliwe tak napisał .Nie wiem jak jest w innych przychodniach ale w mojej u lekarza rodzinnego ze wszystkim jest problem , żeby dostać skierowanie na głupią morfologię to chyba trzeba byłoby głowę pod pachą przynieść nie mówiąc już o skierowaniu na droższe badania, najlepiej o wszelkie badania według nich prosić specjalistów albo prywatne robić ale wyniki przynosić do nich , a potem jest zdziwienie jak wyśle do zabiegowego żeby zmierzyć ciśnienie że wysokie jak wcześniej zdąży je skutecznie pacjentowi podnieść :D Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie :kwiat:
Daro 4242
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 mar 2023 10:02
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Daro 4242 »

Wszyscy piszą o lekarzu rodzinnym
Ale nie tylko lekarz rodzinny moze wystawić skierowanie do sanatorium
Ja przeważnie unikam lekarza rodzinnego(czas oczekiwania na wizytę 1 miesiąc ) jeśli chodzi o skierowanie do sanatorium, wybieram sobie innego lekarza w tej samej przychodni (młodego/młodą) i wszystko przebiega sprawnie, bez komplikacji.
Polecam takie rozwiązanie.
ODPOWIEDZ