Podhale Połczyn-Zdrój opinia

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
tanganika
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 01 lis 2013 10:48
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 8

Podhale Połczyn-Zdrój opinia

Post autor: tanganika »

Właśnie wróciłem z sanatorium Podhale w Połczyn-Zdrój. Obiekt położony w pięknej krajoobrazowo i przyrodniczo okolicy. Dużo oznakowanych tras rowerowych i wędrownych. Zakwaterowanie w pokojach głównie 2,3, 4 osobowych. Były też jedynki, ale nie poznałam nikogo kto w takim pokoju mieszkał. Dostałam pokój 3 osobowy z balkonem (Były tylko 4 pokoje z balkonem) z widokiem na las. Słońce zaglądało do południa, kiedy byliśmy na zabiegach, potem byl mocno zacieniony. Mnie brakowało odpowiedniego doświetlenia pokoju. Pokój ładnie urządzony, standard hotelowy, z tradycyjnym kluczem. Duża łazienka z prysznicem, z suszarką, półeczkami ale też trochę za ciemna. Szafa dla każdej osoby, naczynia i czajnik elektryczną bez dopłaty. Nie kupiłyśmy dostępu do TV za 105 zł. Opłata za parking 150 zł za turnus. Wymiana poscieli w połowie turnusu. Niepełnosprawni z kartą parkują pod budynkiem.
Posiłki na 1 zmianie, z cateringu, dieta specjalna z dopłatą 25 zł za dzień. Ilość wystarczająco, ale dla mnie mało urozmaicona. Ogólnie smacznie.
Zabiegi z których korzystałam to zawijania borowinowe, kapiel solankowa, masaz podwodny, prady ten i ultradźwięki z lekiem i masaż na łóżku hydro jet. Łącznie 54 zabiegi. Przemiła lekarka, 3- krotnie dzwoniła i pytała o samopoczucie oraz moje oczekiwania, oczywiście w zakresie jej kompetencji. Personel na zabiegach miły i życzliwy. Planowanie zabiegów i czas ich realizacji to dwie różne bajki. Terapeuci często dzwonili po nas i zapraszali na wcześniejszą porę. Odczuwalny byl brak gimnastyki, najchętniej w basenie. Podhale nie współpracuje z pobliskim sanatorium Gryf, który w sezonie udostepnia 2 baseny., w tym solankowy, pomimo, że działają w ramach jednej spółki. Basen dostępny za dodatkową opłatą.
Czas po zabiegach spędzaliśmy na wędrówkach po okolicy, wypad do Kołobrzegu i do Świdwina (piękny zamek z funkcją użytkowa). Uczstrniczylismy w otwarciu wystawy artysty Kuby Konarzewskiego z pobliskich Toporzyk, koncercie zespołu wojska polskiego.
Miasteczko Połczyn-Zdrój oferuje kilka miejsc, gdzie zjemy lody i dobre ciastko. Duży wybór napojów oferuje miejscowy browar, którego historia sięga XIX wieku.
Wieczorami tanczlismy w sanato Gryf, Hopferówka, Marta i ogródku Pod Kasztanami.
Nasz turnus doświadczył ładnej , letniej pogody. Nawet gdy padał deszcz było ciepło i z kijkami w płaszczach przeciw deszczowych wędrowaliśmy do sanatorium Borkowo.
Do Borkowa można tez dojechać busem za 5 zł.
Pobyt uważam za udany zwłaszcza, że ominęły mnie infekcje, które zaczęły się rozprzestrzeniać w połowie turnusu. Cieszę się że mogę pojechać do sanatorium i podreperować zdrowie.
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych pobytów.
Awatar użytkownika
tanganika
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 01 lis 2013 10:48
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Podhale Połczyn-Zdrój opinia

Post autor: tanganika »

Ogromnym atutem uzdrowiska jest rozległy piękny park zdrojowy, w stylu francuskim gdzie można spacerować cały dzień i się nie znudzić.
Gdy rozpoczynał się turnus park tonął w zieleni. W połowie turnusu drzewa zaczely gubić liście i zrzucac owoce. Z pewnoscia miały za mało dostępnej wilgoci. Można też bylo napić się wody z ujęcia Joasia ( o nie udokumentowanych korzyściach zdrowotnych jak wynika z tablicy informacyjnej przy źródełku).
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: GIENIA »

Dziękuję tanganika , że podzieliłaś sie z nami Twoją opinią :kwiat:
Wodniczka
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 31 mar 2016 20:05
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Wodniczka »

Dziękuję za szczegółową opinię,jeszcze nie byłam w Połczynie....ale kto wie 😉
Bibi2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 kwie 2021 14:26
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 32 razy

Post autor: Bibi2 »

Przepraszam, opinia Twoja Tanganika przysłonięta została .
Dzięki za opis , bardzo dobrze wspominam pobyt w Połczynie :kwiat:
alka50+
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2015 11:50
Oddział NFZ: Zachodniopomorski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 18 razy

Post autor: alka50+ »

Tanganika..... dziękuję za opinię....za poświecony czas aby swoimi spostrzeżeniami podzielić się z nami :serce:

Cieszy....Twoje zadowolenie z pobytu.

Omineła nas kawka w Kgu...i w Ciechu....nie zawsze udaje się to zgrać...ale pamiętamy aby o tym pomyśleć i to jest cenne w znajomościach z Forum.

Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
bardzyk2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 cze 2020 14:03
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękowano: 5 razy

Post autor: bardzyk2 »

Bardzo dziękuję za tak wyczerpującą opinię :kwiat:
Pozdrawiam
Zosia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 gru 2009 15:33
Oddział NFZ: Podlaski
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 25 razy

Post autor: Zosia »

Dawno nie spotkałam przydzielonego pakietu z takimi dobrymi zabiegami. Też nie byłam w Połczynie .... .
Bardzo dziękuję za opinię :kwiat:
ODPOWIEDZ