Bursztyn Bobolin

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Pelusia
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 kwie 2014 23:06
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5

Bursztyn Bobolin

Post autor: Pelusia »

Witam. Właśnie wróciliśmy z sanatorium w Bobolinie. Obiekt prywatny, bardzo ładny, super obejście. Do plaży i centrum Dąbek niestety trzeba spacerkiem ok. 20 minut. Dla mających problemy z nogami ( chodzeniem) wyjście na plażę może być nie lada wyzwaniem. Blisko morza , wzdłuż wybrzeża bardzo przyjemna ścieżka spacerowa w środku sosnowego lasku, prowadząca do portu rybackiego w Dąbkach. Sanatorium urządzone bardzo luksusowo- hall , recepcja , kawiarnia to prawie muzealne wnętrze , bardzo gustowny wystrój, żywe kwiaty, obrazy, stylowe meble, kryształowe żyrandole. Jest bardzo ładnie, mega czysto, obsługa miła i pomocna. Jedzenie bardzo smaczne, porcje obfite i każdy znajdzie coś dla siebie. Co prawda niektórym kuracjuszom świeża sałata, rzodkiewki, pomidory i zielone ogórki do śniadania i kolacji nie pasowały ale uważam , że to narzekanie bez uzasadnienia. Dwa rodzaje chleba, dwa rodzaje dżemu, cztery rodzaje herbaty, kawa Inka, kakao, mleko i dwa rodzaje płatków śniadaniowych bez ograniczenia oprócz porcji warzyw, sera i wędliny to więcej niż przyzwoite żywienie . Zupa w wazach bez ograniczeń, drugie danie porcjowane. Dla mnie najbogatsze menu sanatoryjne jakie do tej pory spotkałam ( a byłam już w sanatorium 5 razy). Baza zabiegowa fajna, wszystko na czas, obsługa bardzo miła, uśmiechnięta. Ćwiczenia w basenie prowadzone z humorem, fajni ratownicy. Jacuzzi z solanką. Jeśli chodzi o pokoje to niestety bardzo różnie- my dostaliśmy de lux z tarasem, inni mieli z balkonem, bez balkonu a trzecie piętro to pokoje ze skosami i oknami dachowymi :( . Ci mieszkający w skosach bardzo narzekali na niewielką przestrzeń, brak możliwości skutecznego wietrzenia. Przy brzydkiej pogodzie okna dachowe uniemożliwiały dostęp świeżego powietrza, poza tym spanie bezpośrednio pod otwartym oknem ( tak są ustawione łóżka) grozi zaziębieniem. Poza tym z łazienki na trzecim piętrze wyziewał brzydki zapach z rur. Pokoje trzyosobowe w skosach są bardzo ciasne, jedna szafa, niekomfortowo. To chyba jedyny mankament tego hotelu. Generalnie dla mnie pobyt udany a Bursztyn to( do tej pory) nr 1 na liście sanatoriów ,w których dane mi było gościć w ramach NFZ :D
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Re: Bursztyn Bobolin

Post autor: Felice »

Podziękowania za opinię :kwiat:
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 32 razy

Post autor: Bibi2 »

Dzięki za opinię Pelusia :kwiat:
mirek_60
Na forum od: 04 maja 2025 21:41

Post autor: mirek_60 »

Witam, właśnie otrzymaliśmy z żoną skierowanie z Śląskiego NFZ do Sanatorium Bursztyn w Bobolinie w terminie 04.10 - 25.10. 2025 r. Szukając informacji o tym sanatorium natrafiłem na bardzo dużo negatywnych opinii. Opinia Pelusi, jest aktualna, obszerna i najbardziej pomocna.
Miałbym jeszcze parę dodatkowe pytań:
- Czy małżeństwa są umieszczane razem w pokojach dwuosobowych?
- Trzecie piętro z pokojami ze skosami i oknami dachowymi – czy tam też są pokoje dwuosobowe, w których mogą zakwaterować małżeństwa?
Jedziemy pierwszy raz do sanatorium dlatego będę wdzięczny za każdą informację.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Awatar użytkownika
wiktor64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2017 20:42
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 40 razy
Podziękowano: 24 razy

Post autor: wiktor64 »

Pelusia dzeki za opinie :kwiat: :kwiat:
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

mirek_60 pisze: 10 maja 2025 20:15 [...]
- Trzecie piętro z pokojami ze skosami i oknami dachowymi – czy tam też są pokoje dwuosobowe, w których mogą zakwaterować małżeństwa?
[...]
Mirek, w Bobolinie nie byłam ale teoretycznie dotyczy to każdego ośrodka:
bierzesz kartkę i zapisujesz wszystkie interesujące Cię tematy, jeśli nie znajdziesz na nie odpowiedzi np na Forum , dzwonisz do recepcji lub biura obsługi i wszystko wiesz .Następnie wszystko weryfikujesz na pobycie .
Powodzenia :)
Awatar użytkownika
dorka55
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 lut 2017 21:17
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: dorka55 »

mirek_60 pisze: 10 maja 2025 20:15 Witam, właśnie otrzymaliśmy z żoną skierowanie z Śląskiego NFZ do Sanatorium Bursztyn w Bobolinie w terminie 04.10 - 25.10. 2025 r. Szukając informacji o tym sanatorium natrafiłem na bardzo dużo negatywnych opinii. Opinia Pelusi, jest aktualna, obszerna i najbardziej pomocna.
Miałbym jeszcze parę dodatkowe pytań:
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Ja byłam w ubiegłym roku i kazde małżeństo było razem w dwójkach i na trzecim też było sporo dwójek (jest winda) ja akurat miałam pokój na 1 piętrze co prawda bez balkonu ale naprawdę piękny i obszerny, ogólnie byłam bardzo zadowolona z tego przydziału, bowiem warunki bytowe super, jest basen, mini siłownia, stół do tenisa stołowego i do bilarda oraz kawiarnia, ale tak naprawdę blisko morze i spacery... trochę chęci i nudy nie ma, nasza grupa NFZ liczyła ok 80 osób więc spokojnie można powiedzieć kameralnie, a poza nami jakieś grupy z Niemiec. Pizdrawiam
mirek_60

dorka55 dziękuję na informację.
mirek_60

Bibi2 pisze: 11 maja 2025 09:23 [...]
Mirek, w Bobolinie nie byłam ale teoretycznie dotyczy to każdego ośrodka:
bierzesz kartkę i zapisujesz wszystkie interesujące Cię tematy, jeśli nie znajdziesz na nie odpowiedzi np na Forum , dzwonisz do recepcji lub biura obsługi i wszystko wiesz .Następnie wszystko weryfikujesz na pobycie .
Powodzenia :)
[...]
Ponieważ do wyjazdu coraz bliżej (4.10.2025) postanowiłem zadzwonić do Sanatorium Bursztyn w Bobolinie i zapytać o kilka rzeczy związanych z pobytam w tym sanatorium. Oto informacje, które udało mi się uzyskać:

1. Sanatorium, po otrzymaniu od NFZ kompletnej listy kuracjuszy na dany turnus, wstępnie przydziela wszystkim pokoje. Jeśli chodzi o małżeństwa
(para o tym samym nazwisku) starają się aby były zakwaterowane w pokojach 2-osobowych. Jeżeli okaże się to niemożliwe to dzwonią do zainteresowanych (ok. 7 dni przed planowanym przyjazdem) , że nie mogą zapewnić im pokoju 2-osobowego - informując jednocześnie, że jeżeli im to nie odpowiada to mogą zrezygnować z przyjazdu.

2. Wszystkie pokoje są z pełnym węzłem sanitarnym z prysznicami.

3. We wszystkich pokojach są podstawowe naczynia i sztućce oraz czajnik i ręczniki - szlafrok można wypożyczyć za 30 zł na cały pobyt.

4. Czepki na basen nie są wymagane.

Myślę, że w/w informacje przydazą się wszystkim nowym kuracjuszom.
Pozdrawiam wszystkich :)
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Brawo Mirek ,
po kuracji dorzucisz pewnie solidną porcję swoich wrażeń :)
ODPOWIEDZ